Substitut med stort ansvar

NYT JOB Lars Weiss får lidt over år i overborgmesterstolen i København efter Frank Jensens fald. I den periode skal han forhandle aftaler på plads, som lægger spor langt ud i fremtiden.

Torben K. Andersen

Nyt job

Hvem?
Lars Weiss

Hvilket job?
Fungerende overborgmester i Københavns Kommune

Hvorfra?
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation

Baggrund

  • 2020: Fungerende overborgmester i København
  • 2010: 1. næstformand for Borgerrepræsentationen i København.
  • Gruppeformand for Socialdemokratiet på rådhuset.
  • Medlem af Økonomiudvalget og af Teknik- og Miljøudvalget
  • Uddannet økonom fra Københavns Universitet. Har også læst kommunikation på Danmarks Journalisthøjskole.

Største udfordring

De gode historier har det med at være totalt uforudsigelige. Sådan er det også med historien om Lars Weiss.

Da han tilbage i december 2002 vandt slaget om den attraktive 9. kreds på Amagerbro i Søndre Storkreds over Helle Thorning-Schmidt, havde ingen fantasi til at forstille sig, hvad fremtiden ville bringe for de to.

Men tre år senere var kampvalgets taber, Helle Thorning-Schmidt, formand for Socialdemokratiet og blev senere landets første kvindelige statsminister.

Kampvalgets vinder, Lars Weiss, blev aldrig valgt ind i Folketinget. Men nu har han midlertidigt erobret jobbet som overborgmester i København efter Frank Jensens overraskende og dramatiske fald.

Lars Weiss står over for sin første store udfordring allerede i næste uge, når Socialdemokratiet i København på et ekstraordinært delegeretmøde tirsdag skal finde ud af, hvem der skal være overborgmester frem til december 2021.

Vinder han det slag, venter nye store udfordringer for den 49-årige socialdemokrat.

En af de største handler om den kommende bydel Lynetteholm midt i Københavns Havn, der skal skabe plads til 35.000 beboere og stormflodssikre byen. Lars Weiss skal forhandle den næste principaftale med regeringen på plads om projektet – og om mere metro, en østlig ringvej og en havnetunnel, som kan lede trafikken uden om Københavns centrum.  

Han skal forfølge målet om at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025, hvilket tegner til at blive mere end svært. Han skal også føre den nye budgetaftale ud i livet om blandt andet 450 millioner kroner til minimumsnormeringer i daginstitutioner allerede fra 2022 og den store sociale investeringsplan på 340 millioner kroner over fire år til flere sagsbehandlere og bedre hjælp til udsatte.

Lars Weiss er kendt som manden, som er god til at rydde knaster af vejen, lytte til andre partier og få enderne til at mødes. De evner får han brug for til at bekæmpe de kløfter i baglandet, som er blevet skabt i kølvandet på Frank Jensens pludselige exit.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu