Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Mere end 64.000 danskere har skrevet under på et borgerforslag, der vil afskaffe den nuværende ministerpension. Forslaget skal nu behandles i Folketinget, og hvis det bliver vedtaget, vil den omdiskuterede pension til ministrenes børn også blive afskaffet.

Foto: Michael Longmire/Unsplash
Jakob Kudsk Skoffer

Over 64.000 danskere har skrevet under på, at Folketinget skal debattere afskaffelse af ministerpension i sin nuværende form. I stedet skal pensionsvilkårene for ministre og medlemmer af Folketinget følge pædagogernes, lyder forslaget.

Vedtages borgerforslaget, vil det ikke kun ramme ministrenes pensionsordning, men også ministrenes børn, der i fremtiden ikke vil kunne få gavn af den såkaldte børnepension.

Og det er der flere, der glæder sig over på de sociale medier.

 

Flere danskere glæder sig altså tilsyneladende over udsigten til, at ministerbørnene ikke længere skal nyde godt af den særlige pensionsordning. Debatten er dog også præget af misforståelser. Blandt andet skriver en Facebook-bruger, at "det er på tide at afskaffe ydelserne, der udbetales til alle ministrenes børn." Det er dog ikke korrekt, da der aktuelt kun er fire børn af tidligere ministre, der modtager børnepension, oplyser Moderniseringsstyrelsen til TjekDet.

To børn modtager det såkaldte børnepensionstillæg på 16.493,60 kroner årligt, der gives til børn under 21, hvis mor eller far har været minister og nu har nået pensionsalderen.

Derudover modtager to børn under 21 år 31.300,38 kroner årligt i børnepension. Beløbet udbetales til børn af ministre, der er afgået ved døden.

Det fremgår ikke af borgerforslaget, om en eventuel vedtagelse vil betyde, at de fire aktuelle modtagere af børnepension skal have frataget deres børnepension, eller om det kun skal gælde fremadrettet.

Reglerne ændret flere gange siden år 2000

Siden år 2000 er reglerne for ministerpension blevet ændret flere gange. Det viser et faktaark fra Moderniseringsstyrelsen, der står for udbetalingen af løn til de statsligt ansatte.

Kilde: Faktaark fra Moderniseringsstyrelsen

Aktuelt er reglerne altså sådan, at ministerpension, og dermed også børnepensionstillægget, først bliver udbetalt, når en tidligere minister når pensionsalderen. For ministre har pensionsalderen siden 2017 fulgt folkepensionsalderen. Børnepensionstillægget udbetales altså kun, hvis ministerforældren er over folkepensionsalderen og barnet samtidig er under 21 år gammelt.

Der er aktuelt 75 tidligere ministre og en tidligere formand for Folketinget, der modtager ministerpension, oplyser Moderniseringsstyrelsen til TjekDet.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu