Hævnens time i byrådssalen

Kommunalvalg er garanti for drama. Men i nogle kommuner sidder knivene mere løst end i andre. Personlige opgør skal hævnes og desperate borgmestre på vippen kæmper med alle midler. Mandag Morgen udpeger her 10 kommuner, der står i hævnens tegn.

Torben K. AndersenJens Reiermann

MM Special: Her er de 98 borgmestre

Over hele landet kæmper kandidater om at få en plads i de nye byråd og kommunalbestyrelser. Ikke to valg er ens. Hver kommune har sine mærkesager og sine politiske projekter.

På baggrund af meningsmålinger, reportager i lokale og regionale medier, TV 2 og DR samt samtaler med udvalgte aktører vover Mandag Morgen pelsen og sætter navn på de 98 kommende borgmestre.

Her er din kommende borgmester

Socialdemokratiet og DF bliver kommunalvalgets vindere

Hævnens time i byrådssalen

Her bider borgmesterkandidaterne negle

De ukronede bykonger og -dronninger

MM MENER: Medborgerskab og abekastning

Gribskov: Drama på toppen af Sjælland

Efter fire år som borgmester har Kim Valentin (V) på skift allieret sig med den lokale liste Nytgribskov, de konservative og Socialdemokratiet. I takt med de skiftende alliancer har han belønnet den aktuelle samarbejdspartner med udvalgsposter – og taget dem fra tidligere samarbejdspartnere.

Det har skabt fjender og dyb frustration. Men det viser hans evner som taktiker. De evner kan han få brug for, når valgresultatet er kendt.  Valget kan tippe den nuværende balance, hvorfor Valentin kan ende med at skulle handle med de partier, han på skift har trukket ind i varmen og sendt ud i kulden.

Hans største konkurrenter ser ud til at være Socialdemokratiets spidskandidat Bo Jul Nielsen og den lokale liste Nytgribskovs borgmesterkandidat Anders Gerner Frost, der er kendt fra tv-programmet Hammerslag. De har henholdsvis 5 og 4 mandater i dag. Det bliver tæt og i Gribskov skylder ingen hinanden noget.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kim Valentin (V)

 

Glostrup: Hævnens time efter 8 år?

Det bliver en gyser i Glostrup. Måske det lykkes for Socialdemokratiet at få hævn her otte år efter, at Venstres John Engelhardt ”stjal” borgmesterposten ud af hænderne på dem. 

John Engelhardt fik i 2009 borgmesterposten ved at få det dengang nyvalgte SF-medlem Charlotte Brangstrup til at pege på sig. Dermed tippede flertallet over fra Socialdemokratiets Søren Enemark til John Engelhardt. Det endte med senere at koste Søren Enemark 30 dage i fængsel for at have misbrugt sit embede til at skaffe personfølsomme oplysninger om Charlotte Brangstrup. 

Nu stiller han op igen for Socialdemokratiet og kan måske trække flere vælgere til Socialdemokratiet. Partiets spidskandidat er Lisa Ward. Og blokkene er meget lige.

Dansk Folkepartis Flemming Ørhem ser ud til at støtte loyalt op om Venstres John Engelhardt. De to partier er også i valgforbund sammen.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: John Engelhardt (V)

 

Allerød: Blå infight om borgmesterposten

Det var lige ved, at borgmesterposten efter valget i 2013 skulle afgøres ved lodtrækning. I sidste øjeblik endte det med, at én af de fire socialdemokrater i det nye byråd pegede på den konservative Jørgen Johansen. Og så blev han borgmester på et løfte om at samle hele byrådet.

Siden gik den enlige socialdemokrat, Lea Herdal, til Alternativet, og den konservative borgmester har langt fra kunnet samle byrådet. Snarere tværtimod. I Allerød er blå frænde blå frænde værst. Det gælder både mellem partier og inden for partierne.

Det er Dansk Folkeparti et godt eksempel på. Efter valget i 2013 fik DF et enkelt mandat i byrådet, der så sprang til de konservative. Også Venstre er blevet splittet. To tidligere Venstre-politikere stiller op på hver sin lokalliste. Efter valget vil borgmesteren dog stadig være blå. Venstres spidskandidat Karsten Längerich kommer dog næppe til at gå hele vejen. 

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Jørgen Johansen (K)

 

Lolland: Det politiske festfyrværkeri

I Lolland Kommune falder befolkningstallet. Kommunen river omkring 100 tomme huse ned om året, og byrådet må spare. Det betyder bl.a., at antallet af pladser i byrådssalen efter valget vil være 25. Nu er der 31.

Lolland Kommune er også et politisk festfyrværkeri. Efter valget sidste gang fik byrådet blåt flertal. Men en konservativ samlede et flertal med bl.a. Socialdemokratiet bag sin position. For at undgå netop denne konservative borgmester pegede Venstre derefter på socialdemokraten Holger Schou Rasmussen.

Siden er byrådsmedlemmer hoppet fra både Socialdemokratiet, de konservative og Venstre, mens Dansk Folkeparti har ekskluderet sin spidskandidat, som nu stiller op for Nye Borgerlige.

Slår de landspolitiske tendenser, vi i perioden siden sidste kommunalvalg har set, igennem i Lolland, kan en lille tilbagegang for Venstre og en lille fremgang for Socialdemokratiet flytte flertallet fra blå til rød. Valget bliver et opgør mellem partnerne fra sidste gang: Denne gang står Socialdemokratiet og Venstre over for hinanden. Valget bliver tæt og valgnatten et drama. Venstres populære stemmesluger Henrik Høegh ser dog ud til at være svækket denne gang af uro om bl.a. vindmøller i partiet.

Mandag Morgens bud på en ny borgmester: Holger Schou Rasmussen (S)

 

Thisted: Garanti for ballade

Det bliver opgørets time i Thisted. Den konservative borgmester Lene Kjelgaard Jensen har siddet på tronen siden 2009. Dengang var hun valgt for Venstre. Det samme i 2013. Men sidste efterår var det slut. Venstre vragede hende ved deres opstillingsmøde til fordel for Niels Jørgen Pedersen. Hun blev sat uden for indflydelse. Og i juni i år tog hun konsekvensen. Hun meldte sig ud af Venstre og ind i de konservative. Og beholdt borgmesterkæden.

Om hun kan beholde den efter valget, er dybt usikkert. En outsider kan blive den konservative veteran, Jens Kristian Yde, da han formentlig vil have større opbakning fra Venstre end Lene Kjelgaard Jensen. Dansk Folkeparti kan sidde med de afgørende mandater. Men partiets gruppe er også splittet.

Balladen i den borgerlige lejr er Socialdemokratiets chance. Partiet stiller atter op med Ulla Vestergaard i spidsen. Hun vil formentlig kunne drage fordel af den megen ballade.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ulla Vestergaard (S)

 

Vesthimmerland: Er det slut for Kong Knud?

Den konservative borgmester Knud Kristensen fik ved det seneste valg 5.418 personlige stemmer, hvilket er flere end alle Venstre-stemmerne tilsammen. Men siden er han endt i stormvejr og anklaget for inhabilitet i en byggesag. Det kan komme til at koste ham mange stemmer på valgaftenen, og de konservative synes temmelig isoleret i byrådet.

Det er ikke utænkeligt, at Venstres Per Bach Laursen kan vælte Kong Knud af tronen. Socialdemokratiet med Palle Jensen i spidsen skal ikke gøre sig forhåbninger. Vi tror dog, at Knud Kristensen fortsat er så populær og politisk snu, at han kan bevare magten.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Knud Kristensen (K)

 

Randers: Kan S genvinde Jens Otto Krags fødeby?

Der er dømt drama i Randers igen igen. Noget kunne tyde på, at der venter et rigtigt dårligt valg for Venstre. Partiet står til at miste fem mandater. Det viser en måling foretaget for Radio ABC/Din Avis.

Venstres borgmester Claus Omann Jensen var ellers en af de store vindere ved sidste valg. Men siden har flere personangreb og anklager om løgn skabt et dårligt klima. Det eksploderede, da Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen, Beboerlistens Bjarne Overmark og den konservative Daniel Madié fik frataget deres formandsposter i tre forskellige udvalg.

Socialdemokratiet sætter sin lid til, at den tidligere MF’er Torben Hansen kan generobre borgmesterkæden. De radikales spidskandidat Mogens Nyholm kan blive valgets dark horse.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Torben Hansen (S) 

 

Syddjurs: Alt er i spil

For fire år siden endte Venstres Claus Wistoft med at rende med borgmesterkæderne efter et dramatisk forløb. De røde partier havde et flertal bag sig. Men de kunne ikke blive enige. Det tydede ellers på, at socialdemokraten Jesper Mathiesen kunne blive borgmester. Men SF’s stemmesluger og daværende borgmester, Kirsten Bille, ville det anderledes. Og det hele endte med, at SF, Borgerlisten, de radikale, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance støttede Claus Wistoft.

Socialdemokratiet stiller denne gang op med den erfarne Ole Bollesen som spidskandidat. SF’s Kirstine Bille er også klar til at forsøge et comeback og gå efter borgmesterposten. Borgerlisten opstiller ikke for første gang i næsten 50 år, og hvor går de stemmer nu hen? Vi tror, at borgmesterkæden skifter hals.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ole Bollesen (S)

 

Kerteminde: Garanti for drama

Valget i Kerteminde har været garanti for drama de senere år. Det skyldes først og fremmest Sonja Rasmussen. Den tidligere socialdemokrat Sonja Rasmussen besluttede efter valget i 2009 at forlade det parti, hun var stillet op for, for selv at blive borgmester i en koalition uden om Socialdemokratiets daværende borgmester Palle Hansborg-Sørensen.

Fire år sendere var det payback time. Hendes Borgerliste fik et godt valg i 2013. Men de andre partier gik sammen uden om den store stemmesluger, og gjorde Venstres Hans Luunbjerg til borgmester.

Denne gang opstiller Sonja Rasmussen ikke. Borgerlisten er for længst sprængt i stumper og stykker. Og kampen synes nu at stå mellem Venstres borgmester Hans Luunbjerg og Socialdemokratiets nye spidskandidat Kasper Olesen. Det er et åbent opgør.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Kasper Olesen (S)

 

Nyborg: Tid til revanche

De røde partier følte sig med god grund taget grundigt ved næsen efter sidste valg. Alt tegnede til, at Socialdemokratiets populære stemmesluger Erik Christensen kunne tage hul på en ny periode som borgmester. Men han blev offer et af valgets mest bemærkelsesværdige kup. For pludselig meldte socialdemokraten Jan Reimer sig under Venstres faner. Dermed tippede flertallet over til blå blok og banede vej for Kenneth Muhs (V) som borgmester.

Nu er der lagt op til den store revanche. Opgøret står først og fremmest mellem Kenneth Muhs og den socialdemokratiske spidskandidat Vibeke Ejlertsen. Det tegner til at blive en gyser. Dansk Folkepartis spidskandidat Carsten Kudsk kan heller ikke helt udelukkes.

Så der er kamp fra stemme til stemme. Men Nyborg er traditionelt rød. Det ligner et borgmesterskifte.

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Vibeke Ejlertsen (S)

 

Find de øvrige kommuner på vores interaktive kort over de kommende borgmestre.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu