Store norske medier i fælles kamp mod falske nyheder

To store norske dagblade og public service tv- og radiostationen NRK har i fællesskab etableret et nyt faktatjekmedie i Norge. Målet er at medvirke til at skabe en bedre og mere oplyst debatkultur.

 


Tre af de største norske mediehuse vil i fællesskab faktatjekke den offentlige debat og afdække falske nyheder.

Det er de to aviser Dagbladet og VG, samt den nationale tv-station NRK, der er gået sammen om det nye faktatjekmedie ”Faktisk”, oplyser NRK på sin hjemmeside.

”Vi skal blandt andet faktatjekke den politiske debat,” siger den ansvarlige redaktør for Faktisk, Kristoffer Egebjerg.

Begrebet falske nyheder blev højaktuelt under især sidste års amerikanske præsidentvalg, men er siden blevet udvandet, så det har fået en langt bredere og uklar betydning. Og det vil det norske projekt også gøre op med.

”Det er et problem, at alt hvad man ikke kan lide, kalder man for ”falske nyheder”. Vi må rydde lidt op i begrebsverdenen,” siger chefredaktøren for Dagbladet, John Arne Markussen.

I bund og grund skal Faktisk dog være med til at skabe en bedre og mere oplyst debatkultur i Norge.

”Strømmen af information er større end nogensinde. Vi håber, at Faktisk kan hjælpe brugerne med at navigere i informationsstrømmen, så de kan tage bedre og mere oplyste beslutninger baseret på fakta,” siger John Arne Markussen.

Faktisk er oprettet som et selvstændigt aktieselskab under VG og Dagbladet. NRK er foreløbig en redaktionel samarbejdspartner.

Det er ikke første gang, at et faktatjekprojekt forener etablerede medier. I september 2016 kom ”First Draft Partner Network” til verden i USA med hele striben af de allerstørste professionelle nyhedsorganisationer, Twitter, Facebook og Google, menneskerettighedsorganisationer og enkeltstående faktatjek-sites, som deltagere i det første netværk af sin art. Netværket med over 40 deltagere er baseret på ideen om, at omfanget af de udfordringer, som samfundet står overfor omkring filtrering af faktuelle oplysninger og verificering af autentisk indhold på nettet, kun kan løses via et globalt samarbejde mellem organisationer repræsenterende nyhedsmedier teknologivirksomheder og NGO’er.

Et andet amerikansk initiativ med navnet ”Documenting Hate” så ligeledes dagens lys sidste år. Det er et samarbejde mellem medier, teknologivirksomheder, journalistuddannelser og menneskerettighedsorganisationer om at dokumentere hadforbrydelser på nettet med henblik på politimæssig opfølgning og få den slags materiale fjernet fra nettet.

I Frankrig er Google News Lab gået sammen med Facebook og 17 af de største nyhedsorganisationer nationalt og lokalt om initiativet CrossCheck. Også her er der tale om et samarbejde, hvor det handler om at verificere historier på nettet, som kan være falske og opspore og fjerne dem, inden de spredes yderligere. Det franske projekt involverer også teknologivirksomheder, der udarbejder tekniske redskaber til at hurtigere og lettere at opspore de falske historier.

 

Forrige artikel Danske medier er udfordret på troværdigheden Danske medier er udfordret på troværdigheden Næste artikel Begrebet ’falske nyheder’ er mindst 125 år gammelt
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.