Hvad blev der af EU’s forbud mod lakridspiben?

Der var aldrig noget forbud, men derimod et forslag om at forbyde tobakslignende produkter – og forslaget blev nedstemt. Omtalen fordoblede i stedet salget af lakridspiber, fortæller producenten.

Lakridspiben undgik for år tilbage et forbud og satte efterfølgende en tyk streg under ordsproget: der er intet så skidt, at det ikke er godt for noget.
Lakridspiben undgik for år tilbage et forbud og satte efterfølgende en tyk streg under ordsproget: der er intet så skidt, at det ikke er godt for noget.Foto: Cloetta

“EU vil forbyde lakridspiber.”

Sådan skrev Altinget i august 2013, og både Berlingske, Politiken, DR og BT fulgte trop. En række kendte danskere meldte sig også ind i kampen for lakridspibens overlevelse.

Men som du måske har lagt mærke til, når du er nede og handle, så kan du stadigvæk købe den søde pibeformede lakrids med det farvestrålende krymmel.

Og det har du kunnet, siden den blev solgt i danske butikker første gang i 1920’erne. For der har aldrig været noget forbud.

Omtalen i medierne gav i stedet lakridspiberne en rygende fremgang, så salget af lakridspiber i Danmark steg til det dobbelte.

Et forslag går op i røg

Lakridspiberne kom i søgelyset, da det såkaldte tobaksdirektiv, som fastsætter regler for fremstilling, præsentation og salg af tobak, var til forhandling i Europa-Parlamentet i 2013.

Her fik udvalget for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) til opgave at komme med det første udkast til Europa-Parlamentets holdning til forslaget, som var blevet fremlagt af Kommissionen. 

Et af deres forslag (der oprindeligt kom fra udvalget for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter (AGRI)) var, at reglerne også skulle forbyde “tobaksimiterede produkter”, det vil sige slik, snacks og legetøj, der efterligner tobak og kunne appellere til mindreårige. 

Det var dét forslag, som de danske medier fik et nys om og som udrullede den store debat om lakridspibe-forbuddet. 

Spørgsmålet var derfor, om lakridspiben overhovedet ville høre under forbuddet – for ingen steder i forslaget var “lakridspibe” nævnt. Der var forskellige udmeldinger i medierne dengang.

Bendt Bendtsen var på det tidspunkt de Konservatives europa-parlamentariker, og sagde til Altinget, at han "har spurgt de folk i den konservative gruppe, der sidder og arbejder med det her. Og de siger, at det (lakridspiber, red.) bliver forbudt."

Jens Ring var presse- og informationschef på Europa-Kommissionens kontor og sagde derimod til Berlingske, at "der står intet om lakridspiber i det omdiskuterede direktiv."

I dag er det fuldstændig lige meget, hvorvidt lakridspiben kunne blive forbudt efter tobaksdirektivets regler. For da forslaget fra ENVI blev sendt til afstemning i Europa-Parlamentet, blev det specifikke ændringsforslag om "tobaksimiterede produkter" stemt ned.

Tobaksdirektivet trådte i kraft den 19. maj 2014 og fik virkning i EU den 20. maj 2016 – uden nogen som helst regler for salg af lakridspiber.

Kæmpe succes for lakridspiben

Lakridspiben undgik et forbud og satte efterfølgende en tyk streg under ordsproget: der er intet så skidt, at det ikke er godt for noget.

På få uger blev salget af lakridspiber fordoblet, og i dag sælger Cloetta – producenten bag – omkring 25 millioner lakridspiber årligt i Danmark. Det er cirka dobbelt så mange, som før historien om forbuddet ramte mediernes forsider, fortæller Christian Boas Linde, som er CEO i Cloetta Danmark.

“Det er den bedste omtale, man kunne drømme om at få. Jeg tror ikke, der var en dansker i august 2013, der ikke kendte til denne her sag og havde en holdning til den.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu