12 teknologier, der vil ryste verden

Virksomhedslukninger, massefyringer, samfundsmæssigt kaos. Ny teknologi er nok en motor for økonomisk vækst, men også en destruktiv kraft, der nedbryder gamle systemer og sandheder med knusende styrke.

Tænk på de omvæltninger, dampmaskinen skabte inden for handel og produktion i det 19. århundrede med introduktionen af tog, dampskibe og industrielle fabrikker. Eller tænk på den voldsomhed, som internetøkonomien har udvist over for brancher som medier, musik og underholdning.

Men hvilke teknologiske jordskælv bør virksomhedsledere og politikere forberede sig på i den nære fremtid? Det forsøger konsulentvirksomheden McKinsey Global Institute at foregribe i en ny rapport, der identificerer de potentielt mest forstyrrende teknologier frem mod 2025.

McKinsey har analyseret mere end 100 teknologiske trends og udvalgt de 12 bedste bud på ”den næste dampmaskine”. Teknologierne spænder fra it og robotter til materialeteknologi og dna-forskning. Samlet set har de et økonomisk potentiale på 14-33 billioner dollar om året i 2025, vurderer konsulenterne. Se figur 1. Det er mere end dobbelt så meget som USA’s BNP.

[graph title="Det disruptive dusin" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/c782d-next_fremtidensskelsaettendeteknologier.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/05c9a-next_fremtidensskelsaettendeteknologier.png" text="Teknologiudviklingen inden for it forventes at få enorm økonomisk betydning og stort gennemslag på andre teknologiske områder såsom robotter, dna-forskning og energi."]Note: 1 Estimaterne indregner det samlede økonomiske potentiale inkl. forbrugeroverskud. De er ikke udtømmende og heller ikke fuldstændigt risikojusterede., Note: 2 Netværk af billige sensorer og aktuatorer, en slags motorer der samler data, overvåger, beslutter og optimerer processer., Kilde: McKinsey Global Institute, 2013. [/graph]

Estimatet er baseret på scenarier for teknologiudvikling, udbredelse samt den heraf afledte potentielle produktivitet og værditilvækst, der kan opnås i 2025, hvis de største barrierer såsom lovgivning og teknologitilpasning falder på plads. Med andre ord kræver udviklingen også omstillingsparate politikere.

It og it-anvendelse er ifølge rapporten den vigtigste frontlinje i den teknologiske udvikling – både økonomisk og strukturelt.

Det mobile internet er den enkeltteknologi, der spås størst økonomisk effekt. Omkring 1,1 milliarder mennesker har allerede smartphones og tablets med internetadgang. Men potentialet er meget større, især når billige tablets og mobiltelefoner med internetadgang for alvor får fat i udviklingslandene. Det vil skabe enorm værdi for forbrugere – ikke mindst for de 2-3 milliarder mennesker, der forventes at komme på internettet frem mod 2025.

It medfører også et stort potentiale for besparelser i det offentlige. På sundhedsområdet kan forbedret sundhedsmonitorering i behandling af kronisk syge ved hjælp af mobilt internet eksempelvis medvirke til besparelser på 10-20 pct., vurderes det. Og på uddannelsesområdet vil det kunne udløse produktivitetsstigninger på 10-30 pct.

En anden gren af it-teknologien, der spås stor betydning, er automatisering af vidensarbejde ved hjælp af data og software. Også her kan man hente besparelser på uddannelse og sundhed, eksempelvis ved bedre diagnosticering på hospitaler ved brug af data.

”Vi har nogle sektorer i økonomien, som hovedsageligt har været fodslæbende, når det gælder vækst og produktivitet. I disse sektorer er der et stort potentiale i data. Tænk på sundhed, uddannelse og den offentlige sektor,” sagde direktør for McKinsey Global Institute James Manyika, da han præsenterede rapportens resultater på en konference i San Francisco.

Her fremhævede han også det store potentiale. Udvikling medfører nemlig, at teknologien bliver stadig billigere og mere tilgængelig for iværksættere.

”Mange af disse teknologier ændrer på minimumskravene til, hvad der skal til for at bruge dem. Tænk på mulighederne ved 3D-printning, og hvad et individ i dag kan gøre på egen hånd,” sagde James Manyika.

Udgangspunktet for McKinseys analyse er den østrigske økonom Joseph Schumpeters tanker fra midten af forrige århundrede. Han beskrev dengang, hvordan de mest betydningsfulde fremskridt for økonomien ofte er ledsaget af “kreativ destruktion”, der drives frem af teknologisk innovation i hænderne på iværksættere, som revolutionerer de gældende økonomiske strukturer indefra, omarrangerer erhvervsstrukturerne og erstatter dem med nye.

For ledere gælder det om at være på forkant med sådanne forandringer og tilpasse indtjeningsmuligheder til en ny teknologisk virkelighed.

”Som de sidste par århundreder har vist, er succesfulde virksomheder i stand til gentagne gange at genopfinde sig selv for at følge med,” konkluderer rapporten.

Kilde: McKinsey Global Institute “Disruptive technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy”, maj 2013.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu