Fup og fakta om Trumps svenske hændelse

Da den amerikanske præsident Donald Trump lørdag i en tale henviste til "det, der skete i Sverige", var det uklart, hvad han mente. Han har senere forklaret, at han henviste til et tv-interview fredag aften om indvandrere i Sverige. En svensk avis har faktatjekket interviewet.

 


Ikke mindst svenskerne var et stort spørgsmålstegn, da den amerikanske præsident, Donald Trump, lørdag nævnte Sverige i forbindelse med en tale for sine vælgere i delstaten Florida. En del af præsidentens tale handlede om at sikre USA’s grænser mod blandt andet terrorister for at undgå terroraktioner, som på det seneste har fundet sted i blandt andet Nice, Paris og Bruxelles. Og det er i den forbindelse, Donald Trump også nævner "det, der skete i Sverige i går aftes".

Det sagde Trump i sin tale

”Vi er nødt til at holde vores land sikkert. Se nu, hvad der er sket i Tyskland. Se, hvad der skete i Sverige i går aftes. Sverige. Hvem skulle have troet det? Sverige, der tog et stort antal (flygtninge og indvandrere, red.) ind. De har problemer, som de ikke havde forventet,” sagde Trump. Og det var her, det store spørgsmål opstod. For der skete ikke rigtig noget i Sverige fredag aften, der kunne relatere til den del af præsidentens tale, altså terrorisme.

Både den svenske regering, journalister og alverdens brugere på de sociale medier begyndte at efterspørge en forklaring på, hvad Donald Trump egentlig mente. Først søndag aften forsøgte han at forklare sig.

”Min udtalelse om, hvad der sker i Sverige, var en henvisning til en historie, der blev sendt på Fox News om immigranter og Sverige,” skrev han på sit Twitterprofil.


Fredag aften amerikansk tid interviewede den amerikanske tv-station Fox News, der går for at have konservative synspunkter, dokumentaristen Ami Horowitz. Han har besøgt Sverige og lavet en video, hvor han skildrer, hvilke konsekvenser, det har haft for det svenske samfund, at landet har modtaget mange flygtninge og indvandrere. Videoen blev offentliggjort på Youtube i december sidste år og indeholder en lang række påstande, der især fokuserer på de negative aspekter. Og det er netop den video, som Ami Horowitz blev interviewet om i indslaget på Fox News - og som Donald Trump altså henviste til i sin tale.

Sveriges største avis Aftonbladet har faktatjekket nogle af de påstande, som Ami Horowitz fremfører i interviewet. Og avisen konkluderer, at Horowitz kommer med en hel del generaliseringer, overdrivelser og deciderede usandheder.

Påstand: Et ”nyligt terrorangreb” i Sverige

Ami Horowitz hævder, ”at det ikke er længe siden, det første islamiske terrorangreb fandt sted i landet”. Her henviser han formodentlig til et selvmordsangreb, der fandt sted i Stockholms bymidte for mere end seks år siden. Altså ikke en hændelse, der ”lige” har fundet sted. Det skete flere år før 2015, hvor antallet af flygtninge til europæiske lande var på sit højeste, skriver Aftonbladet.

Påstand: Våbenkriminalitet og voldtægter er steget, siden Sverige åbnede sine grænser

Ifølge en officiel svensk undersøgelse forbrød 13 pct. af landets befolkning sig mod straffeloven i år 2015. Det er rigtignok en stigning i forhold til året før, men på niveau med år 2005. Og ifølge det svenske kriminalpræventive råd, BRA, er omfanget af vold med døden til følge faldet i Sverige i løbet af de seneste år. I 2015 var der 85.100 tilfælde af overfald. Det var en stigning på to pct. i forhold til året før. Ligeledes i 2015 blev der anmeldt 5.290 tilfælde af voldtægt. Det var til gengæld et fald på 12 pct. i forhold til året før, oplyser Aftonbladet.

Påstand: Flygtninge står bag stigning i kriminaliteten, men myndighederne holder det hemmeligt

Der foreligger, ifølge avisen, ikke statistikker, der kan bekræfte, at flygtninge står bag stigningen i anmeldte overfald mv. Prøver man i stedet at se på, hvem der bliver dømt for kriminalitet, kommer man heller ikke så langt, da myndighederne ikke konsekvent undersøger de dømtes etniske tilhørsforhold. En rapport fra år 2005 viser dog, at især personer født uden for Sverige i højere grad bliver mistænkt for kriminelle forhold i forhold til indfødte.

Men ifølge den øverstkommanderende for det svenske politi, Thomas Wallberg, er kun en mindre del af sagerne begået af flygtninge.

Påstand: 160.000 flygtninge ankom til Sverige i 2016

Tallet er forkert. 30.000 ansøgte om asyl i Sverige sidste år. Derimod var antallet langt højere i 2015, nemlig 163.000.

Påstand: Af de flygtninge, der kom til Sverige sidste år, er kun 500 i beskæftigelse

Ifølge de svenske immigrationsmyndigheder var der sidste år kun 494 flygtninge i job. Det skyldtes blandt andet, at de svenske immigrationsmyndigheder på det tidspunkt ikke prioriterede at få flygtninge i job, mens flygtningestrømmen og presset på asylsystemet var på sit højeste.

Påstand: Udover at få bolig og uddannelse, får asylansøgerne også landets mest gavmilde offentlige ydelser

Asylansøgere uden værdigenstande eller job kan rigtig nok få offentlige ydelser. Det svinger mellem 19 og 71 svenske kroner pr. voksen flygtning pr. dag. En flygtning kan højest få 2.201 svenske kroner pr. måned. Det er halvt så meget, som det svenske gennemsnitlige niveau for offentlige ydelser til voksne, der lyder på omkring 4.000 svenske kroner.

Myndighederne tilbyder rigtig nok flygtninge tag over hovedet. Det samme gælder for uledsagede flygtningebørn, der ligeledes kommer på skolebænken.

Påstand: Der er no-go-zoner i belastede forstæder, hvor politiet ikke vil komme, fordi det er ”for farligt”

I februar sidste år offentliggjorde politiet en rapport over de mest belastede forstæder i Sverige. Her opstod begrebet ”no-go-zoner” i den offentlige debat. Men det blev ikke brugt i politiets rapport, og det er – ifølge Aftonbladet – ikke korrekt, at politiet ikke vil komme i de nævnte områder.

Ami Horowitz’ video om Sverige kan ses herunder. Videoen tager udgangspunkt i interviews med en journalist og to svenske politibetjente, der fortæller om sociale problemer, konflikter og stigende kriminalitet, der hævdes at hænge sammen med stigningen i antallet af flygtninge og indvandrere.

 

 

Forrige artikel Fup og fakta ved Trumps seneste pressemøde Fup og fakta ved Trumps seneste pressemøde Næste artikel Amerikansk medie forvrider fakta i dansk debat om boligområder Amerikansk medie forvrider fakta i dansk debat om boligområder
Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.