Lys i fynsk “vintertræ” handler ikke om hensyn til islam

Vrede danskere raser mod fynsk by, der angiveligt har sløjfet juletræet til fordel for et islamvenligt “vintertræ”. Men raseriet savner hold i virkeligheden. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

I Ullerslev holder de ikke længere juletræstænding. De holder vinterfest.

Kilde: Opslag på Facebook af DF'er Lizette Lilleskov Laugesen.


I Ullerslev holder de juletræstænding første søndag i advent, hvor kirken har inviteret til gløgg og æbleskiver. I Ullerslev har de i flere år også tændt et vintertræNavnet har træet fået af de lokale, fordi det ikke er et juletræ, men en bøg, og fordi bøgen står tændt hele vinteren og ikke kun i julen.

“I Ullerslev i Nyborg (Kommune, red.) holder de ikke længere juletræstænding eller juletræsfest. De holder vinterfest. Nu er knæfaldet for islam gået for langt. Snart fejrer vi vel kun eid.”

Sådan lyder et vredesudbrud på Facebook, der har fået brugere i hundredvis til at dele og reagere på budskabet om den lille fynske landsby og dens knæfald for islam.

Men opslaget har komplet misforstået juletraditionerne i Ullerslev.

Facebookopslaget, der har antændt hadske holdninger til vintertræet i Ullerslev. Bag opslaget står Dansk Folkepartis suppleant til byrådet i Faxe, Lizette Lilleskov Laugesen.

For optændingen i vintertræet i Ullerslev er en tradition, der går flere år tilbage. Navnet vintertræ kommer af, at træet står med tændt lys stort set hele vinteren og altså ikke kun i juletiden.

Desuden er vintertræet slet ikke et grantræ, som juletræer oftest er.

Nej, Vintertræet i Ullerslev, hvis lys i år bliver tændt 30. november, er såmænd en bøg, siger presseansvarlig i Nyborg Kommune Lone Mørup.

“Gennem en årrække har lokale markeret vinterens komme ved at samles, når der tændes lys i træet. Lysene i træet er tændt frem til vinterferien i februar måned,” siger hun.

Fynske lokalmedier har også tidligere gjort opmærksom på tændingen af Ullerslevs vintertræ.

Ullerslev har også juletræ

Det er desuden heller ikke korrekt, når opslaget på Facebook hævder, at der i Ullerslev ikke længere er juletræstænding, siger Lone Mørup.

"Der afholdes også juletræstænding i Ullerslev. Det foregår dagen efter, 1. december. Det markeres også ved en sammenkomst mellem de lokale i byen,” siger hun og tilføjer, at juletræet slukkes igen helligtrekongersdag 6. januar.

Mens Ullerslev Kirke står for juletræstændingen, er det lokalforeningen Udvikling Ullerslev, der sætter lys til vintertræet.

Artiklen fortsætter under billedet

Bøgetræet i Ullerslev, der hvert år bliver pyntet med lys. De lokale kalder træet vintertræet, dels fordi det ikke er en gran, og dels fordi lysene får lov at sidde til længe efter jul. (Foto: Nyborg Kommune)

Tænder juletræ, som de plejer

Det iltre opslag om træet i Ullerslev, der jo ligger på Fyn, er skrevet af Lizette Lilleskov Laugesen, der er suppleant for Dansk Folkeparti til byrådet i Faxe, altså på Sjælland. Og andre facebookbrugere er stemt i. 

Til TjekDet siger Lizette Lilleskov Laugesen, at hendes opslag på Facebook er helt på sin plads, da byens julefest og borgmesterens tale ifølge hende er blevet rykket fra byens kirke over til vintertræet for at tilgodese muslimer.

Men konstitueret sognepræst i Ullerslev Sogn Anne Kathrine Rafn Hauge mener ikke, at de er blevet frataget nogen fest. De har nemlig inviteret til juletræstænding første søndag i advent og forventer “et hav af mennesker til gløgg og æbleskiver”.

“Fuldstændig, som vi plejer,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er så juletræet i Ullerslev. Det er placeret i sognegården og bliver tændt første søndag i advent, hvor enhver kan komme forbi til gløgg og æbleskiver. (Foto: Nyborg Kommune)

Hun forestiller sig heller ikke, at borgmesteren før har holdt tale ved juletræstændingen.

"Vi plejer jo ikke at have borgmesteren med til vores arrangementer, fordi han jo ikke er en kirkelig person. Vi er faktisk helst fri. Han holder tale til Sankt Hans, men det er noget andet, fordi det ikke er et kirkeligt arrangement."

Den konstituerede sognepræst tilføjer, at hun desuden “ikke har indtryk af, at der er voldsomt mange muslimer i Ullerslev”.

Også kommunens presseansvarlige, Lone Mørup, afviser, at borgmesteren i Nyborg tidligere har holdt tale til kirkens juletræstænding.

Opslag sender chikane mod lokale

I sit facebookopslag har Lizette Lilleskov Laugesen vedlagt en invitation til tændingen af vintertræet i Ullerslev. Bag den står foreningen Udvikling Ullerslev, der nu har følt sig nødsaget til at tage invitationen ned fra Facebook efter at være blevet chikaneret af vrede facebookbrugere, fortæller Lone Mørup.

Det er foreningen ikke ene om at opleve. Invitationen gør nemlig opmærksom på, at det lokale elektrikerfirma Nielsen Electric støtter arrangementet. Støtten består af godteposer med slik til fremmødte børn, og ejer af Nielsen Electric, Morten Langløkke Nielsen, kalder det for “et hyggeligt fællesarrangement”.

Artiklen fortsætter under billedet

Invitationen fra lokalforeningen Udvikling Ullerslev til byens borgere. Samme invitation har floreret på Facebook og givet adskillige anledning til at tro, at beboerne i Ullerslev ikke længere vil kalde grantræer for juletræer.

Men i øjeblikket modtager Nielsen Electric dårlige anmeldelser på både Facebook og Google for at være nævnt i sammenhæng med vintertræet.

“Det er ærgerligt, at vi oplever den her heksejagt. Jeg modtager dybt urimelige henvendelser med ønsker om konkurs til min virksomhed,” siger han.

Holder fast i, at julen afvikles

Lizette Lilleskov Laugesen, er der juletræstænding i Ullerslev?

"Ikke som en fest."

Bliver der tændt juletræ i Ullerslev 1. december?

"Kirken tænder et juletræ. Men det er kirkens."

Så bliver der vel også tændt juletræ i Ullerslev?

"Det vil jeg ikke svare på. Jeg vil ikke kalde det hverken ja eller nej. Kirken tænder et juletræ."

Så er det vel heller ikke rigtigt, når du skriver, der ikke længere er juletræstænding i Ullerslev?

"Det kan jo diskuteres."

Der er folk i hele landet, der kommer til at læse dit opslag og få det indtryk, at der ikke længere er juletræstænding i Ullerslev. Hvad tænker du om det?

"Sådan er det jo også, når vi læser jeres overskrifter i aviserne. Der er også nogle gange nogen, der tænker noget helt forkert, hvis ikke man læser resten," siger hun og opfordrer til at læse kommentarerne til hendes facebookopslag igennem.

Men hvad tænker du om, at dit opslag giver et forkert indtryk af juletræet i Ullerslev?

"Ved du hvad? Jeg har ikke mere at sige til dig. Farvel."

I 2017 var tændingen af Ullerslevs vintertræ koblet sammen med tændingen af endnu et juletræ, nemlig et i Ullerslev-Centeret. Men det var ikke tilfældet sidste år, og Centerforeningen i Ullerslev er som følge af butiksdød og trange kår stadig i tvivl om, om de får rejst et juletræ i år, oplyser de.

Forrige artikel Opslag lover hjemløse varm seng til vinter, men fører til en lukket kirkedør Opslag lover hjemløse varm seng til vinter, men fører til en lukket kirkedør Næste artikel Nej, video af Nej, video af "druknende flygtninge" er ikke iscenesat for at skabe sympati
Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019

Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019

Flygtning, migrant, familiesammenført, velfærdsturist, fremmedarbejder, udvekslingsstuderende eller expat. Det vrimler med betegnelser for indvandrere. Men hvor mange kom der i 2019 – og hvorfra? Her gør vi status over indvandringen sidste år.

Barnebegravelsessagen viser vejen til det postfaktuelle samfund

Barnebegravelsessagen viser vejen til det postfaktuelle samfund

KOMMENTAR: Hvad er virkelighed, og hvad er fake news? Det kommer an på, hvor du ligger politisk. Sagen om Stram Kurs' demonstration ved en barnebegravelse er et ministudie i, hvordan sociale mediers fragmentering af offentligheden gør fakta til et politisk spørgsmål.

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.