Undgår par skilsmisse ved at lade kvinden tage sig af rengøringen?

Kvinder skal knokle med tøjvask og rengøring i hjemmet, hvis parforholdet skal overleve, skriver flere medier på baggrund af nyt dansk studie. Men det er slet ikke korrekt, siger forskeren bag. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Ny undersøgelse viser, at parforholdet fungerer bedst, hvis kvinden tager sig af de huslige pligter

Kilde: Artikler i Dagens.dk og i mandemagasinet M!.

 

Studiet viser slet ikke det, som medierne påstår. Tværtimod når Rockwool Fondens Forskningsenhed frem til, at det er par, der deler de huslige pligter nogenlunde ligeligt mellem sig, der er mindst tilbøjelige til at blive skilt. Studiet siger heller ikke noget om, at par kan holde skilsmisse stangen, hvis de laver om på fordelingen af husligt arbejde.

Men Rockwool Fonden erkender, at deres pressemeddelelse om studiet kunne være formuleret skarpere.

“Undersøgelse slår fast: Parforholdet fungerer bedst, når kvinden tager de huslige pligter.”

Sådan lyder overskriften på en artikel, som Dagens.dk udgav i sidste uge. Et par dage efter fulgte mandemagasinet M! trop og sendte en artikel på nettet med overskriften “Undersøgelse viser: Parforhold fungerer bedre, hvis kvinden tager de huslige pligter.”

Artiklerne er blevet delt og kommenteret ivrigt på sociale medier – særligt af mænd rettet mod kvinder. Og adskillige glæder sig over, at dansk forskning nu skulle levere belæg for, at parforholdet står stærkest, hvis kvinden tager sig af det huslige arbejde.

Men Dagens.dk og M! har fuldstændig misforstået de nye forskningsresultater, fastslår Peter Fallesen, der er seniorforsker i Rockwool Fondens Forskningsenhed. Han er forfatter til studiet, som medierne henviser til.

“Det er ikke korrekt. De par, der har den laveste risiko for at gå fra hinanden, er dem, hvor kvinder og mænd laver stort set lige meget af de huslige pligter,” siger Peter Fallesen til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Eksempler på reaktioner fra Facebook, hvor mænd glæder sig over, at parforholdet står stærkest, hvis kvinden tager sig af det huslige arbejde.


Lighed er vejen frem

Både Dagens.dk og M! har egentlig fundet historien i en artikel fra Berlingske. Det samme har også B.T., der i en artikel om rapportens konklusioner begår samme brøler med følgende overskrift:

"Dansk studie fastslår: Kvinder skal lave flest huslige pligter, hvis parforholdet skal blomstre".

B.T. har dog efter kritik fra Peter Fallesen rettet i artiklen. Men i artiklerne fra M! og Dagens.dk’s kan man stadig læse, at opskriften på at holde sammen på parforholdet er, at kvinder tager sig af huslige pligter.

Artiklen fortsætter under billedet

Sammenkog af overskrifter fra medier, der ifølge Rockwool Fonden har misforstået deres studie. B.T. og M! har sidenhen ændret i deres artikler.

Men den udlægning kan Peter Fallesen ikke genkende. Han påpeger, at studiet faktisk konkluderer, at jo mere ligeværdig opgavefordelingen er, jo bedre er det for parforholdet.

“Studiet handler egentlig om, at det i høj grad er par med en mere lige fordeling af husarbejdet, der har en lav skilsmisserisiko. Den er så bare lavest ved 60/40 frem for 50/50,” siger han.

I rapporten står, at parforhold, hvor kvinden tager sig af 60 procent af pligterne, har størst chance for at blive sammen. Her er skilsmisserisikoen i de første fem år af forholdet blot 13 procent.

Artiklen fortsætter under billedet

Peter Fallesen, seniorforsker hos Rockwool Fondens Forskningsenhed. (Foto: Rockwool Fonden)

Men det betyder ikke, at man – som M! gør – kan konkludere, at “hvis kvinden varetager mere end 60 procent af de huslige pligter, så stiger chancen for skilsmisse ikke.” For risikoen er tværtimod støt stigende, når kvinden varetager mere end 60 procent. Faktisk er der næsten 25 procents risiko for skilsmisse, hvis hun varetager alle de huslige pligter.  

“Som vi også skriver i vores eget materiale, er det her i høj grad en fortælling om, at par, der fordeler husarbejdet ulige, har en højere risiko for at gå fra hinanden,” siger Peter Fallesen med henvisning til rapporten, som også konkluderer, at der er næsten 40 procents risiko for skilsmisse, hvis manden tager sig af alle de huslige pligter.

Opfordrer ikke nogen til at svinge støvsugeren

I Berlingskes version af artiklen lyder overskriften, at forskerne bag studiet skulle have fundet “den perfekte fordeling af tøjvask og rengøring i hjemmet, hvis du vil undgå en skilsmisse.”

Og et stykke nede i artiklen skriver Berlingske:

“Resultatet er klart og viser, at kvinden må tage større del i husarbejdet end manden, hvis parret vil have størst sandsynlighed for ikke at gå fra hinanden,” skriver Berlingske.

Artiklen fortsætter under billedet

Rockwool Fondens Forskningsenhed konkluderer i studiet, at skilsmisseraten er lavest hos par, der deler de huslige pligter nogenlunde ligeligt mellem sig.

Men Peter Fallesen afviser også at være nået frem til den konklusion. Studiet kan nemlig ikke sige, at det vil gå par med en ulige fordeling af husarbejdet bedre, hvis de skifter til en ordning, hvor kvinden tager sig af 60 procent af de huslige tjanser.

“Vi kan ikke sige noget om, at man kan påvirke sin skilsmisserisiko ved at ændre i sin adfærd som par. Vi kan kun sige noget om, hvordan de her par ser ud lige nu, men ikke hvad årsagen bagved er,” siger Peter Fallesen.

Redaktionschef: Berlingske handler i god tro

Dagens.dk har hverken reageret på TjekDets henvendelse eller ændret i artiklen, men mandemagasinet M! har derimod ændret artiklens overskrift og beklaget fejlen:

“Der er tale om en fejlfortolkning af rapporten, og derfor har vi opdateret artiklen. Det beklager vi, og nu, hvor vi er gjort opmærksomme på det, retter vi op,” siger magasinets chefredaktør, Mikkel Møller Vermeulen.

Berlingskes redaktionchef for indlands og politik, Kasper Krogh, mener, at avisen troligt har lagt sig op ad Rockwool Fondens pressemeddelelse om studiet.

"Vi har refereret pressemeddelelsen loyalt. Jeg tror ikke, at vores læsere får det indtryk, at der skulle være kausalitet (årsagssammenhæng mellem huslige pligter og skilsmisse, red.). Det skriver vi heller ikke. Pressemeddelelsen har klare konklusioner uden forbehold, så jeg synes, at vores journalist har handlet i god tro," siger han.

Vil I ændre i artiklen? 

“Ikke medmindre jeg får en henvendelse fra forskeren selv. Han siger ikke noget, der er direkte i modstrid med det, der står i artiklen. Det, vi har skrevet, er inden for skiven, så umiddelbart nej,” siger Kasper Krogh. 

Pressemeddelelse kunne være formuleret bedre

Rockwool Fondens Peter Fallesen siger i bagklogskabens lys til TjekDet, at dele af pressemeddelelsen godt kunne være formuleret skarpere. Men han forstår ikke, at medierne skriver, kvinder bør stå for flere huslige pligter end mænd. 

“Det kan ikke ud fra studiet konkluderes, at man er mere tilbøjelig til at blive sammen, hvis man begynder at lave lige så meget som sin partner,” står der i jeres pressemeddelelse. Hvad betyder det? 

“Det betyder, at vi ikke ved, om parforholdet bliver mere succesfuldt, hvis man går over til at dele de huslige pligter lige. Vi studerer ikke en årsagssammenhæng, vi studerer bare en samvariation,” siger han. 

Men kan du forstå, hvis man misforstår det og tror, det betyder, at en 50/50-fordeling ikke er hensigtsmæssig? 

“Jeg synes selv, den er forholdsvis klar. Vi skriver jo, at det at ændre sin adfærd ikke nødvendigvis kommer til at påvirke ens skilsmisserisiko,” siger Peter Fallesen, men tilføjer dog, at han – belært af den dækning studiet har fået i pressen – fremover vil lægge endnu mere vægt på at fremhæve, hvornår der er tale om samvariation og ikke årsagssammenhænge.

Forrige artikel Borgmester siger kommunerne har brug for tre mia. kr. Men hvor kommer tallet fra? Borgmester siger kommunerne har brug for tre mia. kr. Men hvor kommer tallet fra? Næste artikel Viser forskning virkelig, at storesøskende er dårligere til at køre bil? Viser forskning virkelig, at storesøskende er dårligere til at køre bil?
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.