100 geniale løsninger på klodens klimaproblem

Claus Kragh

Supertynde økologiske solceller, der kan klistres på et vindue. Højeffektiv lodret dyrkning af grøntsager. Simpel jernfisk kogt i risvand afhjælper jernmangel. Biogas og gødning produceret på menneskelig afføring. Genbrug af luftfiltre og slut med dyre serviceteknikere.

Disse konkrete projekter er blandt de 100 eksempler på innovative og bæredygtige løsninger og produkter, som Mandag Morgens søster-tænketank Sustainia i dag præsenterer i Paris. De 100 løsninger er udvalgt blandt mere end 1.500 nominerede projekter implementeret i 151 lande fordelt på 6 kontinenter. Paris er valgt som location for lanceringen, fordi den franske hovedstad i december i år er hjemsted for det globale klimatopmøde COP21.

”Vi ser, at nye, kreative ideer skaber nye produkter og servicer, der kan konkurrere på lige vilkår med ikke-bæredygtige alternativer. Det giver muligheder for en grøn omstilling i et tempo og en skala, som vi ikke har set før,” siger Laura Storm, direktør for Sustainia.

Lanceringen i Paris finder sted på et tidspunkt, hvor optimismen i forhold til den bæredygtige business-dagsorden for alvor har fået nyt momentum. Det har således givet genlyd verden over, at verdens syv førende industrinationer – USA, Tyskland, Japan, Canada, Frankrig, Italien og Storbritannien – i mandags blev enige om, at den fossile industriæra kort og godt skal ophøre med udgangen af dette århundrede. Det fik det toneangivende britiske ugemagasin The Economist til nøgternt at konstatere, at ”livet er blevet meget sværere for fossile industrier”. Laura Storm er helt enig.

”Når G7-landene melder et langsigtet mål ud om at fjerne kulstof fra samfundsøkonomien, så er det et klart signal til virksomheder og finansielle markeder om, at fremtidens bedste investeringer vil være i kulfattige teknologier og forretningsmodeller. Og det er præcis den slags, vi præsenterer i Sustania100,” siger hun.

De 100 løsninger og forretningsmodeller, som nu konkurrerer om The Sustainia Award 2015, der uddeles under COP21 til december, er samlet i publikationen Sustainia100, som kan læses på www.sustainia.me.  

Her kan man også læse om de seks danske løsninger, der er med i kampen om årets Sustainia Award. De danske forretningsmodeller spænder vidt. Sjællandske Environment Solutions markedsfører en simpel men banebrydende løsning, som beskytter ejendomme mod oversvømmelse ved at lede vandet ind i mobile barrierer, der fungerer som diger. Vigga.us er et forretningskoncept for småbørnsfamilier, der tegner abonnement på brug af genbrugstøj i stedet for selv at købe det hele. It-virksomheden Tradeshift hjælper producenter og forbrugere til at optimere deres værdikæder gennem brug af big data, mens ISO Paint Nordic markedsfører hvid maling til tagarealer, som gør det muligt at sænke både energiforbrug og luftforurening. Endelig er også løsninger for henholdsvis fjernvarme i Gråsten og fjernkøling i København nomineret.

Det 170 sider lange katalog opregner samtidig fem trends blandt de udvalgte projekter, der med bæredygtighed som det centrale princip arbejder på at virkeliggøre den grønne omstilling.

Disse trends er:

  • Bæredygtig business ved bunden af pyramiden
  • Cirkulær økonomi med økonomisk gulerod
  • Netværk – lokale, nationale og globale – skaber forandringer
  • Klimatrussel skaber innovation og ny vækst
  • Fokus på lokale ressourcer skaber lokal vækst

Løsningerne i dette års Sustainia100 er gennemgået og udvalgt af en uafhængig gruppe af bæredygtighedseksperter fra 18 internationale organisationer, herunder Yale University, World Resources Institute og Acumen Fund. Sustainia har gennem de seneste fire år identificeret flere end 3.200 løsninger og forretningsmodeller, der tager udgangspunkt i bæredygtighed.

Læs mere på www.sustainia.me


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu