TjekDet bliver til en nonprofit-forening og udvider sine aktiviteter i kampen mod fake news

Efter godt tre år under Mandag Morgens ejerskab bliver Danmarks eneste internationalt certificerede faktatjeksite, TjekDet.dk, nu omdannet til en forening og aktiviteterne udvidet.

Faktatjekmediet TjekDet skal fremover drives som en selvstændig forening med udvidet fokus, når forbindelsen til den nuværende ejer Mandag Morgen kappes den 1. august.

Foreningens opgave bliver – med TjekDet som redaktionelt omdrejningspunkt – at skabe en national portal for bekæmpelse af fake news, misinformation og desinformation i Danmark. Portalen skal være gratis tilgængelig for alle og forene adgangen til daglige faktatjek, overblikket over forskningsinitiativer på området, forskellige oplysningsinitiativer og relevante materialer om misinformation på nettet og være en nem og hurtig indgang for undervisere til oplysninger og materialer om fake news.

Det er en nonprofit-forening, der skal drive det nye initiativ. Til at være medlemmer af foreningen inviteres alle, som ønsker at støtte foreningens formål, og som kan bidrage med relevant indhold til udviklingen af portalen. Derudover har andre – fonde, virksomheder og privatpersoner – også mulighed for mere generelt at støtte foreningen, dens aktiviteter og det gode formål med økonomiske bidrag.

Kulturministeren har sammen med Folketingets partier besluttet at afsætte et særligt beløb af udlodningsmidlerne til etableringen af den nationale portal TjekDet på 4,3 millioner kroner. Herudover vil portalens finansielle grundlag være forskellige indtægtsdækkede aktiviteter om bekæmpelse af fake news og misinformation i vores medie- og informationsmiljø i Danmark samt frivillige støttebeløb.

Foreningen er etableret, og dens bestyrelse er: 

  • David Nicolas Hopmann, ph.d., cand.scient.pol., professor, Center for Journalistik og Institut for Statskundskab, SDU
  • Claus Hjorth, sekretariatschef, Medierådet for Børn og Unge
  • Jens Grund, prorektor, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
  • Linda Bettina Petersen, formand, Foreningen Af Lærere i Samfundsfag (FALS)
  • Lisbeth Knudsen, bestyrelsesformand DMJX.

Thomas Hedin bliver chefredaktør for det nye TjekDet. Han har været redaktør for sitet siden dets opstart i 2017.

Foreningen indleder arbejdet med den nye portal 1. august. Det betyder, at TjekDets site www.Tjekdet.dk fortsætter med at udkomme uden ophold i skiftet mellem Mandag Morgen-ejerskabet og det nye foreningsejerskab. Foreningen forventer en gradvis opbygningsfase hen imod præsentationen af en første version på den nye nationale portal i slutningen af året.

Forrige artikel Digital misinformation om covid-19 trives på trods af stigende brug af traditionelle medier Digital misinformation om covid-19 trives på trods af stigende brug af traditionelle medier
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.