Politiet advarer: Døm nu ikke manden, før det er bevist, at han er skyldig

Politiet advarer nu Facebook-brugere mod et opslag, som beretter om en mand, der angiveligt har befamlet en mindreårig pige i et supermarked. I kommentarerne til opslaget bliver manden dømt på forhånd. Politiet mener sagen er løbet løbsk, da efterforskningen slet ikke er færdig.

Rikke Louise Andersen, der ifølge hendes Facebookside er selvstændig erhvervsdrivende og kandidat ved det kommende kommunalvalg i Vordingborg Kommune, lagde søndag et opslag på Facebook, hvor hun fortæller om et angiveligt seksuelt overfald på en 11-årig pige i et supermarked i Vordingborg. I kommentarfelterne har opslaget nærmest udløst en lynchstemning mod manden. Nu advarer Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi mod Rikke Louise Andersens opslag, fordi hun er med til at dømme manden, før politiet overhovedet har klarlagt, hvad der egentlig skete i supermarkedet.

Hun er tidligere blevet dømt for at overtræde persondataloven, som forbyder offentliggørelse af private og følsomme oplysninger om andre personer, der for eksempel er i politiets søgelys. For cirka tre måneder siden blev Rikke Louise Andersen idømt en bøde på 5.000 kroner, for at have delt et billede af en blotter på sin Facebookside. Også dengang hængte hun en person ud på de sociale medier, før politiet havde færdiggjort sin efterforskning. 

Nu har hun gjort det igen, og det har fået politiet til i skarpe vendinger at advare offentligheden mod at skabe en offentlig gabestok. Ikke mindst for at undgå, at uskyldige får ødelagt deres liv. 

"Når man følger en sådan sag på Facebook, bliver man bekymret over, at så mange mennesker meget hurtigt danner sig en meget fast mening om, hvad der er foregået alene ud fra den ene parts beskrivelse af hændelsen. En sag har imidlertid som regel mere end en side, og det kan tage lidt tid at få dem alle belyst. Som borger i Danmark kan vi være glade for, at vi bor i en retsstat, hvor det er politiets rolle at efterforske sagerne og domstolenes opgave at dømme," siger politidirektør Lene Frank.

Advarer mod selvbestaltet Facebookpoliti

Politiets usædvanlige udmelding kommer efter, at der er opstået adskillige rygter om sagen fra Nakskov. På Facebook bliver episoden i opslaget beskrevet som om, at manden rent faktisk har begået det angivelige seksuelle overfald, og det påstås også, at politiet ikke vil gøre noget ved det.

"I den forbindelse mener vi, at offentligheden har krav på at få at vide, hvad der er op og ned i sagen, inden rygter løber løbsk og personer udstilles til offentlig skue," oplyser Lene Frank.

Herefter redegør hun for det foreløbige forløb. Politiet blev kontaktet dagen efter episoden af en medarbejder i supermarkedet og moderen til en pige. De anmeldte, at pigen var blevet seksuelt forulempet ved en episode sent fredag eftermiddag i supermarkedet i Nakskov. Politiet optog anmeldelsen, og oplyste moderen om, at den lokale efterforskningsafdeling i Nakskov ville tage sig af sagen mandag.

Det er helt normal procedure i sager, hvor der ikke umiddelbart er noget akut, som politiet skal tage sig af, fremgår det af politiets udmelding. Dels blev episoden først anmeldt dagen efter, at den havde fundet sted, og dels var der ikke på anmeldelsestidspunktet en situation, hvor pigen var i fare for, at det ville foregå igen. Når politiet oplyser moderen om, man går i gang med at efterforske sagen to dage efter anmeldelsen er modtaget, betyder det altså ikke, at politiet ikke har taget henvendelsen alvorligt eller ikke vil efterforske sagen.

Overvågningsvideo giver ikke klart billede af hændelsen

Manden, som det hele drejer sig om, henvendt sig til politiet mandag, efter at han noget rystet har læst om episoden på Facebook. Hans forklaring er en noget anden, end den moren til pigen har afgivet.

Politiet har haft en efterforsker til at se på overvågningsvideoen fra butikken. Det er politiets umiddelbare opfattelse, at man ikke ud fra videoen nøjagtigt kan fastslå, hvad der er sket.

Derfor er politiet nu i gang med at afhøre parterne og eventuelle vidner og indhente andet materiale, der kan være relevant. Først når alle fakta er kommet frem og gennemgået, bliver det muligt for politiet at belyse sagen fyldestgørende, understreger Lene Frank.

Kvinden gentager sine anklager i nyt Facebookopslag

Rikke Louise har slået adskillige opslag op om det angivelige seksuelle overfald, hvor hun igen anklager politiet for ikke at tage sagen alvorligt. Hun gentager også sin version af sagens forløb, som hun i øvrigt har fået fortalt af den mindreårige piges mor. Og i et opslag søndag aften antyder hun igen, at manden er skyldig. 

"Politiet mener ikke det kan betegnes som en seksuel forbrydelse selvom manden har taget pigen og vendt hende om hvor hun stritter imod og prøver at tage hende bagfra og rager hende i skridtet. Moderen føler sig truet af denne mands familie som nu prøver, at få hende til at trække sagen tilbage. Butikken som ellers anmeldte sagen til politiet sammen med mor er nu ikke sikker i sin sag! Vor herre til hest. Dette bevidner bare om, at noget er helt galt. Hvem er det som ikke ønsker denne sag frem i lyset???? Endnu et barn overfaldet konsekvens INGEN," skriver Rikke Louise Andersen.

I meddelelsen fra politidirektør Lene Frank oplyses det ikke, hvornår hun forventer at kunne afgøre, hvorvidt politiet mener, at manden er skyldig - eller uskyldig. 

Forrige artikel Dumper kloge mennesker oftest køreprøven? Dumper kloge mennesker oftest køreprøven? Næste artikel Dommedagsprofeti påstår verden går under på lørdag Dommedagsprofeti påstår verden går under på lørdag
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook har ændret, hvordan man bliver medlem af en gruppe på det sociale medie. En af konsekvenserne er, at gruppeadministratorer vil opleve, at deres medlemstal falder.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.