Opslag med falsk citat udløser møgfald mod Pia Kjærsgaard

Et citat om flygtninge og coronavirus får brugere på sociale medier til at tilsvine Pia Kjærsgaard. Men citatet er det pure opspind, siger hun selv.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Pia Kjærsgaard siger, at corona-epidemien skyldes flygtninge.

Kilde: Opslag på Facebook.

 

Pia Kjærsgaard har sagt, at hun mener, at de danske myndigheder bør afvise asylansøgere ved grænsen eller som minimum sætte dem i karantæne, når de ankommer.

Men hun har aldrig sagt, at corona-epidemien skyldes flygtninge. Det har manden bag facebookopslaget selv fundet på.

"En syg kultur har sneget sig ind i dansk politik"

Sådan lyder teksten til et facebookopslag, der har fået mere end 200 kommentarer på et par dage.

I opslaget citeres Pia Kjærsgaard for at sige, at Danmark bør afvise alle asylansøgere ved grænsen, så de danske myndigheder ikke skal bruge unødige ressourcer på folk, der kommer udefra, i en presset tid.

En holdning som hun også tidligere har delt i et interview med Ræson, mens hun på sin facebookprofil skriver, at asylansøgere og migranter som minimum bør sættes i karantæne.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er det opslag, som har fremkaldt harmdirrende kommentarer, fordi Pia Kjærgsaard angiveligt beskylder flygtninge for at have skabt corona-epidemien. Men det har hun aldrig sagt. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Men ifølge opslaget, er det ikke det eneste, hun skulle have sagt. Her citeres hun nemlig også for at sige, at flygtninge ikke alene bør afvises eller sættes i karantæne, men at de er skyld i hele den nuværende corona-epidemi.

“Og så ved alle, at corona-epidemien er skabt af flygtninge,” lyder det fra Pia Kjærsgaard ifølge opslaget.

Og den udmelding har i den grad fået folk til at taste hårdt på tastaturet for at give deres mening til kende.

Artiklen fortsætter under billedet
Her er nogle af de vredesudbrud, man kan finde i opslagets kommentarspor. (Foto: Skærmbilleder fra Facebook)

“Hun er sgu da 99,88% dummere end vådt bølgepap”

"Kan nogen ikke nyse på damen," lyder det fra blot to af de mange arrige kommentarer til opslaget, hvor flere også retter hende og siger, at man næppe kan skyde skylden på flygtninge.

Men citatet er fuldkommen opdigtet. At flygtninge skulle være direkte skyld i den nuværende coronaepidemi, har Pia Kjærsgaard aldrig sagt, og hun ærgrer sig over en usand debat.

“Desværre endnu et opslag på Facebook, hvor politiske modstandere skriver ting, jeg ikke har sagt. Ærgerligt at folk ikke bare kan debattere på ærlig vis,” skriver hun i en mail til TjekDet.

"Pia Kjærsgaard siger det jo selv"

Selvom Pia Kjærsgaard afviser, at hun har sagt, at flygtninge er skyld i corona-epidemien, holder manden bag opslaget, Joel Wedell, fast i at hun har sagt det. Bare med nogle andre ord.

"Jeg har omskrevet citatet, men hun siger det helt klart på sin egen facebookside," hævder han.

Han siger, at han selv har lavet opslaget og stykket citatet sammen på baggrund af et opslag Pia Kjærsgaards egen facebooksideside, som han også henviser til som svar på flere kritikere i kommentarsporet.

Men der står ikke noget sted i det facebooksopslag, som Joel Wedell henviser til, at Pia Kjærsgaard mener, at hele corona-epidemien skyldes flygtninge.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Det er dette facebookopslag fra Pia Kjærsgaard, som Joel Wedell tolker ud fra. De røde streger og tekstboksene er Joel Wedells egne kommentarer til hendes opslag på Facebook fra den 24. marts.(Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Men er det så ikke nærmere en parafrasering end et citat?

"Det er et citat. Hun bruger ikke de samme ord, men hvis man læser hendes opslag, kan man næppe komme frem til en anden konklusion end den, jeg er kommet frem til."

Synes du, det vil være forkert at sige, at du selv har tolket på hendes udsagn?

"Det er ikke noget, jeg har digtet eller tolket. Hendes eget opslag siger det helt klart." 

Det er langt fra første gang, at politikere fejlagtigt bliver citeret for noget, de aldrig har sagt. Op til europaparlaments- og folketingsvalget i 2019 blev falske budskaber fra politikere delt i hobetal.

Dengang var det populært at hæfte et falskt citat på en partiannonce, og på den måde forklæde budskabet så det lignede, at det var partiet eller politikeren selv, der havde sagt det.

Blandt andet blev Morten Østergaard, der er politisk leder for Radikale Venstre, beskyldt for at have sagt "Ja til barnebrude. Nej til Inger Støjberg. Islam er vejen frem," men citatet var løgn og latin. 

Forrige artikel Ja, Mette Frederiksen har fået lønforhøjelse midt i coronakrisen – ligesom resten af Folketinget Ja, Mette Frederiksen har fået lønforhøjelse midt i coronakrisen – ligesom resten af Folketinget Næste artikel Googler vi skilsmisse særligt meget under coronakrisen? Nej, ikke mere, end vi plejer Googler vi skilsmisse særligt meget under coronakrisen? Nej, ikke mere, end vi plejer
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.