Nu er der lige mange kvinder og mænd i civilsamfundets top
For første gang nogensinde er der nu stort set lige så mange kvinder som mænd i toppen af bestyrelserne og direktionerne i 100 af civilsamfundets største og mest magtfulde organisationer.
Torben K. Andersen
Politisk redaktørDette er en forkortet version af artiklen. Abonnenter kan gå i dybden med den fulde version.
Ønsker du eller din arbejdsplads et godt tilbud på Mandag Morgen, så klik her.
Der er nu stort lige så mange kvinder som mænd i toppen af civilsamfundets største og folkelige organisationer, der tilsammen har millioner af medlemmer.
En omfattende kortlægning foretaget af Mandag Morgen blandt 100 af landets største og mest indflydelsesrige organisationer viser, at der i 47 af dem er en kvindelig bestyrelsesformand.
Den ligelige fordeling af mænd og kvinder gælder også den daglige ledelse. I knap halvdelen af dem sidder der nu en kvindelig direktørgeneralsekretær eller sekretariatsleder. Også her gælder det i 47 ud af de 100 organisationer.
”Det er meget positivt og hænger sammen med, at der er kommet langt større fokus på diversitet og ligestilling,” siger Anette Borchorst, professor emerita ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, til Mandag Morgen.
Tendensen står i skærende kontrast til det private erhvervsliv. Her er andelen af kvinder i virksomhedernes bestyrelser og direktioner generelt næsten fastfrosset trods årtiers debat om kønskvoter og lovpligtige måltal.
Listen over 100 af de største danske organisationer omfatter magtfulde spillere som for eksempel Ældre Sagen, Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Naturfredningsforening.
Da Mandag Morgen første gang lavede en tilsvarende kortlægning for ti år siden blandt de samme 100 organisationer, var der kun en kvindelig bestyrelsesformand i hver tredje af dem. Der er altså sket en markant vækst af kvindelige formænd gennem årene.
Formanden for PlanBørnefonden, Stine Bosse, er også meget glad for den ligelige kønsfordeling i civilsamfundets top.
”Jeg har aldrig nogensinde ment, at kvinder er dygtigere end mænd. Men jeg tror, at blandingen af kvinder og mænd har en betydning for den samlede kompetence, der er i ngo'erne, og at det er til det bedre,” siger Stine Bosse til Mandag Morgen.
Mandag Morgens kortlægning viser også, at kvinder nu udgør næsten halvdelen af de knap 1.200 bestyrelsesmedlemmer i de 100 store folkelige organisationer. Andelen af kvinder er nu oppe på 48 procent.
Det står også i skarp kontrast til de private danske virksomheder. Her har andelen af kvinder stået bomstille på 19 procent de senere år ifølge tal fra Danmarks Statistik.
Majbrit Berlau er et eksempel på kvindernes indtog i organisationerne. Hun overtog sidste år posten som generalsekretær for Sex & Samfund fra Bjarne B. Christensen, der stoppede efter 24 år i spidsen for organisationen.
”Der er kommet meget mere fokus på kønsbalance i topledelsen. Mange af de 100 organisationer arbejder rigtig meget med værdier og diversitet og har rykket hurtigt. Det er ikke nemt. Det er udfordrende. Men det er helt nødvendigt,” siger Majbrit Berlau.