Sagde Trump: "lær af grønlænderne - de har aldrig skovbrand"?

Californien har de seneste uger været hærget af historiske skovbrande. Nu har præsident Donald Trump angiveligt sagt, at de californiske myndigheder burde tage ved lære af grønlænderne, de har nemlig aldrig den slags problemer. Men citatet stammer fra en satirisk spalte.

Rasmus Kerrn-Jespersen

Billede, der deles på Facebook

Skovbrande i den amerikanske delstat Californien har de seneste uger drevet flere tusinde på flugt fra deres hjem og kostet mindst 80 mennesker livet. De voldsomme brande har i flere omgange fået den amerikanske præsident Donald Trump på banen, hvor han kritiserer delstatens myndigheder for ikke at gøre nok for at undgå skovbrande. 

Og nu er præsidenten klar med en ny opsang. I hvert fald hvis man skal tro et billede af en avisartikel, der i øjeblikket cirkulerer på Facebook. 

“Jeg har lige talt med en fyr, der har været i Grønland. Det er et meget større land end Californien og med en meget mindre befolkning. Alligevel har de aldrig skovbrande derovre,” siger den amerikanske præsident ifølge artiklen. 

Og derfor er det helt oplagt, at den californiske befolkning tager ved lære af grønlænderne, mener præsidenten. 

“Folk i Californien bør lære af grønlænderne og blive bedre til at passe på. Det er trist, det, der er sket. Men det er i et vist omfang selvforskyldt. Lær af grønlænderne, siger jeg bare!” 

Artiklen på billedet er ægte nok, men det, Donald Trump er citeret for at sige, har han aldrig sagt. Artiklen stammer fra Politikens satiriske spalte At Tænke Sig (ATS) i går. 

Facebookbrugere undrer sig 

Det er ikke umiddelbart til at se, at artiklen stammer fra ATS, fordi billedet kun viser teksten og ikke hele spalten, hvor den indgår. Og det er formodentlig årsagen til, at enkelte facebookbrugere ser ud til at tage citatet for gode varer. 

“Er der da ikke grænser for dumhed 😲,” skriver en bruger i et opslag med billedet. 

Det står ikke direkte i opslaget, men der er næppe tvivl om, at præsidentens dumhed er, at han hylder lige netop grønlænderne for at undgå skovbrande. For landet har slet ikke skove. 

Eller - ret skal være ret - Grønland har faktisk en lille smule ‘skov’. Der er dog ikke tale skove, som vi kender dem herhjemme, men snarere om buskadser med meterhøje buske og enkelte træer, der rager op i mere end to meters højde, beretter TV2 og Københavns Universitet.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu