Hvad blev der af EU’s forbud mod lakridspiben?

Der var aldrig noget forbud, men derimod et forslag om at forbyde tobakslignende produkter – og forslaget blev nedstemt. Omtalen fordoblede i stedet salget af lakridspiber, fortæller producenten.

“EU vil forbyde lakridspiber.”

Sådan skrev Altinget i august 2013, og både Berlingske, Politiken, DR og BT fulgte trop. En række kendte danskere meldte sig også ind i kampen for lakridspibens overlevelse.

Men som du måske har lagt mærke til, når du er nede og handle, så kan du stadigvæk købe den søde pibeformede lakrids med det farvestrålende krymmel.

Og det har du kunnet, siden den blev solgt i danske butikker første gang i 1920’erne. For der har aldrig været noget forbud.

Omtalen i medierne gav i stedet lakridspiberne en rygende fremgang, så salget af lakridspiber i Danmark steg til det dobbelte.

Et forslag går op i røg

Lakridspiberne kom i søgelyset, da det såkaldte tobaksdirektiv, som fastsætter regler for fremstilling, præsentation og salg af tobak, var til forhandling i Europa-Parlamentet i 2013.

Her fik udvalget for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) til opgave at komme med det første udkast til Europa-Parlamentets holdning til forslaget, som var blevet fremlagt af Kommissionen. 

Et af deres forslag (der oprindeligt kom fra udvalget for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter (AGRI)) var, at reglerne også skulle forbyde “tobaksimiterede produkter”, det vil sige slik, snacks og legetøj, der efterligner tobak og kunne appellere til mindreårige. 

Det var dét forslag, som de danske medier fik et nys om og som udrullede den store debat om lakridspibe-forbuddet. 

Spørgsmålet var derfor, om lakridspiben overhovedet ville høre under forbuddet – for ingen steder i forslaget var “lakridspibe” nævnt. Der var forskellige udmeldinger i medierne dengang.

Bendt Bendtsen var på det tidspunkt de Konservatives europa-parlamentariker, og sagde til Altinget, at han "har spurgt de folk i den konservative gruppe, der sidder og arbejder med det her. Og de siger, at det (lakridspiber, red.) bliver forbudt."

Jens Ring var presse- og informationschef på Europa-Kommissionens kontor og sagde derimod til Berlingske, at "der står intet om lakridspiber i det omdiskuterede direktiv."

I dag er det fuldstændig lige meget, hvorvidt lakridspiben kunne blive forbudt efter tobaksdirektivets regler. For da forslaget fra ENVI blev sendt til afstemning i Europa-Parlamentet, blev det specifikke ændringsforslag om "tobaksimiterede produkter" stemt ned.

Tobaksdirektivet trådte i kraft den 19. maj 2014 og fik virkning i EU den 20. maj 2016 – uden nogen som helst regler for salg af lakridspiber.

Kæmpe succes for lakridspiben

Lakridspiben undgik et forbud og satte efterfølgende en tyk streg under ordsproget: der er intet så skidt, at det ikke er godt for noget.

På få uger blev salget af lakridspiber fordoblet, og i dag sælger Cloetta – producenten bag – omkring 25 millioner lakridspiber årligt i Danmark. Det er cirka dobbelt så mange, som før historien om forbuddet ramte mediernes forsider, fortæller Christian Boas Linde, som er CEO i Cloetta Danmark.

“Det er den bedste omtale, man kunne drømme om at få. Jeg tror ikke, der var en dansker i august 2013, der ikke kendte til denne her sag og havde en holdning til den.”

Forrige artikel Analyse: Sådan fordeler vælgerne sig på de sociale medier Analyse: Sådan fordeler vælgerne sig på de sociale medier Næste artikel Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.