Trump tager æren for øget NATO-budget – men han må dele den med Putin

Danmark betaler for lidt til NATO, siger Trump. Samtidig tager han hele æren for, at Danmark og en række andre lande nu indbetaler mere til alliancens pengekasse. Men den ære må han dele med Putin.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“På grund af mig har disse lande (NATO-medlemslande, red.) indvilget i at betale hundrede milliarder dollars mere (til NATO, red.”)

Kilde: Præsident Donald Trump på Twitter d. 21. august 2019


NATO-landene vedtog allerede i 2014 en målsætning om at øge forsvarsbudgetterne. Målsætningen skal dog først være indfriet i 2024. Og de øgede forsvarsbudgetter var en direkte konsekvens af Putins invasion af Krim.  
 
Hvis stigningen i forsvarsudgifterne især skyldes Donald Trump, skal han altså have påvirket NATO-medlemslandene, allerede inden han annoncerede sit kandidatur til præsidentembedet, inden han blev valgt som USA's 45. præsident i 2016 – og inden han reelt blev indsat og kunne indtage det ovale kontor i den amerikanske præsidentbolig, Det Hvide Hus. 
 
Den amerikanske præsident har dog været med til at fastholde fokus på at hæve de militære bevillinger og øge presset på NATO-landene.  

Den amerikanske præsident Donald Trump er godt og grundigt sur på Danmark.

Onsdag den 21. august sender han i løbet dagen mindst tre bredsider af sted mod Kongeriget. Først beklager præsidenten sig over statsminister Mette Frederiksens (S) sprogbrug, da hun afviser at sælge Grønland til USA.

Senere på dagen følger han op på kritikken, da han i endnu et opslag på Twitter beklager sig over, at Danmark kun bruger 1,35 procent af sit bruttonationalprodukt (BNP) til forsvarsalliancen NATO's pengekasse. Danmark burde i hvert fald betale 2 procent af BNP, lyder det fra præsidenten.

Samtidig gør han opmærksom på, at USA betaler langt mere, og det er godt nok uretfærdigt, lader han forstå. Tredje bredside mod Danmark er den hårdtslående konklusion, at var det ikke for ham, så ville blandt andet Danmark ikke have indvilget i at øge sit bidrag til NATO.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Om aftenen onsdag den 21. august gik den amerikanske præsident Donald Trump på sit foretrukne kommunikationsmedie Twitter og kritiserede, at flere lande ikke betaler nok til NATO - heriblandt Danmark. Samtidig tog han hele æren for, at forsvarsalliancens medlemslande trods alt var begyndt at tale mere.

Men det er nu noget af en vildfarelse, når Donald Trump tager hele æren for, at Danmark og en række andre NATO-lande nu er i gang med gradvist at øge deres indbetalinger til NATO. Landene aftalte nemlig at øge deres forsvarsbudgetter på et NATO-topmøde i 2014 i Wales – altså to år før den amerikanske præsident blev valgt.

Det skete som en direkte konsekvens af den russiske præsident Vladimir Putins invasion af Krim i 2014.

“Donald Trump kan ikke tage hele æren. Han må dele den med Putin,” siger Jon Rahbek-Clemmensen, der er lektor ved Institut for Militære Operationer på Forsvarsakademiet.

Og forklaringen er ganske simpel.

“Allerede inden Trump blev valgt, var en del lande i gang med at hæve deres forsvarsbudgetter på grund af Putins invasion af Krim. Så i virkeligheden var det en tendens, der var i gang allerede inden Trump,” siger lektoren fra Forsvarsakademiet.

Donald Trump stillede op som præsidentkandidat i juni 2015, blev valgt i november 2016 og indsat som præsident i januar 2017. Altså længe efter NATO-målsætningen om de 2 procent blev vedtaget i Wales i 2014.

Artiklen fortsætter under billedet.

Donald Trump må dele æren for de stigende forsvarsbudgetter i NATO-alliancen med Ruslands præsident, lyder det fra Jon Rahbek-Clemmensen, der er lektor ved Forsvarsakademiet.

Trump har fat i noget

Alligevel må man dog give den amerikanske præsident, at hans insisterende politiske fokus på at få de andre NATO-lande til at betale mere har forhindret de andre medlemmer af forsvarsalliancen i at løbe fra aftalen i 2014.

“Trump har helt sikkert også været med til at få forsvarsbudgetterne til at accelerere. I 2016 var der nærmest ingen danske politikere, der snakkede om, at forsvarsbudgetterne skulle hæves, men dagen efter Trump blev valgt, gik statsminister Lars Løkke Rasmussen ud og sagde, at vi nu skulle snakke om, hvor store forsvarsbudgetterne skal være,” siger Jon Rahbek-Clemmensen.

Artiklen fortsætter under grafikkerne

Donald Trump har altså fat i noget, når han raser over, at en lang række NATO-lande ikke bidrager med to procent af BNP til NATO. Der er dog en helt væsentlig nuance. Aftalen handler nemlig om at bruge penge på eget forsvar – ikke om at hælde dem ind i NATO, sådan som den amerikanske præsident tilbage i 2017 ellers formulerede det i sin kritik af medlemslandenes bidrag.

Et stykke vej til målsætningen

Danmark og en lang række andre NATO-medlemslande er i øvrigt et godt stykke fra at bruge to procent af deres BNP på forsvarsudgifter, som det blev aftalt i 2014.

I år forventer Danmark ifølge NATOs opgørelse at bruge knap 23 milliarder kroner på forsvaret, hvilket svarer til 1,35 procent af BNP.

Artiklen fortsætter under grafikken

USA er det NATO-land, der med hele 3,42 procent af BNP spenderer suverænt mest på forsvaret. Det svarer til cirka 4.900 milliarder danske kroner.

Andre NATO-lande, der bruger minimum to procent, tæller Grækenland, Estland, Storbritannien, Rumænien, Letland, Polen og Litauen – hvor sidstnævnte dog endnu ikke helt opfylder kravet, men har besluttet at gøre det snarest.

Forrige artikel Finsk studie frikender mennesket for den globale opvarmning, men...  Finsk studie frikender mennesket for den globale opvarmning, men... Næste artikel VIDEO: Landkortene snyder dig: Grønland er langt mindre end Afrika VIDEO: Landkortene snyder dig: Grønland er langt mindre end Afrika
Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Både IKEA og Føtex er under anklage for at 'gå på knæ for muslimer'. Det skyldes, at IKEA kalder en kollektion for 'Vinterfest', og Føtex falder en bolle for 'vinterbolle' i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke lavet af religiøse hensyn, siger både Føtex og IKEA.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.