Hvad blev der af EU’s forbud mod kanelsneglen?

Et giftigt stof i kanel fik for seks år siden danskerne til at frygte et EU-forbud mod kanelsnegle. Men året efter blev den søde snegls overlevelse sikret.

I november 2013 fik danske bagere måske kanelen galt i halsen.    

Flere medier kunne berette, at den danske kanelsnegl var et truet stykke wienerbrød, da en ny EU-forordning nu bestemte mængden af kanel i de europæiske landes bagværk.  

Forordningen blev til, fordi kanel indeholder små mængder af giftstoffet kumarin, som kan give leverskader. 

Det var Fødevarestyrelsen, som stod for at klassificere de danske kanelsnegle på en måde, som truede deres overlevelse.

Men selv samme styrelse ændrede året efter deres beslutning, så wienerbrødet med den hvide glasur i dag lever i bedste velgående i de danske bagerforretninger.

“Fint” eller “traditionelt” bagværk? 

Danske bagere bruger normalt ikke kanel i sin sande form i deres produktion af kanelsnegle. De bruger i stedet en billigere type, der hedder kassiakanel. Den smager af kanel, men indeholder meget større mængder af det giftige stof kuramin. 

Det var blandt andet derfor, EU i 2013 satte regler for, hvor meget kumarin mennesker må indtage, nemlig maks 0,1 milligram per kilo kropsvægt om dagen. For at blive herunder var der også sat grænser for bagværk og herunder for den kanelsnegl, du ser bag bagerens glasrude.  

Men det var ikke entydigt, hvor grænsen for brugen af det giftige stof gik. Maks-mængden af kumarin hænger nemlig sammen med, hvilken klassifikation bagværket har.  

Hverdagsbag eller “fint bagværk”, som EU kalder det, må have 15 milligram kuramin per kilo, hvorimod “traditionelt bagværk”, som typisk er sæsonbetonet, for eksempel brunkager, der kun bliver solgt til jul, må have hele 50 milligram per kilo. 

Det var Fødevarestyrelsen, som i november 2013 stemplede kanelsneglen som fint bagværk, fordi man i de fleste bagerforretninger kan købe en kanelsnegl året rundt.   

Og her kom problemet. Flere stikprøver fra Fødevarestyrelsen viste nemlig, at danske kanelsnegle indeholder mere kuramin end de 15 millimeter, som EU-forordningen bestemte.   

Svenskernes kanelbullar får særstatus 

En trigger for de danske kanelsnegle-fans var, at i Sverige fik den svenske kanelbullar status som traditionelt bagværk med det samme. Svenskernes pendant til en kanelsnegl var altså aldrig i fare. 

Mange danske bagere udviste deres vrede over forbuddet, når nu svenskerne kom så let til .

Det endte med, at Fødevarestyrelsen, DI Fødevarer, Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD), Coop og De Samvirkende Købmænd  i 2014 sammen om at finde ud af, hvordan vi kunne beholde kanel i dansk bagværk. 

Konklusionen blev, at de i juni 2014 endte med at kategorisere kanelsneglen som traditionelt bagværk. Sneglen må derfor alligevel indeholde en forholdsvis høj mængde af det giftige stof.

I den forbindelse er virksomheder, som bruger meget kanel i deres produktion, blevet pålagt at rapportere, hvor meget kanel de bruger. Det skal de gøre som del af virksomhedens risikoanalyse. 

Samtidig anbefaler Fødevarestyrelsen, at man ikke spiser for meget kanel - det gælder især for børn. 

Forrige artikel Da EU ødelagde internettet eller sikrede, at kunstnere fik den betaling, de har krav på Da EU ødelagde internettet eller sikrede, at kunstnere fik den betaling, de har krav på Næste artikel Det er ikke kun Danmark, der har EU-forbehold Det er ikke kun Danmark, der har EU-forbehold
Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.