2022 og de vilde ledelsesproblemer

Verden står med så store og vilde problemer, at de løsningsmodeller, vi kender, ikke slår til. Både ledelsesprofessorer, -rådgivere og praktiserende ledere, går på, at ledelse på mange måder lige nu er lidt en ”black box”. I året der gik, har vi på Mandag Morgen kigget på, hvordan ledere kan ruste sig til at håndtere de komplekse problematikker.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Stine Bjerre Herdel

En af de mest læste artikler på mm.dk i 2022 var artiklen om, hvordan man tackler ”Vilde problemer”. Måske fordi, både offentlige og private organisationer lige nu står overfor gigantiske og komplekse udfordringer, som kun synes at eskalere år for år. De skal håndtere klimaudfordringen, cybersikkerheden, de globale tech-giganter og digitaliseringens generelle udfordring af kendte forretningsmodeller, den voksende ulighed og fattigdom, manglen på arbejdskraft og meget mere. Og når problemerne bliver så komplekse, at de bliver uoverskuelige, og de velkendte metoder ikke slår til, er det let at blive handlingslammet.

Rent ledelsesmæssigt er der også mange ting, som er oppe at vende:

  • COVID har skubbet til mange ting omkring den måde, vi arbejder på – herunder skabt det hybride arbejdsliv.
  • Nye generationer udfordrer den måde, vi har ledet på de seneste årtier og måden, vi tænker organisation og arbejdsliv på.
  • Værdibaseret ledelse og purpose udfordrer den rationelle ledelse og performance management.
  • Digitaliseringen ændrer med lynets hast forretningsmodellerne og måden at arbejde med strategi på.
  • Kriserne står i kø, og virksomheder og ledere skal udvise ansvar på et helt nyt plan.

Her får du en række historier om de ledelsesmæssige kompetencer og metoder, som der synes at blive brug for de kommende år.


1. Sådan leder du dig igennem vilde problemer

Begrebet ”vilde problemer” breder sig med lynets hast blandt landets beslutningstagere. Men udpegning af bestemte problemtyper er ikke det samme som at svare på, hvordan de adresseres. Hvordan bevæger man som leder sin organisation fra problemanalyse til konkrete nye løsninger? Christian Bason, CEO i Dansk Design Center, har erfaring fra samarbejde om vilde problemtyper med partnere som OECD, Erhvervsministeriet, Innovationsfonden, Rockwoolfonden, Industriens Fond og Bikubenfonden og præsenterer tre sæt af metoder, der kan få en organisation langt i arbejdet med de vilde problemer.2. Ledernes nye kampplads kræver en helt ny uddannelse

Virksomhedernes landskab har ændret sig markant. Det dokumenterer ikke alene udviklingen de seneste tre år, men også begivenhederne inden for blot de seneste måneder. Og udviklingen er blot starten på en ny virkelighed, mener Erik Rasmussen, tidligere chefredaktør på Mandag Morgen og stifter af Sustainia. Han mener også, at der er brug for nye kompetencer blandt ledere for at navigere i de nye vilkår, og han foreslår i denne artikel en "Master of Business Impact" (MBI). Han har også bedt tre fremtrædende erhvervsledere om at vurdere forslaget; Thomas Thune Andersen, Lise Kingo og Lars Nørby Johansen.
3. Eksperternes klare råd: Kompetencer i grøn omstilling skal ind i bestyrelseslokalet NU

Bestyrelserne i både store, mellemstore og små danske virksomheder står foran et stort arbejde med at tilegne sig flere kompetencer inden for bæredygtighed og ESG-rapportering. Længe har det været muligt at undslå sig, men alt taler for, at tiden er kommet, hvis man skal undgå at sakke bagud, lyder rådet fra danske og internationale bestyrelsesrådgivere.
4. Vi skal skabe fremtidens samfund gennem udvidet tænkning

I bogen 'Expand: Stretching the Future By Design' forfatterne på seks måder, hvorpå vi kan udvide vores tænkning og designe fremtidens innovative løsninger – hvad enten udgangspunktet er ledelse af startups, større virksomheder, fonde eller organisationer i den offentlige sektor.5. Stæreflokledelse - når alt er oppe i luften

Verdensordenen forskubber sig, de økonomiske spilleregler genskrives i realtid, og politiske trækvinde laver U-vendinger. Hvordan i alverden skal vi som ledere skabe tryghed og klare retninger, når kompasnålen snurrer, og kriserne vælter ind?

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu