Nej, du dræber ikke coronavirus ved at trække vejret dybt i en sauna

"Er du smittet med coronavirus, så smut en tur i saunaen og træk vejret dybt i 20 minutter og slå infektionen ihjel." Sådan lyder anbefaling på nettet. Men rådet har ikke hold i virkeligheden, siger eksperter, der samtidig slår fast, at man i stedet meget let risikerer at smitte andre.

En saunatur er desværre ikke et sikkert quickfix, hvis du er blevet syg af den coronavirus, som florerer verden over lige nu.
En saunatur er desværre ikke et sikkert quickfix, hvis du er blevet syg af den coronavirus, som florerer verden over lige nu.Foto: Kateryna Petrova/Pixabay
Thomas HedinNikolaj Rodkjær Kristensen

Fakta
Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

”Coronavirus: Hvis du trækker vejret dybt i en varm sauna i kun 20 minutter, kan du dræbe en stor del af enhver virus.”

Sådan står der i et engelsksproget opslag, der lige nu deles af danske facebookbrugere, hvor det slås fast, at en høj andel af virus, der har sat sig på den øvre del af åndedrætssystemet vil blive dræbt i en sauna.

Og nogenlunde samme budskab spredes også i andre opslag, hvor blandt andet et vidt delt kædebrev hævder, at den nye coronavirus ikke er varmebestandig og dræbes af høje temperaturer.

Men en saunatur er desværre ikke et sikkert quickfix, hvis du er blevet syg af den coronavirus, som florerer verden over lige nu. Og det uanset om virussen har sat sig i de øvre eller nedre luftveje. Trækker du den varme luft ned i lungerne, vil kroppen nemlig af al magt forsøge at sænke temperaturen for at forhindre skader.

”Hvis du får 40 til 50 grader varm luft ned i lungerne, så kan man få vævsskader. Men det forsøger kroppen at modvirke, så vi ikke overopheder. Og derfor bliver der ikke så varmt i lungerne, at virussen bliver slået ihjel,” siger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Grafikken her deles lige nu på Facebook i forskellige grupper. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Feber og saunavarme kan være en farlig cocktail

Også speciallæge Christian Wejse fra Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Aarhus Universitetshospital er ret kontant i sit svar, da TjekDet forelægger ham påstanden om, at man kan slå coronavirus ihjel i saunaen.

”Du får noget varmt, fugtig luft ned i lungerne, og det er egentlig ikke noget, der kan kurere noget som helst. Så jeg ved ikke, hvad rationalet bag skulle være,” siger han.

Han fremhæver også en anden årsag til, at man hellere skal blive liggende i sin seng, hvis man er ramt af for eksempel covid-19, frem for at udsætte sig selv for kombinationen af høj feber og svømmehallens varme sauna.

”Hvis man har 40 i feber, synes jeg ikke, det er en god ide at sætte sig ind i en sauna. Feber er kroppens måde at sætte alarmberedskabet op, øge blodgennemstrømningen, så man kan få de hvide blodlegemer ud og bekæmpe infektion i kroppen. Så feberen er en hensigtsmæssig del af kroppens reaktion. Men hvis du har høj feber og vælger at sætte dig ind i en sauna, så kan det godt gå galt, fordi kroppen bliver alt for varm, og det kan man kollapse af,” siger Christian Wejse.

Billedet fortsætter under billedet.

Christian Wejse (t.v.) er speciallæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Aarhus Universitetshospital. Jan Pravsgaard Christensen (t.h.) er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

En tur i svømmehallen er ikke uden risiko

Lige nu er det ikke nemt at komme ind i svømmehallernes saunaer. Flere kommuner landet over har nemlig lukket hallerne som en konsekvens af myndighedernes forsøg på at hindre spredningen af covid-19. Det samme gælder blandt andet Lalandias to feriecentre, der holder lukket i foreløbig to uger.

Og det er skam en rigtig god ide, at svømmehallerne holder dørene låst. Virusser har nemlig rigtig gode vilkår i badelandene på grund af den fugtige luft.

”Hvis man er er syg og har tænkt sig at gå i sauna på et offentligt sted, er det decideret dumt. Covid-19 smitter via dråber, og virussen bæres rundt på aerosoler (luftbårne dråber, red.), og dem er der masser af i en svømmehal eller sauna. Hvis man har fået coronavirusinfektion og går rundt og hoster sådan et sted, risikerer man i høj grad at smitte de andre i svømmehallen. Så det er bestemt ikke en spor god ide,” siger Christian Wejse.

Jan Pravsgaard Christensen understreger, at man skal blive hjemme, hvis man er syg – og holde sig fra svømmehaller – på grund af risikoen for at smitte andre.

”Fugt og kulde er en fordel for virussen i den fase, hvor de er mellem to værter (personer, red.). Så svømmehallen er ikke et smart sted at være, for der kan virussen overleve i længere perioder – også på overflader. Hvis virus for eksempel bliver afsat på et håndtag i tørre omgivelser, så er der ikke den store smitterisiko. Men når det sidder på fugtige overflader, er det i princippet stadig levende.”

Han understreger dog, at de raske badegæster ikke bliver syge, bare fordi de rører ved en overflade, hvor der er virus.

”Man skal jo klø sig i øjnene, pille næse eller sådan noget. Men det kan man jo også sagtens forestille sig, at man gør i en svømmehal, så derfor er det ikke hensigtsmæssigt, at coronasyge benytter en svømmehal,” siger Jan Pravsgaard Christensen og anbefaler samtidig, at man sørger for at vaske sig grundigt med sæbe før og efter svømmeturen. Det vil virussen nemlig ikke kunne tåle, og dermed mindskes risikoen for at blive smittet.

Kilde er doktor, men ikke læge

Opslaget, der anbefaler saunatur mod coronavirus, nævner en Dr. Dän Lee Dimke, der må forstås som kilde. Han har desuden lavet en youtubevideo om samme kur.

Man kunne forledes til at tro, at Dr. Dän Lee Dimke er læge. Men det er han ikke. Han har godtnok en doktorgrad, men det er i "undervisning med speciale i psykolingvistik", fremgår det af hans personlige hjemmeside.

På siden kan man også læse, at Dän Lee Dimke er administrerende direktør for informations- og marketingvirksomheden future-world.com.

På future-world.com kan man købe Dän Lee Dimkes ’Overvind almindelig forkølelse og influenza’ en ”banebrydende metode til at stoppe forkølelse og influenzavirus” – på lydbånd eller -fil til 19,95 amerikanske dollar.

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra Dän Lee Dimke, men vi har endnu ikke fået svar på vores henvendelse.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu