Er Trumps nye nationaldag udtryk for storhedsvanvid?

Den amerikanske præsident Donald Trump har udnævnt sin egen indsættelsesdag som nationaldag. Det har affødt forargede reaktioner på de sociale medier. Men er udnævnelsen så usædvanlig?

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

På sin første arbejdsdag som præsident for USA erklærede Donald Trump sin egen indsættelsesdag, den 20. januar 2017, for nationaldag. En nyhed, der også har ramt de danske medier og kommenteres flittigt på både Facebook og Twitter.

Den nye nationaldag har han valgt at kalde "National Day of Patriatic Devotion", der kan oversættes til "nationaldag for patriotisk hengivenhed".

Trumps proklamation har som skrevet vakt debat på de sociale medier, men også blandt politiske kommentatorer. Mange opfatter det som lidt af en selvforherligende handling. Men i USA er det faktisk muligt for en præsident egenrådigt at udråbe en ny nationaldag. Hvis det skal være en årligt tilbagevendende begivenhed, skal det dog godkendes af den amerikanske kongres.

Forargedekommentarer

Eksempler på kommentarer til TV2-artikel på Facebook.

Men er det så usædvanligt at finde på en ny nationaldag, når man er præsident i USA? Ikke ifølge det amerikanske faktatjekmedie Snopes.com. Selvom udnævnelsen af nationaldagen af flere medier er blevet vinklet som "bekymrende" og "atypisk", så gjorde den nu tidligere præsident Barack Obama det samme i forbindelse med sin indsættelse i 2009.

De officielle papirer

Barack Obama udråbte nemlig sin indsættelsesdag den 20. januar 2009 til "National Day of Renewal and Reconciliation" - eller på dansk "nationaldag for fornyelse og forsoning".

Selvom de politiske signaler i titlerne på de to nationaldage måske er forskellige, er det altså ikke så usædvanligt at erklære sin egen indsættelsesdag som en højtidelig begivenhed, som man måske skulle tro. Der er endda en række lighedspunkter mellem Barack Obamas og Donald Trumps bekendtgørelser om de respektive dage. Begge bærer præg af patriotisk sprog og lægger vægt på tro på Gud og amerikanske værdier.

Tidligere præsidenter har også udnævnt nye nationaldage. George W. Bush erklærede national sørgedag i anledning af tidligere præsident Ronald Reagans død, og både George W. Bush og Barack Obama har udnævnt 11. september til national mindedag ved hjælp af samme lovgivning som Donald Trump har anvendt.

Du kan læse hele Snopes gennemgang af de to nationaldagserklæringer her.

stodtdetfbbund

Forrige artikel Er Trumps indsættelse den mest sete nogensinde? Er Trumps indsættelse den mest sete nogensinde? Næste artikel Har flere millioner stemt ulovligt til præsidentvalget?
Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Klimaet er havnet i toppen af politiske dagsordener, og den nye regering har som ambition at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Men hvor meget drivhusgas udleder danskerne egentlig i forhold til folk i andre lande?  

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

At se fodbold er lige så sundt for helbredet som at gå i halvanden time. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie ifølge flere danske og udenlandske medier. Men det er noget vås, fastslår flere forskere. Og heller ikke forskeren bag studiet vil stå inde for den udlægning.  

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.