Nyt Job til  
Helle Thorning-Schmidt

Nyt job: Helle Thorning-Schmidt skal balancere ytringsfriheden på Facebook

Den forhenværende danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, bliver en del af Facebooks nye tilsynsråd. Udfordringen bliver at balancere milliarder af brugeres ytringsfrihed, kulturelle forskelligheder og ønsket om at undgå had og konflikt.

Foto: Arthur Cammelbeeck
Peter Hesseldahl

Nyt job

Hvem?
Helle Thorning-Schmidt

Hvilket job?
Co-chair i Facebooks oversight board

Hvorfra?
Global direktør for Red Barnet

Baggrund:

  • Global direktør for Red Barnet siden 2016
  • Statsminister, 2011-2015
  • Formand for Socialdemokraterne, 2005-2015
  • Medlem af Europa Parlamentet, 1999 - 2004

Største udfordring

Helle Thorning-Schmidt skal være en af fire formænd for et nyt ”oversight board”, som skal tage stilling til, hvad der er acceptabelt at vise på Facebook.

Som ”co-chair” er Thorning-Schmidt er til at udpege de øvrige i alt 40 medlemmer af det globale panel, der skal fungere som en slags højesteret, der kan træffe afgørelser, som Facebook forpligter sig til at overholde.

Det er en post, der kan have meget stor indflydelse på global politik.

Facebook er måske verdens vigtigste medie. 1,7 milliarder mennesker bruger dagligt tjenesten, og for mange er Facebook den vigtigste kilde til nyheder.

Facebook har notorisk haft vanskeligt ved at styre de store mængder af fake news og propaganda der postes, og det har haft katastrofale følger, lige fra at opildne til forfølgelse af Rohingyaerne i Myanmar, til livetransmission af massakren i Christchurch – eller de russiske bestræbelser på at påvirke USA’s præsidentvalg.

Facebook er blevet hårdt kritiseret for ikke at gribe ind overfor indhold, der nok genererer mange views, og dermed sælger mange reklamer – men som fører til konflikt og radikalisering.

LÆS OGSÅ: Analyse: Facebooks globale domstol for ytringsfrihed og censur

Facebook har 15.000 ansatte, der på daglig basis luger ud i indlæg, der tydeligvis overtræder Facebooks betingelser. Det nye oversight board skal imidlertid koncentrere sig om de sager, der er forbundet med de sværeste dilemmaer

Sammen med sine tre medformænd har Helle Thorning-Schmidt foreløbig udpeget 16 menige medlemmer af panelet, og man må sige, at det er kompetente og respekterede folk. Blandt dem er den tidligere chefredaktør for The Guardian, Alan Rusbridger, og den yemenitiske aktivist og modtager of Nobels fredspris, Tawakkol Karman.

For Thorning-Schmidt – og for resten af panelet – bliver udfordringen at vise, at de er i stand til at afveje meget forskellige kulturelle hensyn, og balancere ytringsfriheden for milliarder af brugere med hensynet til at undgå had og konflikt. Og at gøre det på en måde, der ikke efterlader tvivl om, at afgørelserne bliver taget fuldstændig uafhængigt af konsekvenserne for Facebooks forretning.

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu