Søren Espersen erkender markant fejl: Sverige tog ikke imod 160.000 flygtninge sidste år

Sverige tog sidste år imod 160.000 flygtninge, mens Danmark blot tegnede sig for 2.400, sagde Søren Espersen, politisk næstformand for Dansk Folkeparti, torsdag aften i ‘Debatten’ på DR2. Men det svenske antal er skudt langt, langt over målet. Søren Espersen erkender blankt, at han fik byttet rundt på nogle tal. 

Dansk Folkepartis politiske næstformand, Søren Espersen, diskuterede blandt andet flygtningepolitik i DR2-programmet Debatten den 6. juni.
Dansk Folkepartis politiske næstformand, Søren Espersen, diskuterede blandt andet flygtningepolitik i DR2-programmet Debatten den 6. juni.Foto: DR
Andreas Søndergaard

Fakta

“I løbet af det år, der er gået, har man i Danmark taget 2.400 flygtninge. I Sverige har man taget 160.000 flygtninge.” 

Sagt af: Søren Espersen, politisk næstformand, Dansk Folkeparti, i Debatten på DR2 den 6. juni.


Det er lodret forkert, at Sverige modtog 160.000 flygtninge sidste år, og Søren Espersen erkender da også sin fejl uden tøven. Tallet faldt i forbindelse med en debat om antallet af asylansøgere, der kom til Danmark og Sverige i 2018. Det rigtige tal for antallet af personer, der søgte asyl i Sverige sidste år, er 21.502. Søren Espersen oplyser, at han kom til at referere antallet af asylansøgere fra 2015, som lyder på 162.877. 

Hans påstand om, at Danmark modtog 2.400 flygtninge sidste år er i øvrigt heller ikke helt korrekt, selvom den absolut må gå ind under bagatelgrænsen. Her er det rigtige tal 2.600.

“I løbet af det år, der er gået, har man i Danmark taget 2.400 flygtninge. I Sverige har man taget 160.000 flygtninge.”  

Sådan sagde Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, torsdag aften, da han var gæst i ‘Debatten’ på DR2. Ordene og tallene faldt, da han argumenterede for sit partis politiske indsats i forhold til flygtningepolitikken de seneste år.

Men den enorme forskel på de danske og svenske tal på i alt 157.600 flygtninge er ikke retvisende.  

Vi har kigget på de officielle statistikker for asylansøgere i både Danmark og Sverige, og det mest iøjnefaldende tal, nemlig de 160.000 flygtninge, som Sverige angiveligt har “taget” sidste år, fremgår ikke af de officielle svenske statistikker for 2018. 

På Migrationsverkets hjemmeside, den svenske pendant til Udlændingestyrelsen, fremgår det til gengæld, at Sverige i 2018 modtog 21.502 asylansøgninger. 

Altså langt fra de 160.000, som Søren Espersen hævdede vores broderland tog imod sidste år.  

Migrationsverket havde lukket i dag og var derfor ikke til at komme i kontakt med, men Sveriges officielle statistikbank, SCB, der får deres data om asylansøgere fra Migrationsverket, oplyser samme langt lavere tal.  

Lægger sig fladt ned 

Men hvor får Søren Espersen så de 160.000 fra? 

Det gør han – ligesom os – fra Migrationsverkets officielle statistik. Søren Espersen fortæller, at han tager udgangspunkt i antallet af asylansøgere, uagtet om de senere bliver tildelt asyl eller ej.  

Fakta

Men problemet er bare, at han i tv-debatten får byttet rundt på tallene.  

“De tal, jeg oplyste, var ikke rigtige. Og det beklager jeg,” siger Søren Espersen til TjekDet og uddyber, at han i stedet fik refereret antallet af asylansøgere i 2015, som rigtigt nok lyder i omegnen af 160.000 – eller for at være helt præcis 162.877. 

Og fejlen ærgrer ham i den grad.

“Ja, selvfølgelig. Jeg vil altid gerne oplyse de rigtige tal. Jeg har simpelthen fået det forkerte i hovedet om det store tal i 2015,” fortæller han med henvisning til den store flygtningestrøm op gennem Europa, der for alvor tog fart det år. 

Danske asyltal en smule højere

Søren Espersen har til gengæld styr på det danske antal af asylansøgere i 2018, selvom han dog heller ikke gengiver det helt præcist.  

Både Udlændingestyrelsen og Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser til TjekDet, at Danmark i 2018 havde 2.600 asylansøgere inde i systemet, hvoraf 1.652 i øvrigt fik tildelt asyl.  

2.600 er altså ikke langt fra Søren Espersens påstand om, at Danmark modtog 2.400 flygtninge sidste år.

Til gengæld er forskellen mellem Danmarks og Sveriges flygtningetal altså markant mindre, end det fremgik i ‘Debatten’. 

I stedet for en forskel på 157.600 flygtninge er forskellen på de danske og svenske tal i 2018 "kun" 18.902 flygtninge. 

Omtalte personer

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu