Nej, vikingerne havde slet ikke horn på hjelmene

Når vi i dag portrætterer vikingerne, så tegnes ofte et billede af krigslystne mænd, der er prydet med hornede hjelme. Der er bare et lille problem. Der er aldrig fundet rigtige vikingehjelme med de karakteristiske horn.

Thomas Hedin
 


Fakta

tjekdet tjek det påstand

Vikingerne havde horn på hjelmene

tjekdet tjek det falsk

Det er en myte, at vikingerne havde horn på deres hjelme. Myten kan blandt andet være opstået i forbindelse med opførelsen af en opera af Richard Wagner i 1800-tallet.

Vi ved alle, at en ægte viking har horn på sin hjelm. Men i det seneste afsnit af DRs nye program om Danmarkshistorien så man ind til flere rekonstruktioner af krigslystne vikinger, der bar hjelme uden horn. Og det er der faktisk en rigtig god grund til. Der er nemlig aldrig blevet fundet en ægte vikingehjelm med horn.

"Vi kender ingen hjelme fra vikingetiden med horn, og jeg tænker også, at de ville have været upraktiske i kamp," siger Peter Pentz, der er museumsinspektør ved Nationalmuseet.

Han fortæller også, at man heller ikke har fundet afbildninger fra den tid af vikinger med horn på hjelmene.

Men hvorfra har vi så fået opfattelsen af, at en vikingehjelm skal have horn på siderne? Det kan der være flere forklaringer på.

Den svenske udstillingsansvarlige ved Historiska museet i Stockholm, Peter Ljunggren, forklarer, at myten kan stamme fra en opførelse af komponisten Richard Wagners opera Nibelungens Ring sidst i 1800-tallet.

”I operaen indgår en skummel fyr, som hed Hunding, og han skulle se djævelsk ud. Derfor satte man horn på hans hjelm. Et billede af ham blev kendt i hele verden. Og operaen blev meget populær,” siger Peter Ljunggren til det svenske faktatjeksite Viralgranskaren.

Den forklaring fremhæver Peter Pentz fra Nationalmuseet i København også som et godt bud på mytens opståen. En anden del af forklaringen kan være, at museet faktisk ligger inde med hjelme med horn, der dog ikke er fra vikingetiden.

"Nationalmuseet har to pragtfulde hjelme med horn fra bronzealderen. De er dog fundet efter hjelm-mytens opkomst, men kan have forstærket misforståelsen," siger Peter Pentz.

En helt tredje forklaring kan være, at der er fundet flere afbildninger af en bestemt person, der på hovedet har en hjelm med horn. Men igen er der ikke tale om en viking.

"Fra vikingetiden og tiden lige op til findes en del fremstillinger af en person eller af et ansigt, der af og til tolkes som Odin, som bærer en hjelm, hvorpå man kan se to ’horn’ eller snarere fugle," siger Peter Pentz.

Man kan selvfølgelig ikke 100 pct. udelukke, at vikingerne slet ikke havde horn på hjelmene. Der har måske bare ikke været tradition for at begrave vikingerne med deres hjelme. Og hjelme har heller ikke været ofret sådan som spyd og sværd, så heller ikke her støder man på dem. Det er også en mulighed, at forholdsvis få vikinger bar hjelm, og at der derfor er så få bevaret til i dag.

Men ind til andet er bevist, så holder eksperterne sig altså til, at vikingernes hjelme var hornløse.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu