TjekDet bliver til en nonprofit-forening og udvider sine aktiviteter i kampen mod fake news

Efter godt tre år under Mandag Morgens ejerskab bliver Danmarks eneste internationalt certificerede faktatjeksite, TjekDet.dk, nu omdannet til en forening og aktiviteterne udvidet.

Thomas Hedin

Faktatjekmediet TjekDet skal fremover drives som en selvstændig forening med udvidet fokus, når forbindelsen til den nuværende ejer Mandag Morgen kappes den 1. august.

Foreningens opgave bliver – med TjekDet som redaktionelt omdrejningspunkt – at skabe en national portal for bekæmpelse af fake news, misinformation og desinformation i Danmark. Portalen skal være gratis tilgængelig for alle og forene adgangen til daglige faktatjek, overblikket over forskningsinitiativer på området, forskellige oplysningsinitiativer og relevante materialer om misinformation på nettet og være en nem og hurtig indgang for undervisere til oplysninger og materialer om fake news.

Det er en nonprofit-forening, der skal drive det nye initiativ. Til at være medlemmer af foreningen inviteres alle, som ønsker at støtte foreningens formål, og som kan bidrage med relevant indhold til udviklingen af portalen. Derudover har andre – fonde, virksomheder og privatpersoner – også mulighed for mere generelt at støtte foreningen, dens aktiviteter og det gode formål med økonomiske bidrag.

Kulturministeren har sammen med Folketingets partier besluttet at afsætte et særligt beløb af udlodningsmidlerne til etableringen af den nationale portal TjekDet på 4,3 millioner kroner. Herudover vil portalens finansielle grundlag være forskellige indtægtsdækkede aktiviteter om bekæmpelse af fake news og misinformation i vores medie- og informationsmiljø i Danmark samt frivillige støttebeløb.

Foreningen er etableret, og dens bestyrelse er: 

  • David Nicolas Hopmann, ph.d., cand.scient.pol., professor, Center for Journalistik og Institut for Statskundskab, SDU
  • Claus Hjorth, sekretariatschef, Medierådet for Børn og Unge
  • Jens Grund, prorektor, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
  • Linda Bettina Petersen, formand, Foreningen Af Lærere i Samfundsfag (FALS)
  • Lisbeth Knudsen, bestyrelsesformand DMJX.

Thomas Hedin bliver chefredaktør for det nye TjekDet. Han har været redaktør for sitet siden dets opstart i 2017.

Foreningen indleder arbejdet med den nye portal 1. august. Det betyder, at TjekDets site www.Tjekdet.dk fortsætter med at udkomme uden ophold i skiftet mellem Mandag Morgen-ejerskabet og det nye foreningsejerskab. Foreningen forventer en gradvis opbygningsfase hen imod præsentationen af en første version på den nye nationale portal i slutningen af året.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu