Er Trumps nye nationaldag udtryk for storhedsvanvid?

Den amerikanske præsident Donald Trump har udnævnt sin egen indsættelsesdag som nationaldag. Det har affødt forargede reaktioner på de sociale medier. Men er udnævnelsen så usædvanlig?

På sin første arbejdsdag som præsident for USA erklærede Donald Trump sin egen indsættelsesdag, den 20. januar 2017, for nationaldag. En nyhed, der også har ramt de danske medier og kommenteres flittigt på både Facebook og Twitter.

Den nye nationaldag har han valgt at kalde "National Day of Patriatic Devotion", der kan oversættes til "nationaldag for patriotisk hengivenhed".

Trumps proklamation har som skrevet vakt debat på de sociale medier, men også blandt politiske kommentatorer. Mange opfatter det som lidt af en selvforherligende handling. Men i USA er det faktisk muligt for en præsident egenrådigt at udråbe en ny nationaldag. Hvis det skal være en årligt tilbagevendende begivenhed, skal det dog godkendes af den amerikanske kongres.

Forargedekommentarer

Eksempler på kommentarer til TV2-artikel på Facebook.

Men er det så usædvanligt at finde på en ny nationaldag, når man er præsident i USA? Ikke ifølge det amerikanske faktatjekmedie Snopes.com. Selvom udnævnelsen af nationaldagen af flere medier er blevet vinklet som "bekymrende" og "atypisk", så gjorde den nu tidligere præsident Barack Obama det samme i forbindelse med sin indsættelse i 2009.

De officielle papirer

Barack Obama udråbte nemlig sin indsættelsesdag den 20. januar 2009 til "National Day of Renewal and Reconciliation" - eller på dansk "nationaldag for fornyelse og forsoning".

Selvom de politiske signaler i titlerne på de to nationaldage måske er forskellige, er det altså ikke så usædvanligt at erklære sin egen indsættelsesdag som en højtidelig begivenhed, som man måske skulle tro. Der er endda en række lighedspunkter mellem Barack Obamas og Donald Trumps bekendtgørelser om de respektive dage. Begge bærer præg af patriotisk sprog og lægger vægt på tro på Gud og amerikanske værdier.

Tidligere præsidenter har også udnævnt nye nationaldage. George W. Bush erklærede national sørgedag i anledning af tidligere præsident Ronald Reagans død, og både George W. Bush og Barack Obama har udnævnt 11. september til national mindedag ved hjælp af samme lovgivning som Donald Trump har anvendt.

Du kan læse hele Snopes gennemgang af de to nationaldagserklæringer her.

stodtdetfbbund

Forrige artikel Er Trumps indsættelse den mest sete nogensinde? Er Trumps indsættelse den mest sete nogensinde? Næste artikel Har flere millioner stemt ulovligt til præsidentvalget?
Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook har ændret, hvordan man bliver medlem af en gruppe på det sociale medie. En af konsekvenserne er, at gruppeadministratorer vil opleve, at deres medlemstal falder.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.