Lys i fynsk “vintertræ” handler ikke om hensyn til islam

Vrede danskere raser mod fynsk by, der angiveligt har sløjfet juletræet til fordel for et islamvenligt “vintertræ”. Men raseriet savner hold i virkeligheden. 

I Ullerslev holder de ikke længere juletræstænding. De holder vinterfest.

Kilde: Opslag på Facebook af DF'er Lizette Lilleskov Laugesen.


I Ullerslev holder de juletræstænding første søndag i advent, hvor kirken har inviteret til gløgg og æbleskiver. I Ullerslev har de i flere år også tændt et vintertræNavnet har træet fået af de lokale, fordi det ikke er et juletræ, men en bøg, og fordi bøgen står tændt hele vinteren og ikke kun i julen.

“I Ullerslev i Nyborg (Kommune, red.) holder de ikke længere juletræstænding eller juletræsfest. De holder vinterfest. Nu er knæfaldet for islam gået for langt. Snart fejrer vi vel kun eid.”

Sådan lyder et vredesudbrud på Facebook, der har fået brugere i hundredvis til at dele og reagere på budskabet om den lille fynske landsby og dens knæfald for islam.

Men opslaget har komplet misforstået juletraditionerne i Ullerslev.

Facebookopslaget, der har antændt hadske holdninger til vintertræet i Ullerslev. Bag opslaget står Dansk Folkepartis suppleant til byrådet i Faxe, Lizette Lilleskov Laugesen.

For optændingen i vintertræet i Ullerslev er en tradition, der går flere år tilbage. Navnet vintertræ kommer af, at træet står med tændt lys stort set hele vinteren og altså ikke kun i juletiden.

Desuden er vintertræet slet ikke et grantræ, som juletræer oftest er.

Nej, Vintertræet i Ullerslev, hvis lys i år bliver tændt 30. november, er såmænd en bøg, siger presseansvarlig i Nyborg Kommune Lone Mørup.

“Gennem en årrække har lokale markeret vinterens komme ved at samles, når der tændes lys i træet. Lysene i træet er tændt frem til vinterferien i februar måned,” siger hun.

Fynske lokalmedier har også tidligere gjort opmærksom på tændingen af Ullerslevs vintertræ.

Ullerslev har også juletræ

Det er desuden heller ikke korrekt, når opslaget på Facebook hævder, at der i Ullerslev ikke længere er juletræstænding, siger Lone Mørup.

"Der afholdes også juletræstænding i Ullerslev. Det foregår dagen efter, 1. december. Det markeres også ved en sammenkomst mellem de lokale i byen,” siger hun og tilføjer, at juletræet slukkes igen helligtrekongersdag 6. januar.

Mens Ullerslev Kirke står for juletræstændingen, er det lokalforeningen Udvikling Ullerslev, der sætter lys til vintertræet.

Artiklen fortsætter under billedet

Bøgetræet i Ullerslev, der hvert år bliver pyntet med lys. De lokale kalder træet vintertræet, dels fordi det ikke er en gran, og dels fordi lysene får lov at sidde til længe efter jul. (Foto: Nyborg Kommune)

Tænder juletræ, som de plejer

Det iltre opslag om træet i Ullerslev, der jo ligger på Fyn, er skrevet af Lizette Lilleskov Laugesen, der er suppleant for Dansk Folkeparti til byrådet i Faxe, altså på Sjælland. Og andre facebookbrugere er stemt i. 

Til TjekDet siger Lizette Lilleskov Laugesen, at hendes opslag på Facebook er helt på sin plads, da byens julefest og borgmesterens tale ifølge hende er blevet rykket fra byens kirke over til vintertræet for at tilgodese muslimer.

Men konstitueret sognepræst i Ullerslev Sogn Anne Kathrine Rafn Hauge mener ikke, at de er blevet frataget nogen fest. De har nemlig inviteret til juletræstænding første søndag i advent og forventer “et hav af mennesker til gløgg og æbleskiver”.

“Fuldstændig, som vi plejer,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er så juletræet i Ullerslev. Det er placeret i sognegården og bliver tændt første søndag i advent, hvor enhver kan komme forbi til gløgg og æbleskiver. (Foto: Nyborg Kommune)

Hun forestiller sig heller ikke, at borgmesteren før har holdt tale ved juletræstændingen.

"Vi plejer jo ikke at have borgmesteren med til vores arrangementer, fordi han jo ikke er en kirkelig person. Vi er faktisk helst fri. Han holder tale til Sankt Hans, men det er noget andet, fordi det ikke er et kirkeligt arrangement."

Den konstituerede sognepræst tilføjer, at hun desuden “ikke har indtryk af, at der er voldsomt mange muslimer i Ullerslev”.

Også kommunens presseansvarlige, Lone Mørup, afviser, at borgmesteren i Nyborg tidligere har holdt tale til kirkens juletræstænding.

Opslag sender chikane mod lokale

I sit facebookopslag har Lizette Lilleskov Laugesen vedlagt en invitation til tændingen af vintertræet i Ullerslev. Bag den står foreningen Udvikling Ullerslev, der nu har følt sig nødsaget til at tage invitationen ned fra Facebook efter at være blevet chikaneret af vrede facebookbrugere, fortæller Lone Mørup.

Det er foreningen ikke ene om at opleve. Invitationen gør nemlig opmærksom på, at det lokale elektrikerfirma Nielsen Electric støtter arrangementet. Støtten består af godteposer med slik til fremmødte børn, og ejer af Nielsen Electric, Morten Langløkke Nielsen, kalder det for “et hyggeligt fællesarrangement”.

Artiklen fortsætter under billedet

Invitationen fra lokalforeningen Udvikling Ullerslev til byens borgere. Samme invitation har floreret på Facebook og givet adskillige anledning til at tro, at beboerne i Ullerslev ikke længere vil kalde grantræer for juletræer.

Men i øjeblikket modtager Nielsen Electric dårlige anmeldelser på både Facebook og Google for at være nævnt i sammenhæng med vintertræet.

“Det er ærgerligt, at vi oplever den her heksejagt. Jeg modtager dybt urimelige henvendelser med ønsker om konkurs til min virksomhed,” siger han.

Holder fast i, at julen afvikles

Lizette Lilleskov Laugesen, er der juletræstænding i Ullerslev?

"Ikke som en fest."

Bliver der tændt juletræ i Ullerslev 1. december?

"Kirken tænder et juletræ. Men det er kirkens."

Så bliver der vel også tændt juletræ i Ullerslev?

"Det vil jeg ikke svare på. Jeg vil ikke kalde det hverken ja eller nej. Kirken tænder et juletræ."

Så er det vel heller ikke rigtigt, når du skriver, der ikke længere er juletræstænding i Ullerslev?

"Det kan jo diskuteres."

Der er folk i hele landet, der kommer til at læse dit opslag og få det indtryk, at der ikke længere er juletræstænding i Ullerslev. Hvad tænker du om det?

"Sådan er det jo også, når vi læser jeres overskrifter i aviserne. Der er også nogle gange nogen, der tænker noget helt forkert, hvis ikke man læser resten," siger hun og opfordrer til at læse kommentarerne til hendes facebookopslag igennem.

Men hvad tænker du om, at dit opslag giver et forkert indtryk af juletræet i Ullerslev?

"Ved du hvad? Jeg har ikke mere at sige til dig. Farvel."

I 2017 var tændingen af Ullerslevs vintertræ koblet sammen med tændingen af endnu et juletræ, nemlig et i Ullerslev-Centeret. Men det var ikke tilfældet sidste år, og Centerforeningen i Ullerslev er som følge af butiksdød og trange kår stadig i tvivl om, om de får rejst et juletræ i år, oplyser de.

Forrige artikel Opslag lover hjemløse varm seng til vinter, men fører til en lukket kirkedør Opslag lover hjemløse varm seng til vinter, men fører til en lukket kirkedør Næste artikel Nej, video af Nej, video af "druknende flygtninge" er ikke iscenesat for at skabe sympati
Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.