Lægemiddelstyrelsen advarer mod fupsalg af malariamedicin og coronatests

Uautoriserede forhandlere sælger ulovligt medicin og selvtests på nettet ved at udnytte frygt og bekymringer under den igangværende coronaepidemi.

Flere steder i udlandet og et par steder herhjemme er der dukket hjemmesider op, hvor man angiveligt kan købe for eksempel malariamedicinen klorokin eller covid-19-selvtests, der hævdes at kunne henholdsvis behandle covid-19 eller give svar på, om man har sygdommen.

Hjemmesiderne er drevet af ulovlige forhandlere, og det sker på bekostning af borgernes sundhed og helbred, advarer Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hvis man alligevel er fristet til at bestille produkterne hos forhandlerne, er det i øvrigt ikke sikkert, at man nogensinde får leveret, hvad man tror, man har betalt for. Til gengæld kan man nok regne med at være blevet en god sjat penge fattigere.

Fransk studie har vakt både kritik og udokumenterede forhåbninger

I Frankrig har mikrobiologen Didier Raoult fra Marseille lynudgivet et videnskabeligt studie, der vækker håb om, at malariamedicinen kan hjælpe i behandlingen af covid-19-patienter. Det franske studie – og håbet om et gennembrud i jagten på en behandling – diskuteres vidt og bredt af både forskere, politikere og læger, hvor nogle ligefrem nu vil give det til patienter.

Men studiet er stærkt omstridt og må i Danmark ikke bruges i behandlingen mod covid-19. Foreløbig undersøger forskere nu på højtryk verden over, om der kan være noget om snakken.

Indtil videre har et nyt kinesisk studie dog konkluderet, at midlet ikke ser ud til at have en effekt på covid-19-patienter. Og der kan ligefrem være alvorlige bivirkninger, hvis man alligevel får fat i midlet og selvmedicinerer sig. Alt sammen er nogle af årsagerne til, at for eksempel praktiserende læger siden mandag ikke har kunnet udskrive malariamedicinen.

Udnytter angst for coronavirus

Og det er måske lige netop den svære adgang til klorokinen og danskernes frygt for at blive ramt af sygdommen, som svindlere lige nu udnytter.

"Det er folk, der slår plat på den situation, vi befinder os i. De udnytter folks frygt og bekymringer, og et er særdeles usympatisk. Derfor holder vi et ekstra vågent øje, så borgerne ikke bliver snydt til fare for deres liv og helbred," siger Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

Artiklen fortsætter under billedet

Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, giver en status på coronavirus-situationen ved et pressemøde den 19. marts 2020. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix).

Covid-19 er en ny sygdom, som der på nuværende tidspunkt ikke er udviklet en vaccine imod, og der er ikke dokumentation for, at allerede godkendt medicin til andre sygdomme har en effekt og er sikker at bruge mod covid-19, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Styrelsen opfordrer i øvrigt til, at hvis man falder over opslag eller annoncer, som man mistænker forsøger at sælge forfalsket medicin, så anmelder man det til Lægemiddelstyrelsen via en blanket på styrelsens hjemmeside

Mand drak rengøringsmiddel og døde

Den megen debat om malariamedicinen har i øvrigt allerede givet anledning til alvorlige misforståelser. Et ældre amerikansk ægtepar havde hørt om klorokin og troede, at de kunne undgå coronavirussen ved at drikke et rengøringsmiddel med netop klorokin, der dog bruges til at rengøre akvarier. Midlet havde de tilfældigvis stående i et skab. Manden døde, mens kvinden tirsdag var i kritisk tilstand.

TjekDet har undersøgt, hvorfor man i den offentlige debat ind i mellem kan få det udtryk, at vi er både tæt på og langt fra at have en vaccine mod den nye coronavirus eller medicin til behandling af allerede syge. Artiklen kan du læse her.

Vi har tidligere også rettet fokus på det meget omtalte franske studie af klorokin her.

Forrige artikel Svindel: Konkurrence har intet med kino.dk at gøre Svindel: Konkurrence har intet med kino.dk at gøre Næste artikel Har du også hørt om ’covid19-trackeren’? Hackere udnytter coronaepidemien Har du også hørt om ’covid19-trackeren’? Hackere udnytter coronaepidemien

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.