Vil Bill Gates affolke verden med vacciner? Vilde teorier får nyt liv i coronatiden

Microsoft-stifteren Bill Gates har ikke bare forudset coronapandemien, han vil også affolke verden gennem vaccinationer, lyder konspirationsteorierne, der oversvømmer sociale medier.

Demonstranter samledes den 25. april i Berlin mod
nedlukningen af det tyske samfund på grund af den nye coronavirus. På et skilt er
Bill Gates udset som den store skurk.
Demonstranter samledes den 25. april i Berlin mod nedlukningen af det tyske samfund på grund af den nye coronavirus. På et skilt er Bill Gates udset som den store skurk.Foto: Christian Mang/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas SøndergaardDaniel Greneaa Hansen

Bill Gates, multimilliardær, filantrop og medstifter af Microsoft, har udspekulerede og decideret onde planer for verdens befolkning.

I hvert fald hvis man skal tro på nogle af de konspirationsteorier, der længe har floreret på internettet. 

“Bill Gates vil affolke verden gennem vacciner.”

“Han forudså coronapandemien.”

“7 indiske piger er blevet slået ihjel af hans vacciner.”

“Han vil sætte en chip i os alle, så man altid ved, hvor alle er.”

Sådan lyder blot et lille udpluk af de mange teorier, der har forfulgt Bill Gates de sidste mange år, og har fået nyt liv under coronakrisen.

Men hvorfor bliver en af verdens rigeste mænd igen og igen beskyldt for at være ondskaben selv? Og hvorfor er manden, der er bedst kendt for styresystemer, museklik og nørderi, kædet sammen med vacciner?

For at finde svaret på de spørgsmål, skal vi først nogle år tilbage.

Fra Windows til vaccine

For mange vil Bill Gates altid være synonym med teknologivirksomheden Microsoft, som han stiftede med sin kompagnon, Paul Allen, tilbage i 1975. Dengang var deres mission at gøre computere til noget, alle havde stående i deres hjem.

Siden har Bill Gates med små skridt forladt sit Microsoft-imperium for i stedet at træde frem i rollen som velgører, der arbejder for at hjælpe dårligt stillede mennesker ved at donere store pengebeløb.

Sammen med sin kone, Melinda Gates, stiftede han i 2000 den globale, humanitære velgørenhedsorganisation Bill & Melinda Gates Foundation. Skal man tro Gates-parrets modstandere er organisationen dog ikke særlig humanitær – men det vender vi tilbage til.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bill og Melinda Gates til deres egen fonds Goalkeepers-event i september 2017, hvor USA's forhenværende præsident, Barack Obama, var en af talerne. (Foto: Elizabeth Shafiroff/Reuters/Ritzau Scanpix)

Bill og Melinda Gates' fond har de seneste 20 år kastet penge i et væld af projekter, og ret tidligt begyndte fonden især at beskæftige sig med vaccinationsprogrammer gennem samarbejde med en lang række organisationer, herunder Verdenssundhedsorganisation, WHO.

Og det er faktisk med Bill Gates’ skifte fra forretningsmand til filantrop, at han for alvor bliver skydeskive for konspirationsteoretikere. Det forklarer Joshua Introne, der forsker i misinformation om vacciner på Syracuse University i New York.

Som forretningsmand stræbte Bill Gates efter at tjene penge og gøre Microsofts aktionærer tilfredse. Men når en af verdens rigeste mænd vil bruge sin formue på at hjælpe mennesker, er der nogle, der bliver mistænkelige.

“Når Bill Gates ikke længere bruger sine penge og sin magt på at styrke sin forretning, så ved vi pludselig ikke, hvorfor han gør det. Det giver ikke mening, og så frygter vi, at han bruger sine penge og sin magt på at styre, hvordan vi lever,” siger Joshua Introne.

Bill Gates’ karakter passer desuden perfekt ind i et konspiratorisk setup.

“Bill Gates er den perfekte repræsentation af de ting, vi frygter mest. Han er et teknologisk geni, han er stenrig, og så er han en del af en elite, som i mange år har været mål for konspirationer,” siger Joshua Introne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Joshua Introne er lektor på Syracuse University i New York, hvor han forsker i misinformation om vacciner. (Foto: Syracuse University)

Vi har samlet de mest udbredte konspirationsteorier om Bill Gates og udsat dem for et faktatjek.

Påstand 1: Bill Gates vil reducere verdens befolkning ved hjælp af vacciner

Den første af de mange påstande, der florerer om Bill Gates, er også den mest udbredte og sejlivede.

Microsoft-stifterens kærlighed til vacciner er angiveligt et skalkeskjul for en mission om systematisk at skære ned på klodens befolkning. Bill Gates har da også ved flere lejligheder sammenkoblet bedre adgang til vacciner med et mål om at reducere verdensbefolkningen.

“Han har sagt det i flere taler til offentlige begivenheder som repræsentant for sin fond, og så har det rejst rundt på sociale medier, hvor det uden for kontekst lyder, som om han siger: Vacciner vil hjælpe os med at reducere verdensbefolkningen ved direkte at dræbe børn,” forklarer Joshua Introne.

Men det lyder også mærkværdigt, at færre dødsfald som følge af bedre adgang til vacciner skulle resultere i et stop af befolkningsvæksten, hvis ikke man har onde hensigter. Men allerede i Bill & Melinda Gates Foundations årsbrev i 2009 forklarede Bill Gates, hvordan hans udtalelser hænger sammen.

“I modsætning til Malthus’ tanker om, at en befolkning vil vokse til den grænse, hvor børn ikke længere kan brødfødes, så vælger forældre faktisk at få flere børn end det, i håbet om at flere børn overlever, så de kan forsørge forældrene, når de bliver gamle,” skrev han blandt andet i årsbrevet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser et af de mange opslag på sociale medier ud, der fremstiller Bill Gates' vaccinationsprogram som noget negativt. (Foto: Screenshot fra Facebook)

Bill Gates sigter altså mod at begrænse stigningen i befolkningstallet ved at øge særligt ulandes adgang til vacciner. Det vil, ifølge Bill Gates’ logik, føre til, at forældrene føder færre børn, fordi vaccinerne giver forældrene en forsikring om, at børnene ikke dør tidligt. Og dermed falder befolkningstallet.

Nogenlunde samme opfattelse gav han udtryk for i et Forbes-interview i 2011, et tweet i 2012 og i Gates-fondens årsbrev i både 2017 og 2018.

Det videnskabelige tidsskrift Science har imidlertid sået tvivl om, hvorvidt Bill Gates’ tese holder. Men uanset om det er tilfældet eller ej, har han altså ikke et mål om at reducere verdensbefolkningen ved at slå børn ihjel ved hjælp af vacciner.

Adskillige andre faktatjekmedier har i tidens løb forsøgt at aflive konspirationsteorien. Det gælder blandt andet de amerikanske medier Politifact, Snopes og Leadstories.

Påstand 2: Bill Gates forudså corona-pandemien i 2015

En anden teori går på, at Bill Gates – allerede inden coronavirussen brød ud i december 2019 – vidste, at verden ville blive ramt af corona.

Og den fornemmelse kan man også godt få, når man hører hans TED-talk fra 2015, med titlen 'Det næste udbrud – vi er ikke klar'. I talen appellerer Bill Gates til verdens ledere og siger, at de bør forberede sig på et potentielt virusudbrud, som de forbereder sig på krig.

“Hvis noget dræber mere end ti millioner mennesker i de næste årtier, er det højst sandsynligt en meget smitsom virus,” sagde Bill Gates dengang.

Ifølge konspirationsteoretikere bliver teorien understøttet af, at Bill & Melinda Gates Foundation, sammen med blandt andre John Hopkins Universitys afdeling for sundhedssikkerhed, afholdt det omdiskuterede Event 201 i oktober 2019. Altså blot to måneder før, coronavirussen brød ud.

Her deltog nogle af verdens ledere i en simulation af en global pandemi. Man opbyggede simpelthen et scenarie, hvor en coronavirus brød ud i Brasilien, og det skulle så fungere som en øvelse i at håndtere en smitsom virus.

Artiklen fortsætter under billedet.

I en knap fem minutter lang video hører man Bill Gates forklare, hvorfor han anser et potentielt virusudbrud som den største globale trussel. Videoen er fra en TED-talk i 2015. (Foto: Screenshot fra Facebook)

Men beviser det, at Bill Gates allerede kendte til coronavirussen, inden den brød ud?

Nej, slet ikke. I sin TED-talk i 2015 nævner Bill Gates på intet tidspunkt coronavirus eller covid-19. Han forudså dog, at en virus, der – ligesom den verserende coronavirus – ikke giver symptomer hos de smittede med det samme, har langt bedre vilkår for at sprede sig.

Heller ikke Event 201 beviser, at Bill Gates kendte til coronavirussen inden udbruddet. Spekulationen om, hvorvidt simulationen var en egentlig forudsigelse, har fået John Hopkins University til at komme med en udmelding om, at Event 201 ikke var en forudsigelse, men en fiktiv simulation af et muligt udbrud.

“Afdeling for Sundhedssikkerhed ved John Hopkins Universitet og dets partnere kom ikke med en forudsigelse gennem vores øvelse. Vi opstillede en fiktiv coronaviruspandemi, men vi sagde eksplicit, at det ikke var en forudsigelse,” skriver universitetet i en meddelelse.

Den fiktive coronavirus, der blev brugt til Event 201, adskilte sig desuden også kraftigt fra sars-cov-2, som lige nu plager lande rundtom i verden. Men at man brugte en coronavirus til øvelsen, har en god forklaring.

“Luftvejsvirusser som coronavirus, sars og mers er gode eksempler at bruge i en øvelse som Event 201 på grund af dens evne til at sprede sig,” siger David Harmer, der er professor i global sundhed og medicin ved Boston University til det amerikanske faktatjekmedie FactCheck.

Nogen vil måske så spørge sig selv, hvordan Bill Gates dengang kunne bruge det i dag så kendte 'navn' coronavirus. Svaret er ret enkelt. 'Coronavirus' er ikke noget nyt, men er derimod en fællesbetegnelse for flere typer af vira, der har ramt verdensbefolkningen gennem mange år.

Påstand 3: Syv indiske piger er døde af hans vacciner

Så er vi tilbage ved vaccineteorierne. Flere steder hævdes det nemlig, at Bill Gates er medskyldig i syv indiske pigers død i 2010.

Selvom Bill & Melinda Gates Foundation har været aktiv med humanitært arbejde i Indien, er det ikke parret, der har været i modvind. Det er derimod en nonprofitorganisation kaldet PATH (Program for Appropriate Technology in Health), som får økonomisk støtte af Bill & Melinda Gates Foundation.

Artiklen fortsætter under billedet.

 

Robert F. Kennedy Jr., som er erklæret modstander af vacciner, har i et Instagram-opslag blandt andet anklaget Gates-fonden for at være medskyldig i syv indiske pigers død. Opslaget er blevet oversat og delt på adskillige danske profiler på sociale medier. (Foto: Screenshot fra Instagram)

I 2009 indgik PATH et samarbejde med den indiske regering om at HPV-vaccinere 20.000 piger, men allerede i april 2010 var der så stor utilfredshed med vaccinationsprogrammet, at flere lokale interesseorganisationer i fællesskab sendte et åbent brev til landets sundhedsminister. I brevet udtrykte de deres bekymring over nogle dødsfald, som de mente var relateret til HPV-vaccinerne.

Regeringen nedsatte derfor en undersøgelseskommission, der skulle kortlægge HPV-vaccinernes rolle i de syv dødsfald. Kommissionens rapport kom i februar 2011 og konkluderede, at dødsfaldene “højst sandsynligt” ikke var relateret til vaccinerne. Det blev dog samtidig slået fast i rapporten, at årsagen til alle syv dødsfald ikke kan fastslås med sikkerhed.

Det er også blevet påstået, at Bill & Melinda Gates Foundation i 2017 blev smidt ud af Indien af landets myndigheder, men det dementerede det indiske sundheds- og familieministerium i en pressemeddelelse samme år.

Påstandene er ligeledes blevet gennemgået af flere udenlandske faktatjekmedier.

Påstand 4: Bill Gates vil implantere overvågende microchips i mennesker gennem vacciner

Vaccinehistorierne fortsætter. For ifølge en lang række opslag fra både ind- og udland anklages Bill Gates og hans humanitære organisation for at ville udstyre mennesker med en microchip, så man bliver overvåget.

Microchippen skydes ind i mennesker gennem vacciner, og den verserende coronapandemi legitimerer – meget belejligt – nogle af disse vaccinationer, lyder logikken i konspirationsteorien.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fakta

Et eksempel på en af de facebooksider, der frygter, at Bill Gates' vacciner i virkeligheden blot skal bruges til at overvåge befolkningen. (Foto: Screenshot fra Facebook)

Påstanden opstod angiveligt i kølvandet på en udtalelse fra Bill Gates, hvor han talte om digitale certifikater i kampen mod coronavirus.

“På et tidspunkt vil vi have nogle digitale certifikater, der viser, hvem der er raskmeldte, hvem der er blevet testet for nylig, eller – når vi engang har en vaccine – hvem der har fået den,” sagde han på det populære internetforum Reddit, hvor han tillod forummets brugere at spørge ham om hvad som helst.

Den udtalelse har angiveligt fået mediet Biohackinfo til at skrive en artikel om, at de digitale certifikater tager udgangspunkt i Quantum-Dot Tattoos-teknologien, som netop gør det muligt at implantere en form for certifikat i mennesker for at holde styr på børns vaccinationshistorik.

Men koblingen til Quantum-Dot Tattoos er fejlagtig, oplyser Bill & Melinda Gates Foundation selv i en udtalelse til faktatjekmediet FactCheck.org. Og selv hvis Bill Gates ønskede at overvåge mennesker gennem Quantum-Dot Tattoos, er det slet ikke muligt, fastslår Kevin McHugh, der er en af forskerne bag Quantum-Dot Tattoos.

"De her certifikater blev udviklet for at holde styr på folks vaccinationer, og de giver ikke nogen som helst mulighed for at spore folks bevægelser," siger han til FactCheck.org.

Påstanden er også blevet aflivet af andre faktatjekmedier.

Fakta

Denne artikel er delvist baseret på research fra faktatjekmedierne FactCheck.org, Snopes, Faktograf, Reuters og Politifact. Medierne er ligesom TjekDet certificerede medlemmer af det internationale netværk af faktatjekmedier, International Fact-Checking Network (IFCN).


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu