Politiet advarer: Døm nu ikke manden, før det er bevist, at han er skyldig

Politiet advarer nu Facebook-brugere mod et opslag, som beretter om en mand, der angiveligt har befamlet en mindreårig pige i et supermarked. I kommentarerne til opslaget bliver manden dømt på forhånd. Politiet mener sagen er løbet løbsk, da efterforskningen slet ikke er færdig.

Rikke Louise Andersen, der ifølge hendes Facebookside er selvstændig erhvervsdrivende og kandidat ved det kommende kommunalvalg i Vordingborg Kommune, lagde søndag et opslag på Facebook, hvor hun fortæller om et angiveligt seksuelt overfald på en 11-årig pige i et supermarked i Vordingborg. I kommentarfelterne har opslaget nærmest udløst en lynchstemning mod manden. Nu advarer Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi mod Rikke Louise Andersens opslag, fordi hun er med til at dømme manden, før politiet overhovedet har klarlagt, hvad der egentlig skete i supermarkedet.

Hun er tidligere blevet dømt for at overtræde persondataloven, som forbyder offentliggørelse af private og følsomme oplysninger om andre personer, der for eksempel er i politiets søgelys. For cirka tre måneder siden blev Rikke Louise Andersen idømt en bøde på 5.000 kroner, for at have delt et billede af en blotter på sin Facebookside. Også dengang hængte hun en person ud på de sociale medier, før politiet havde færdiggjort sin efterforskning. 

Nu har hun gjort det igen, og det har fået politiet til i skarpe vendinger at advare offentligheden mod at skabe en offentlig gabestok. Ikke mindst for at undgå, at uskyldige får ødelagt deres liv. 

"Når man følger en sådan sag på Facebook, bliver man bekymret over, at så mange mennesker meget hurtigt danner sig en meget fast mening om, hvad der er foregået alene ud fra den ene parts beskrivelse af hændelsen. En sag har imidlertid som regel mere end en side, og det kan tage lidt tid at få dem alle belyst. Som borger i Danmark kan vi være glade for, at vi bor i en retsstat, hvor det er politiets rolle at efterforske sagerne og domstolenes opgave at dømme," siger politidirektør Lene Frank.

Advarer mod selvbestaltet Facebookpoliti

Politiets usædvanlige udmelding kommer efter, at der er opstået adskillige rygter om sagen fra Nakskov. På Facebook bliver episoden i opslaget beskrevet som om, at manden rent faktisk har begået det angivelige seksuelle overfald, og det påstås også, at politiet ikke vil gøre noget ved det.

"I den forbindelse mener vi, at offentligheden har krav på at få at vide, hvad der er op og ned i sagen, inden rygter løber løbsk og personer udstilles til offentlig skue," oplyser Lene Frank.

Herefter redegør hun for det foreløbige forløb. Politiet blev kontaktet dagen efter episoden af en medarbejder i supermarkedet og moderen til en pige. De anmeldte, at pigen var blevet seksuelt forulempet ved en episode sent fredag eftermiddag i supermarkedet i Nakskov. Politiet optog anmeldelsen, og oplyste moderen om, at den lokale efterforskningsafdeling i Nakskov ville tage sig af sagen mandag.

Det er helt normal procedure i sager, hvor der ikke umiddelbart er noget akut, som politiet skal tage sig af, fremgår det af politiets udmelding. Dels blev episoden først anmeldt dagen efter, at den havde fundet sted, og dels var der ikke på anmeldelsestidspunktet en situation, hvor pigen var i fare for, at det ville foregå igen. Når politiet oplyser moderen om, man går i gang med at efterforske sagen to dage efter anmeldelsen er modtaget, betyder det altså ikke, at politiet ikke har taget henvendelsen alvorligt eller ikke vil efterforske sagen.

Overvågningsvideo giver ikke klart billede af hændelsen

Manden, som det hele drejer sig om, henvendt sig til politiet mandag, efter at han noget rystet har læst om episoden på Facebook. Hans forklaring er en noget anden, end den moren til pigen har afgivet.

Politiet har haft en efterforsker til at se på overvågningsvideoen fra butikken. Det er politiets umiddelbare opfattelse, at man ikke ud fra videoen nøjagtigt kan fastslå, hvad der er sket.

Derfor er politiet nu i gang med at afhøre parterne og eventuelle vidner og indhente andet materiale, der kan være relevant. Først når alle fakta er kommet frem og gennemgået, bliver det muligt for politiet at belyse sagen fyldestgørende, understreger Lene Frank.

Kvinden gentager sine anklager i nyt Facebookopslag

Rikke Louise har slået adskillige opslag op om det angivelige seksuelle overfald, hvor hun igen anklager politiet for ikke at tage sagen alvorligt. Hun gentager også sin version af sagens forløb, som hun i øvrigt har fået fortalt af den mindreårige piges mor. Og i et opslag søndag aften antyder hun igen, at manden er skyldig. 

"Politiet mener ikke det kan betegnes som en seksuel forbrydelse selvom manden har taget pigen og vendt hende om hvor hun stritter imod og prøver at tage hende bagfra og rager hende i skridtet. Moderen føler sig truet af denne mands familie som nu prøver, at få hende til at trække sagen tilbage. Butikken som ellers anmeldte sagen til politiet sammen med mor er nu ikke sikker i sin sag! Vor herre til hest. Dette bevidner bare om, at noget er helt galt. Hvem er det som ikke ønsker denne sag frem i lyset???? Endnu et barn overfaldet konsekvens INGEN," skriver Rikke Louise Andersen.

I meddelelsen fra politidirektør Lene Frank oplyses det ikke, hvornår hun forventer at kunne afgøre, hvorvidt politiet mener, at manden er skyldig - eller uskyldig. 

Forrige artikel Flot fotografkarriere bygget på falske billeder og identitetstyveri Flot fotografkarriere bygget på falske billeder og identitetstyveri Næste artikel Sociale medier giver dig flere og mere forskellige nyheder Sociale medier giver dig flere og mere forskellige nyheder
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.