Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er en politisk varm kartoffel i det nuværende regeringssamarbejde. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.


521.304 kroner - eller 479.600 kroner, når arbejdsmarkedsbidraget er betalt. Krydser du den grænse, skal du betale topskat af alt, hvad du tjener ud over det beløb.

Topskatten fylder meget i den politiske debat, men det gør den også i regnskabet hos de mennesker, der får lov at betale den. De mennesker findes der cirka en halv million af i Danmark. Men hvem er de?

TjekDet har kigget tallene efter med en dugfrisk beregning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det fremgår, at rigtig mange forskellige faggrupper er repræsenteret i statistikkerne - men selvfølgelig med varierende repræsentation.

80 procent af lægerne - 8 procent af mekanikerne

Eksempelvis har fire ud af fem danske læger en så høj årsløn, at de skal betale topskat, hvilket betyder 13.400 topskattebetalende læger. Sammenligner man med andre grupper, tjener 5.100 sygeplejersker en løn, så de skal betale topskat. Det svarer til 8,5 procent af alle sygeplejersker.

Blandt gymnasielærerne befinder to ud af fem sig på den højeste skattesats. Det svarer til 40 procent eller 6.000 personer. Blandt personer med kort videregående uddannelse betaler 2.400 SOSU’er topskat svarende til 2 procent af faggruppen.

Se flere tal herunder.

 


Analysechef: “Ingen almindelige lønmodtagere betaler topskat”

Typisk vil det være chefer og højt specialiseret arbejdskraft såsom læger, advokater, økonomer og ingeniører, der tjener nok til at skulle slippe de yderligere 15 procent, som topskatten udgør.

Ifølge analysechef fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Jonas Schytz Juul, som står bag beregningerne, så er der intet underligt i, at der dog også optræder nogle personer med mellemlange og korte videregående uddannelser i statistikken.

“Der er ingen almindelige lønmodtagere, der betaler topskat. Den lille gruppe af eksempelvis sygeplejersker, elektrikere og pædagoger, der betaler topskat er meget atypiske. I forhold til deres kollegaer har de en meget højere løn, højere kapitalindkomst, har oftere selvstændig virksomhed og flere bijob end deres kollegaer,” siger han til TjekDet og tilføjer, at "uanset hvilket job man har, så skal man kun betale topskat, hvis man tjener mere end 500.000 kroner årligt.”

Endnu færre topskatteydere i fremtiden

Ifølge Jonas Schytz Juul er der i dag er der rekordfå, der betaler topskat i Danmark.

“I 2008 var det cirka én million mennesker, der betalte topskat, og i dag er det under en halv million. Blandt LO-arbejdere er andelen, der betaler topskat, faldet fra knap hver fjerde, til det nu er omkring hver 20., der betaler topskat,” skriver han.

Andre nye beregninger fra Økonomi- og Indenrigsministeriet tegner samme billede som Arbejderbevægelsens Erhvervsråds tal. Som følge af skattereformen fra 2012 vil vi se endnu færre topskatteydere i Danmark, når reformen er fuldt indfaset på den anden side af 2022.

Ifølge Økonomi- og indenrigsministeriet vil antallet af topskatteydere falde fra cirka 500.000 beskæftigede i dag til cirka 360.000 beskæftigede efter reformen.

Spørger man Jonas Schytz Juul, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, får man nogle lidt andre tal, men billedet er det samme. Ifølge deres skattemodel vil det samlede antal af danske topskatteydere i 2022 være faldet til 435.000. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd inkluderer således personer udenfor arbejdsstyrken, hvor ministeriet specifikt fremskriver for gruppen af beskæftigede.

 

Forrige artikel Er østers elskovens vidundermiddel? Er østers elskovens vidundermiddel? Næste artikel Statsministeren snubler i beskæftigelsestal Statsministeren snubler i beskæftigelsestal
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.