Nej, influenzavaccinerede vil ikke teste falsk positiv for corona i de hvide telte

Coronatests i myndighedernes hvide telte er mangelfulde, for influenzavaccinerede eller forkølede personer vil nemlig blive testet falsk positiv, påstår flere på nettet. Men det har ikke hold i virkeligheden, og flere ting blandes sammen i opslagene, fastslår forskere.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Søndergaard

Fakta
Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Fakta

Influenzavaccinerede vil sandsynligvis teste falsk positiv for Sars-CoV-2 ved en PCR-test i de hvide telte.

Kilde: Adskillige opslag Facebook.

 

To forskere understreger, at PCR-testen er så præcist skruet sammen, at den sagtens kan adskille coronavirussen Sars-CoV-2 fra forskellige typer influenzavirus. Det er to meget forskellige virusser, og PCR-testen kigger specifikt efter arvemateriale for Sars-CoV-2.

Det kan dog ikke udelukkes, at PCR-testen i nogle tilfælde vil forveksle Sars-CoV-2 med lignende typer virus, der har genetiske ligheder.

Hvis du er blandt de tusindvis af danskere, som sundhedsmyndighederne har planer om at teste for coronavirussen Sars-CoV-2, bør du omgående afvise det.

Sådan lyder et “OPRÅB”, som flere forskellige facebookprofiler har kopieret. Opråbet, der lader til at have udviklet sig til et kædebrev, er vist til danske facebookbrugere over 23.000 gange på lidt mere end en uge.

Ifølge opslagene kan den PCR-test, der skal bruges i de såkaldte hvide telte, ikke påvise virus. Faktisk skulle testen være så mangelfuld, at hvis man allerede er vaccineret mod eksempelvis influenza, vil man sandsynligvis teste falsk positiv, når man bliver undersøgt for Sars-CoV-2.

Med andre ord vil testresultatet altså vise, at man er smittet med coronavirus, selvom det ikke er tilfældet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fakta

Opslaget, der advarer om de tvivlsomme PCR-tests, har blandt andet benyttet et billede af nogle hvide telte i, hvad der ligner et militært område. (Foto: Screenshot fra Facebook)

Men facebookopslagenes påstande er det rene nonsens, fastslår to forskere over for TjekDet.

“Der er ingen sammenhæng i det, der står,” siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet.

Han bakkes op af professor i immunologi på Aarhus Universitet Rune Hartmann.

“Den korte konklusion er, at det er noget volapyk,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Fakta

Der florerer flere udgaver af påstanden om de falsk positive test. I dette opslag, der cirkulerer på Facebook som et kædebrev på flere sprog, står der, at også forkølede personer vil teste falsk positiv i en covid-19-test. Men det er der også meget lille sandsynlighed for, fastslår forskerne overfor TjekDet.   

Lyder som en konspirationsteori

Kædebrevet påstår lidt af hvert om coronavirus og lader til generelt at være kritisk over for myndighedernes strategi om at teste endnu flere i de hvide telte. Men den grundlæggende skepsis går på, at PCR-testene vil vise falsk positiv hos alle, der er influenzavaccineret.

“Så er man for eksempel blevet vaccineret mod influenza, især hvis det er den trivalente influenzavaccine, vil man sandsynligvis teste falsk positiv ved en coronatest,” står der blandt andet i kædebrevet.

Men den udlægning er forkert, lyder det fra Rune Hartmann. En PCR er generelt en god, sikker test, der sagtens kan skelne mellem coronavirus og influenzavirus.

“PCR-testen viser specifikt, om der er arvemateriale for Sars-CoV-2, så der vil ikke være en krydsreaktion med eksempelvis influenza. Det er to meget forskellige virusser, så det er noget sludder, de skriver,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rune Hartmann er professor i medfødt immunologi på Aarhus Universitet. (Foto: Lisbeth Hejlesen/Aarhus Universitet)

Allan Randrup Thomsen er enig i den betragtning. For ham lyder kædebrevet som sort snak.

“Det er relativt nemt at skrue en PCR-test sådan sammen, at den ikke krydsreagerer med virus, der er så langt fra coronavirus, som det er tilfældet med eksempelvis influenza. Det lyder for mig som sort snak og konspirationsteori.”

Han vil dog ikke udelukke, at en PCR, der skal teste for den verserende coronavirus, Sars-CoV-2, kan forveksle den nye virus med nogle af de eksisterende virusser i samme familie.

“I princippet er der nogle genetiske overlap mellem den nye Sars-CoV-2 og nogle af vores forkølelsesvirusser, så jeg kan ikke udelukke, at den i nogle tilfælde vil kunne krydsreagere på den måde. Men ikke med influenzavirus, som der står i opslaget,” siger Allan Randrup Thomsen.

Små sandheder hist og her

En af forklaringerne på, at PCR-testen vil vise falsk positiv, skulle ifølge kædebrevet være, at den i virkeligheden tester for eksosomer. For almindelige mennesker vil det ord nok være ukendt farvand, men det er faktisk et rigtigt, lægefagligt udtryk.

Det bruges bare helt forkert i opslaget, fastslår Allan Randrup Thomsen.

“Eksosomer er en rigtig ting, og det er korrekt, at de bliver dannet i immunforsvaret, men det har intet med test for Sars-CoV-2 at gøre,” siger han.

Rune Hartmann anerkender heller ikke kædebrevets påstand om, at PCR rent faktisk tester for eksosomer. Men han kan godt se, hvor folkene bag er gået galt i byen. Eksosomer findes nemlig i munden, hvorfra PCR-testen tages med en vatpind.

“I alt det volapyk er der et par små sandheder hist og her, som de har fået galt i halsen. Eksosomer er rigtigt nok små partikler, der udskilles i immunforsvaret og findes i munden, så det kan nogle godt forveksle med virus. Men det er det ikke,” siger han.

Altid en lille usikkerhed

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan det ud fra den nuværende viden om PCR-testene antages, at “de, der testes positive, med stor sandsynlighed også er inficeret med covid-19”.

Styrelsen skriver også, at under én procent af Sars-CoV-2-patienter med udtalte symptomer vil teste falsk positiv.

De kender endnu ikke procentdelen af falsk positiv for patienter med milde symptomer, men ifølge Allan Randrup Thomsen er risikoen for et falsk positivt resultat altid den samme. Procentdelen kan godt stige, efterhånden som der bliver færre ægte positive, men det reelle antal falske positive vil være konstant.

Artiklen fortsætter under billedet.

Allan Randrup Thomsen er professor i virologi på Københavns Universitet. (Foto: Københavns Universitet)

Han sammenligner det med signal-/støjforholdet i en radio, hvor de ægte positive er signalet, og de falske positive er støjen.

“Man har altid en vis mængde atmosfærisk støj på en radio, og hvis så radiosignalet bliver meget svagt, fylder støjen mere, end hvis man har et meget stærkt radiosignal, selvom det er den samme mængde støj. Det er den samme effekt, der gør sig gældende her,” forklarer Allan Randrup Thomsen.

De få fejl, der sker, er som regel et resultat af menneskelige fejl, vurderer han. Men generelt er sundhedspersonalet godt uddannet i Danmark, og man tager også sine forholdsregler ved eksempelvis at lave kontroltest.

“Alle test har en lille smule usikkerhed, men det tager man højde for på forhånd, som Sundhedsstyrelsen også har gjort. Det giver et lille udsving, men i den store, statistiske sammenhæng betyder det ikke noget,” siger Allan Randrup Thomsen.

Større sandsynlighed for falsk negativ

Rune Hartmann mener også, det er retvisende, når Sundhedsstyrelsen skønner, at kun en ud af hundrede tester positiv med PCR-testen uden at have coronavirus. Til gengæld påpeger han, at usikkerheden i forbindelse med coronatests er noget større andetsteds.

“Sars-CoV-2-testene har nogle svagheder, men det er ikke de falske positive. Det er de falske negative,” siger han med henvisning til personer, der testes virusfrie, selvom de faktisk er smittede.

Sundhedsstyrelsen skriver selv, at patienter med udtalte symptomer i de øvre luftveje har 5-10 procent risiko for at teste falsk negativ. Men for personer med milde symptomer, der antages at have mindre virus i sig, er det tal formentlig nærmere 15-20 procent, mener Rune Hartmann.

“PCR-testen fejler primært dér, hvor patienter ikke udskiller virus i mundhulen, men det er ikke testens skyld, for det er sådan, den er designet. Så det skyldes metoden,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det vakte stor furore, da der i løbet af april pludselig begyndte at skyde massevis af hvide telte op rundtomkring i landet. Her er det ved Friheden Station i hovedstadsområdet 25. april, at et coronatestcenter er ved at blive etableret. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)

Det lyder måske umiddelbart problematisk, at op mod 15-20 procent kan teste negativ for coronavirus, selvom de faktisk bærer sygdommen. Men ifølge Rune Hartmann bør man ikke gå og frygte øget smittefare af den grund.

“Patienter, der ikke har detekterbare mængder af virus i svælget, er ikke så farlige som smittespredere, og så er det generelt set ikke så stort et problem, at PCR-testen ikke opfanger virussen. Den fejl kan man i hvert fald bedre leve med end mange andre typer fejl.”

TjekDet har været i kontakt med den facebookbruger, der er ophavsmand til kædebrevet, men han ønsker ikke at udtale sig til citat.

Fakta

ARTIKLEN ER OPDATERET 19-05-2020: Efter artiklens udgivelse er opslag med samme påstand, som denne artikel handler om, begyndt at florere. Det nye opslag er tilføjet denne artikel og ligeledes faktatjekket.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu