Politiet advarer: Døm nu ikke manden, før det er bevist, at han er skyldig

Politiet advarer nu Facebook-brugere mod et opslag, som beretter om en mand, der angiveligt har befamlet en mindreårig pige i et supermarked. I kommentarerne til opslaget bliver manden dømt på forhånd. Politiet mener sagen er løbet løbsk, da efterforskningen slet ikke er færdig.

Rikke Louise Andersen, der ifølge hendes Facebookside er selvstændig erhvervsdrivende og kandidat ved det kommende kommunalvalg i Vordingborg Kommune, lagde søndag et opslag på Facebook, hvor hun fortæller om et angiveligt seksuelt overfald på en 11-årig pige i et supermarked i Vordingborg. I kommentarfelterne har opslaget nærmest udløst en lynchstemning mod manden. Nu advarer Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi mod Rikke Louise Andersens opslag, fordi hun er med til at dømme manden, før politiet overhovedet har klarlagt, hvad der egentlig skete i supermarkedet.

Hun er tidligere blevet dømt for at overtræde persondataloven, som forbyder offentliggørelse af private og følsomme oplysninger om andre personer, der for eksempel er i politiets søgelys. For cirka tre måneder siden blev Rikke Louise Andersen idømt en bøde på 5.000 kroner, for at have delt et billede af en blotter på sin Facebookside. Også dengang hængte hun en person ud på de sociale medier, før politiet havde færdiggjort sin efterforskning. 

Nu har hun gjort det igen, og det har fået politiet til i skarpe vendinger at advare offentligheden mod at skabe en offentlig gabestok. Ikke mindst for at undgå, at uskyldige får ødelagt deres liv. 

"Når man følger en sådan sag på Facebook, bliver man bekymret over, at så mange mennesker meget hurtigt danner sig en meget fast mening om, hvad der er foregået alene ud fra den ene parts beskrivelse af hændelsen. En sag har imidlertid som regel mere end en side, og det kan tage lidt tid at få dem alle belyst. Som borger i Danmark kan vi være glade for, at vi bor i en retsstat, hvor det er politiets rolle at efterforske sagerne og domstolenes opgave at dømme," siger politidirektør Lene Frank.

Advarer mod selvbestaltet Facebookpoliti

Politiets usædvanlige udmelding kommer efter, at der er opstået adskillige rygter om sagen fra Nakskov. På Facebook bliver episoden i opslaget beskrevet som om, at manden rent faktisk har begået det angivelige seksuelle overfald, og det påstås også, at politiet ikke vil gøre noget ved det.

"I den forbindelse mener vi, at offentligheden har krav på at få at vide, hvad der er op og ned i sagen, inden rygter løber løbsk og personer udstilles til offentlig skue," oplyser Lene Frank.

Herefter redegør hun for det foreløbige forløb. Politiet blev kontaktet dagen efter episoden af en medarbejder i supermarkedet og moderen til en pige. De anmeldte, at pigen var blevet seksuelt forulempet ved en episode sent fredag eftermiddag i supermarkedet i Nakskov. Politiet optog anmeldelsen, og oplyste moderen om, at den lokale efterforskningsafdeling i Nakskov ville tage sig af sagen mandag.

Det er helt normal procedure i sager, hvor der ikke umiddelbart er noget akut, som politiet skal tage sig af, fremgår det af politiets udmelding. Dels blev episoden først anmeldt dagen efter, at den havde fundet sted, og dels var der ikke på anmeldelsestidspunktet en situation, hvor pigen var i fare for, at det ville foregå igen. Når politiet oplyser moderen om, man går i gang med at efterforske sagen to dage efter anmeldelsen er modtaget, betyder det altså ikke, at politiet ikke har taget henvendelsen alvorligt eller ikke vil efterforske sagen.

Overvågningsvideo giver ikke klart billede af hændelsen

Manden, som det hele drejer sig om, henvendt sig til politiet mandag, efter at han noget rystet har læst om episoden på Facebook. Hans forklaring er en noget anden, end den moren til pigen har afgivet.

Politiet har haft en efterforsker til at se på overvågningsvideoen fra butikken. Det er politiets umiddelbare opfattelse, at man ikke ud fra videoen nøjagtigt kan fastslå, hvad der er sket.

Derfor er politiet nu i gang med at afhøre parterne og eventuelle vidner og indhente andet materiale, der kan være relevant. Først når alle fakta er kommet frem og gennemgået, bliver det muligt for politiet at belyse sagen fyldestgørende, understreger Lene Frank.

Kvinden gentager sine anklager i nyt Facebookopslag

Rikke Louise har slået adskillige opslag op om det angivelige seksuelle overfald, hvor hun igen anklager politiet for ikke at tage sagen alvorligt. Hun gentager også sin version af sagens forløb, som hun i øvrigt har fået fortalt af den mindreårige piges mor. Og i et opslag søndag aften antyder hun igen, at manden er skyldig. 

"Politiet mener ikke det kan betegnes som en seksuel forbrydelse selvom manden har taget pigen og vendt hende om hvor hun stritter imod og prøver at tage hende bagfra og rager hende i skridtet. Moderen føler sig truet af denne mands familie som nu prøver, at få hende til at trække sagen tilbage. Butikken som ellers anmeldte sagen til politiet sammen med mor er nu ikke sikker i sin sag! Vor herre til hest. Dette bevidner bare om, at noget er helt galt. Hvem er det som ikke ønsker denne sag frem i lyset???? Endnu et barn overfaldet konsekvens INGEN," skriver Rikke Louise Andersen.

I meddelelsen fra politidirektør Lene Frank oplyses det ikke, hvornår hun forventer at kunne afgøre, hvorvidt politiet mener, at manden er skyldig - eller uskyldig. 

Forrige artikel Dumper kloge mennesker oftest køreprøven? Dumper kloge mennesker oftest køreprøven? Næste artikel Dommedagsprofeti påstår verden går under på lørdag Dommedagsprofeti påstår verden går under på lørdag
Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Får du en mail fra "Elgiganten" med en kundeundersøgelse og vilde tilbud, så skal du passe på. Det er fup, advarer Forbrugerrådet. Og det er ikke første gang, at elektronikkædens navn misbruges i falsk kampagne. Det skete også i maj måned i år.

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.

Et dataetisk råd med muskler, tak

Et dataetisk råd med muskler, tak

KOMMENTAR: Regeringens ekspertgruppe om dataetik er kommet med ni anbefalinger for arbejdet med dataetik, inklusive oprettelsen af et dataetisk råd. Det er godt, men spørgsmålet er, om et sådant råd vil få de ressourcer og kræfter, som opgaven kræver.

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Mascha Vang har sagt farvel til livet som blogger og tv-stjerne for at hellige sig sit skønhedsprodukt. Sådan lyder nyheden i en artikel, der angiveligt er skrevet af Ekstra-Bladet. Men artiklen er fup – og har intet med hverken bloggeren eller avisen at gøre.  

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Folketinget havde på dagsordenen fredag et borgerforslag om en aldersgrænse for omskæring. Især rituel omskæring har været en central del af debatten. Vi har tidligere faktatjekket, hvor mange der egentlig bliver omskåret i Danmark.