Fup og fakta om Trumps svenske hændelse

Da den amerikanske præsident Donald Trump lørdag i en tale henviste til "det, der skete i Sverige", var det uklart, hvad han mente. Han har senere forklaret, at han henviste til et tv-interview fredag aften om indvandrere i Sverige. En svensk avis har faktatjekket interviewet.

 


Ikke mindst svenskerne var et stort spørgsmålstegn, da den amerikanske præsident, Donald Trump, lørdag nævnte Sverige i forbindelse med en tale for sine vælgere i delstaten Florida. En del af præsidentens tale handlede om at sikre USA’s grænser mod blandt andet terrorister for at undgå terroraktioner, som på det seneste har fundet sted i blandt andet Nice, Paris og Bruxelles. Og det er i den forbindelse, Donald Trump også nævner "det, der skete i Sverige i går aftes".

Det sagde Trump i sin tale

”Vi er nødt til at holde vores land sikkert. Se nu, hvad der er sket i Tyskland. Se, hvad der skete i Sverige i går aftes. Sverige. Hvem skulle have troet det? Sverige, der tog et stort antal (flygtninge og indvandrere, red.) ind. De har problemer, som de ikke havde forventet,” sagde Trump. Og det var her, det store spørgsmål opstod. For der skete ikke rigtig noget i Sverige fredag aften, der kunne relatere til den del af præsidentens tale, altså terrorisme.

Både den svenske regering, journalister og alverdens brugere på de sociale medier begyndte at efterspørge en forklaring på, hvad Donald Trump egentlig mente. Først søndag aften forsøgte han at forklare sig.

”Min udtalelse om, hvad der sker i Sverige, var en henvisning til en historie, der blev sendt på Fox News om immigranter og Sverige,” skrev han på sit Twitterprofil.


Fredag aften amerikansk tid interviewede den amerikanske tv-station Fox News, der går for at have konservative synspunkter, dokumentaristen Ami Horowitz. Han har besøgt Sverige og lavet en video, hvor han skildrer, hvilke konsekvenser, det har haft for det svenske samfund, at landet har modtaget mange flygtninge og indvandrere. Videoen blev offentliggjort på Youtube i december sidste år og indeholder en lang række påstande, der især fokuserer på de negative aspekter. Og det er netop den video, som Ami Horowitz blev interviewet om i indslaget på Fox News - og som Donald Trump altså henviste til i sin tale.

Sveriges største avis Aftonbladet har faktatjekket nogle af de påstande, som Ami Horowitz fremfører i interviewet. Og avisen konkluderer, at Horowitz kommer med en hel del generaliseringer, overdrivelser og deciderede usandheder.

Påstand: Et ”nyligt terrorangreb” i Sverige

Ami Horowitz hævder, ”at det ikke er længe siden, det første islamiske terrorangreb fandt sted i landet”. Her henviser han formodentlig til et selvmordsangreb, der fandt sted i Stockholms bymidte for mere end seks år siden. Altså ikke en hændelse, der ”lige” har fundet sted. Det skete flere år før 2015, hvor antallet af flygtninge til europæiske lande var på sit højeste, skriver Aftonbladet.

Påstand: Våbenkriminalitet og voldtægter er steget, siden Sverige åbnede sine grænser

Ifølge en officiel svensk undersøgelse forbrød 13 pct. af landets befolkning sig mod straffeloven i år 2015. Det er rigtignok en stigning i forhold til året før, men på niveau med år 2005. Og ifølge det svenske kriminalpræventive råd, BRA, er omfanget af vold med døden til følge faldet i Sverige i løbet af de seneste år. I 2015 var der 85.100 tilfælde af overfald. Det var en stigning på to pct. i forhold til året før. Ligeledes i 2015 blev der anmeldt 5.290 tilfælde af voldtægt. Det var til gengæld et fald på 12 pct. i forhold til året før, oplyser Aftonbladet.

Påstand: Flygtninge står bag stigning i kriminaliteten, men myndighederne holder det hemmeligt

Der foreligger, ifølge avisen, ikke statistikker, der kan bekræfte, at flygtninge står bag stigningen i anmeldte overfald mv. Prøver man i stedet at se på, hvem der bliver dømt for kriminalitet, kommer man heller ikke så langt, da myndighederne ikke konsekvent undersøger de dømtes etniske tilhørsforhold. En rapport fra år 2005 viser dog, at især personer født uden for Sverige i højere grad bliver mistænkt for kriminelle forhold i forhold til indfødte.

Men ifølge den øverstkommanderende for det svenske politi, Thomas Wallberg, er kun en mindre del af sagerne begået af flygtninge.

Påstand: 160.000 flygtninge ankom til Sverige i 2016

Tallet er forkert. 30.000 ansøgte om asyl i Sverige sidste år. Derimod var antallet langt højere i 2015, nemlig 163.000.

Påstand: Af de flygtninge, der kom til Sverige sidste år, er kun 500 i beskæftigelse

Ifølge de svenske immigrationsmyndigheder var der sidste år kun 494 flygtninge i job. Det skyldtes blandt andet, at de svenske immigrationsmyndigheder på det tidspunkt ikke prioriterede at få flygtninge i job, mens flygtningestrømmen og presset på asylsystemet var på sit højeste.

Påstand: Udover at få bolig og uddannelse, får asylansøgerne også landets mest gavmilde offentlige ydelser

Asylansøgere uden værdigenstande eller job kan rigtig nok få offentlige ydelser. Det svinger mellem 19 og 71 svenske kroner pr. voksen flygtning pr. dag. En flygtning kan højest få 2.201 svenske kroner pr. måned. Det er halvt så meget, som det svenske gennemsnitlige niveau for offentlige ydelser til voksne, der lyder på omkring 4.000 svenske kroner.

Myndighederne tilbyder rigtig nok flygtninge tag over hovedet. Det samme gælder for uledsagede flygtningebørn, der ligeledes kommer på skolebænken.

Påstand: Der er no-go-zoner i belastede forstæder, hvor politiet ikke vil komme, fordi det er ”for farligt”

I februar sidste år offentliggjorde politiet en rapport over de mest belastede forstæder i Sverige. Her opstod begrebet ”no-go-zoner” i den offentlige debat. Men det blev ikke brugt i politiets rapport, og det er – ifølge Aftonbladet – ikke korrekt, at politiet ikke vil komme i de nævnte områder.

Ami Horowitz’ video om Sverige kan ses herunder. Videoen tager udgangspunkt i interviews med en journalist og to svenske politibetjente, der fortæller om sociale problemer, konflikter og stigende kriminalitet, der hævdes at hænge sammen med stigningen i antallet af flygtninge og indvandrere.

 

 

Forrige artikel Fup og fakta ved Trumps seneste pressemøde Fup og fakta ved Trumps seneste pressemøde Næste artikel Amerikansk medie forvrider fakta i dansk debat om boligområder Amerikansk medie forvrider fakta i dansk debat om boligområder
Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.  

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Under Folketingets åbningsdebat kritiserede Mette Frederiksen (S) partiet Venstre for at tage æren for indførelsen af akutlægehelikopterne. De kom nemlig til under Helle Thorning-Schmidt (S), sagde hun. Men det er helt forkert, for Bertel Haarder indviede som sundhedsminister den første af slagsen, lød det fra Venstres Torsten Schack Pedersen.

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Mandag var international kaffedag, og derfor delte TV 2 en artikel med den glædelige nyhed, at kaffe får os til at leve længere. Men selvom kaffe sandsynligvis er sundt, kan du ikke være sikker på, at du kan drikke dig til et længere liv.