Slap bare af! Den farlige jagtedderkop er (stadig) ikke kommet til Danmark

En farlig sydamerikansk jagtedderkop er kommet til Danmark! Sådan lyder påstanden i en facebookopslag fra 2016, der nu igen bliver delt og kommenteret massivt. Men opslaget er sludder og nonsens, konstaterer to forskere.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Så skete det. Den farlige jagtedderkop Calote Kakurus – eller ”Fat Mama” – er kommet til Danmark, lyder budskabet i et facebookopslag.

Selvom opslaget er fra 2016, har det nu fået ny viral opmærksomhed. Der er i øjeblikket ti tusind kommentarer på opslaget, og to tusind personer har delt det skræmmende budskab. Men at den angivelige edderkop har krydset de danske grænser var hverken sandt i 2016 eller i dag, fastslår Lena Grinsted, som er ph.d. ved School of Biological Sciences på Royal Holloway University of London.

“Det er en omgang nonsens,” skriver hun i en mail til TjekDet efter at have set facebookopslaget.

Artiklen fortsætter under billedet

”For det første findes der ikke nogen edderkop med navnet Calote Kakurus. For det andet tilhører jagtedderkopper familien Lycosidae, og den sorte edderkop på billedet er en del af Theridiidae-familien. Det er højst sandsynligt en af enke-edderkopperne, som ikke findes i Danmark,” fortsætter Lena Grinsted, som også er tilknyttet Spiderlab under Aarhus Universitet, hvor der forskes i edderkopper. Her forskes der eksempelvis i udviklingen af dyrets sociale adfærd.

I facebookopslaget står der, at edderkoppen søger mod kropsåbninger for at gemme sig, når den bliver provokeret, men den adfærd har Lena Grindsted aldrig hørt om hos nogen edderkopper. Ifølge hende er det absurd, at en edderkop skulle gøre det.

”Det lyder som opspind med det ene formål at skræmme folk og prøve at gå viralt på Facebook,” fastslår hun over for TjekDet.

Lena Grinsted

Ikke klima til farlige edderkopper

Den omtalte edderkop, der skulle hedde Fat Mama i folkemunde, findes altså ikke. Det sorte dyr på billedet støder du derfor ikke på i Danmark. Du behøver heller ikke være bange for, at en edderkop for eksempel skulle gemme sig i dit øre, mund eller bagdel.

Der er altså ingen grund til panik på nuværende tidspunkt. Men kan det ske, at en farlig edderkop, der ikke allerede findes her, kommer til Danmark i fremtiden?

Også det afviser Lena Grinsted.

”Der er en ekstremt minimal risiko for, at farlige edderkopper kan fragtes til Danmark via frugt, men disse edderkopper vil aldrig etablere sig i Danmark, sprede sig eller blive en pest. Det har vi simpelthen ikke klimaet til.”

”Sludder og vrøvl”

Jan Pedersen, som er kuratorassistent for flue-, edderkoppe- og tusindbenssamlingen ved Danmarks Naturhistoriske Museum, mener ligesom Lena Grindsted, at der ”overhovedet” ikke er noget grund til frygte den skræmmende edderkop.

”Det er rent sludder og vrøvl, der står i det opslag,” siger han.

Han henviser til en udtalelse fra sin kollega Nikolaj Scharff, lektor og kurator ved Danmarks Naturhistoriske Museum, som tilbage i 2016 afkræftede et facebookopslag med samme ordlyd over for TV2 og kaldte det én blandt mange gode vandrehistorier om edderkopper.

Også dengang blev det altså fastslået, at ”Fat mama” ikke var kommet til Danmark, og ifølge Jan Pedersen har intet ændret sig. I 2016 var facebooksiden Alarmtjeneste Danmark kilden til panikken, og manden bag siden forklarede til TV2, at der var tale om en joke. Han valgte derfor at slette opslaget – og sidenhen Alarmtjeneste Danmarks facebookprofil – da det viste sig at blive misforstået i alt for stort omfang.

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra personen, der har gendelt det populære opslag, men han er ikke vendt tilbage.

Edderkoppekatalog

Ph.d. Lena Grinsted henviser til World Spider Catalog, hvis man vil vide mere om forskellige edderkoppefamilier. 

Forrige artikel Konsulentudgifter stiger voldsomt under Løkke, hævder S. Men det kan de faktisk ikke vide Konsulentudgifter stiger voldsomt under Løkke, hævder S. Men det kan de faktisk ikke vide Næste artikel Fagforbund vildleder i kampagne om forspildte velfærdsmilliarder Fagforbund vildleder i kampagne om forspildte velfærdsmilliarder
Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019

Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019

Flygtning, migrant, familiesammenført, velfærdsturist, fremmedarbejder, udvekslingsstuderende eller expat. Det vrimler med betegnelser for indvandrere. Men hvor mange kom der i 2019 – og hvorfra? Her gør vi status over indvandringen sidste år.

Barnebegravelsessagen viser vejen til det postfaktuelle samfund

Barnebegravelsessagen viser vejen til det postfaktuelle samfund

KOMMENTAR: Hvad er virkelighed, og hvad er fake news? Det kommer an på, hvor du ligger politisk. Sagen om Stram Kurs' demonstration ved en barnebegravelse er et ministudie i, hvordan sociale mediers fragmentering af offentligheden gør fakta til et politisk spørgsmål.

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.