Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Laura Ellemann-Jensen

Blå bog - Martin Bjergegaard

Serieiværksætter, foredragsholder og forfatter, cand.merc.

Stiftede frokost.dk, nu Able, i 2005. Genindtrådt som CEO i 2018.

Medstifter og partner i ’virksomhedsfabrikken’ Rainmaking, der driver en håndfuld virksomheder fra 9 kontorer rundt i verden, som beskæftiger cirka 250 personer og omsætter for mere end 350 millioner kroner årligt

Har skrevet flere bøger, blandt andet ’Succes uden afsavn’ (Gyldendal) om at få forretningsmæssig succes, samtidig med at man lever et balanceret liv.

LinkedIn-bossen Jeff Weiner gør det. Marc Benioff fra SalesForce gør det, og det gør bilbestyrer William Clay Ford Jr. og mediechefen Arianna Huffington sørme også. De mediterer.

Topledelse og meditation er blevet gode venner, og det venskab er nu også rykket til Danmark. For eksempel til virksomheden Able, det tidligere frokost.dk.

Serieiværksætteren Martin Bjergegaard er netop genindtrådt som CEO i virksomheden, som han startede i 2005. Og med Bjergegaards entre er der kommet nye boller på suppen for de omtrent 25 ansatte, der sidste år leverede 2,5 millioner frokostmåltider til kunder. Virksomheden skal nu være bæredygtig, og medarbejderne skal være glade.

Med Martin Bjergegaard er ledelsesfilosofien i Able nu, at medarbejdernes velvære skal være i centrum. For ham er det et opgør med traditionelle ledelsesstile, hvor der er fokus på konstant profitoptimering – men uden omsorg for de ansatte, ingen virksomhed.

Og vi taler ikke bare lidt øget fokus på work-life-balance og plads til privatliv. Vi taler mindfulness og meditation – også for de ansatte, der hver fredag er inviteret til meditation. Målet er at styrke overskuddet hos den enkelte medarbejder og skabe gode relationer. Og ikke mindst at bekæmpe stress.

”Der er blevet installeret et program i os allesammen, der gør, at vi har alt for travlt og vrisser ad vores børn og hinanden på arbejdspladsen. Det program vil jeg gerne vriste os fri af, så vi kan finde ro og balance selv midt i den store mængde eksterne stimuli – og det er det, jeg bruger meditation til,” siger han.

Bæredygtig bevidsthed

Bjergegaard selv praktiserer meditation hver morgen i en time. Det anbefaler han alle at gøre, for det fordrer kærlighed, glæde og taknemmelighed, mener han.

Han kalder det ”en højere bevidsthedstilstand”, som gør, at man sviner mindre, at man ikke ødelægger sit eget hjem: Jorden. Det gør man derimod, når man er fanget i stress og bekymring, for der lægger man ikke mærke til alverden.

Derfor går bæredygtighed og meditation i det Bjergegaardske univers hånd i hånd.

Dem, der mediterer rigtig meget, har ikke behov for storforbrug og andre klodeødelæggende tilbøjeligheder, siger Martin Bjergegaard.

”Det er ingen kritik. Det er bare en konstatering af, at hvis man søger ind i sig selv, så vil man også helt naturligt tage sig godt af sig selv og af andre – ikke som en stræben, bare naturligt,” fortæller han.

Cirka halvdelen af de ansatte deltager i den ugentlige øvelse, mens de resterende arbejder uforstyrret videre.

Kan enkelte medarbejdere ikke føle sig ekskluderet fra et eksklusivt fællesskab med topchefen?

”Tjo, det kan du måske sige. Men det er ikke så meget anderledes end at invitere teamet til fodbold. Det er heller ikke alle, der gider det,” mener Martin Bjergegaard.

Helt konkret er det noget med at gå ind i de ansattes energifelter og arbejde med det, de sender ud. Væk med irritation. Væk med bekymringer. Væk med stress.

Forskningen bakker op

Copenhagen Business School holdt i september en stor konference om meditation og dets indflydelse på organisationer, og organisationspsykologer har i årevis forsket i emnet.

Der er skrevet mangen en videnskabelig artikel om, hvilken effekt meditation har på den, der udøver det. Og når man nærstuderer konklusionerne, som eksempelvis American Psychological Association har sammenfattet, ja, så giver det nu altså god mening, at travle ledere har taget det til sig.

De afledte effekter er positive: Mindre bekymring. Reduceret stress. Forbedret hukommelse. Bedre fokus. Større følelsesmæssig kontrol. Større selvbevidsthed. Større personlig tilfredshed.

Håbet for topcheferne er selvfølgelig en egen indre ro, men også at det smitter af på virksomhedskulturen, der som bekendt typisk kommer ’oppefra’.

Tre råd til begyndere

Hvis Martin Bjergegaard skulle give tre råd til dem, der er nysgerrige på meditation, ville det være:

  • Læs bogen ”Autobiography of a Yogi” af Paramahansa Yogananda
  • Sæt dig i stilhed i smuk natur, og spørg dig selv: ”Hvad er mit livsformål?”
  • Dyrk yoga

De fleste topchefer, der praktiserer meditation, ville ikke have været, hvor de er i dag, uden, siger de. Som hedgefundmilliardæren Ray Dalio, der står bag investeringsvirksomheden Bridgewater Associates, har udtalt: “Meditation er nok den vigtigste årsag til den succes, jeg har haft.”

Ray Dalio er ligesom Martin Bjergegaard en af dem, der systematisk lærer fra sig, og han opfordrer sine ansatte til at dyrke meditation jævnligt. Jeff Weiner fra LinkedIn er flittig bruger af meditationsappen Headspace, og han tøver heller ikke med at anbefale den til ansatte og partnere.

Fælles for dem er, at de mener, at meditation er den bedste vej til mindfulness … og lykke. Og at alle bør gøre det. For deres egen og for verdens skyld.

Nu er det jo ikke alle, der kan se en højere mening med tilværelsen. Jeg selv er livsskeptiker og kan ikke se, at meditation skulle gøre mig mere lykkelig – og det må du også have ansatte, der er. Hvad gør du, når en ansat ikke kan se den store mening med livet og ikke vil deltage i et meditationskodeks?

”Så gør jeg det, jeg gør med dig lige nu. Taler med dem om det. Forklarer det.”

I dag har Able et andet team og en anden kultur, end før Martin Bjergegaard genindtrådte. Nogle har forladt virksomheden, fordi de netop ikke kunne tilslutte sig agendaen om bæredygtighed og mindfulness, fortæller Martin Bjergegaard.  

”Og det er helt naturligt. Det er en stor kulturel forandring, vi er i gang med i virksomheden. Og enten føler du dig draget af vores formål, eller også vil du hellere bruge dine timer i en anden sammenhæng.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu