Nej, Cristiano Ronaldo omdanner ikke sine hoteller til coronahospitaler

Nyheden om, at den verdensberømte fodboldspiller Cristiano Ronaldo vil omdanne sine hoteller til hospitaler for at afhjælpe coronakrisen, spreder sig hurtigt på de sociale medier. Men historien har intet på sig.

"Ronaldo forvandler luksushotel til hospital – betaler selv lægernes lønninger."

Kilde: Overskrift i artikel fra dansk netmedie.

 

En talsmand for den 35-årige fodboldspillers hoteller, Pestana CR7, oplyser, at nyheden ikke har noget på sig.

Den verdensberømte fodboldspiller Cristiano Ronaldo omdanner sine to Pestana CR7-hoteller i Portugal til hospitaler og betaler endda læger og sygeplejerskers løn fra egen lomme for at afhjælpe coronakrisen i sit hjemland.

Sådan lyder den utrolige nyhed om den gavmilde fodboldspiller. En nyhed, der har fundet vej til både danske og udenlandske netmedier, ligesom adskillige twitterprofiler har delt opslag om sagen.

Men der er ikke hold i historien.

Et af de danske netmedier, der bringer historien er Delbart.dk, der henviser til den svenske avis Expressen, som dog siden har afkræftet historien.

”Marcas (spansk sportsmedie, red.) artikel om Cristiano Ronaldo spredte sig hurtigt, men nu ser det ud til, at det var for godt til at være sandt,” skriver Expressen og henviser til sportsmediet Goal, som citerer en talsmand for et af hotellerne (via RTLNieuws):

"Vi er et hotel. Vi skal ikke være hospital. Det er en dag som alle andre, vi er og forbliver et hotel,” lyder det fra talsmanden.

Til det franske nyhedsbureau AFP fortæller en hoteltalsmand også, at ”informationen er unøjagtig. Vi har ikke modtaget nogen indikation i denne henseende”. Det afvises altså, at Ronaldo har bedt om at få sine hoteller omdannet til hospitaler.

AFP skriver, at det især er dette tweet fra 14. marts, der har sagt gang i rygtet, som det spanske sportsmedie Marca efterfølgende bragte som en nyhed.

Artiklen fortsætter under billedet

Tweetet, der ifølge det franske nyhedsbureau AFP satte gang i spredningen af den falske historie om Cristiano Ronaldos coronahospitaler. (Foto: Screenshot fra Twitter)

Marca har ifølge AFP fjernet historien fra sin hjemmeside uden yderligere forklaring.

Cristiano Ronaldo har ikke selv dementeret historien, men lagde 14. marts et billede op på sin Instagram-profil, hvor han beder sine følgere om at følge WHO’s og de øvrige sundhedsmyndigheders vejledninger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Opslag på Cristiano Ronaldos instagramprofil 14. marts 2020. (Foto: Screenshot fra fodboldspillerens instagramprofil)

Heller ikke det danske netmedie Delbart.dk har dementeret historien. 

TjekDet har kontaktet netmediet for at spørge, hvorfor de fortsat har nyheden liggende på deres hjemmeside. Men de er ikke vendt tilbage på redaktionens henvendelse.

I skrivende stund er der 2.060 bekræftede smittetilfælde i Portugal, mens 23 er døde, og 5 er erklæret raske. Det oplyser John Hopkins University Coronavirus Resource Center i den seneste opdatering 23. marts klokken 13.25.

Forrige artikel Du kan sagtens træne under coronaepidemien, hvis bare du er helt rask Du kan sagtens træne under coronaepidemien, hvis bare du er helt rask Næste artikel Læge og blogger afblæser coronaepidemi, men tolker smittetallene forkert Læge og blogger afblæser coronaepidemi, men tolker smittetallene forkert
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.