3 velfærdsteknologier der forandrer verden i 2014

Hvert år fremhæver World Economic Forum en række iværksættervirksomheder, som forventes at sætte et mærkbart teknologisk aftryk på verden i året, der kommer. Virksomhederne bliver nomineret af medlemmer af forummet og udvalgt af en jury, der består af førende teknologiforskere, innovationseksperter og erhvervschefer. I år har udvalget fundet frem til 36 pionerer. De 3 af dem har udviklet banebrydende velfærdsteknologier.

Cyberdyne Inc.: Lær at gå med japansk robotdragt

Efter en trafikulykke, en blodprop eller et langt hårdt liv vågner mange op på sygehuset med lammelser eller uden kræfter i benene. I Japan kommer disse patienter i begge tilfælde i CYBERDYNE’s robotdragt. Dragten registrerer de miniimpulser, der kan spores i huden, når hjernen forsøger at bevæge en muskel, og understøtter bevægelsen mekanisk. Det er både med til at genoptræne patienterne og giver dem hurtigere den bevægelsesfrihed, de ellers ville være mange måneder om at opnå. CYBERDYNE har sat hospitalsudgaven af robotdragten i masseproduktion, og næste år kommer den ud på det europæiske marked. Imens arbejder virksomhedens udviklere på en industridragt, som fabriksmedarbejdere kan bruge som ekstra muskelkraft, når de skal løfte tunge remedier. Det skal forhindre nedslidte medarbejdere i fremtidens sundhedssektor.

SynTouch LLC: Få følelserne tilbage i fingrene

I Californien er otte robotudviklere lykkedes med at lave en robothånd, der kan føle på samme måde og stort set lige så godt som en menneskehånd. I håndprotesens fingerspidser registrerer berøringssensorer vibrationer, varme og tryk på samme måde som en biologisk fingerspids. Det er godt nyt for folk, der har håndproteser, men opfindelsen har også vakt opmærksomhed i industrien. Tekstilbranchen har vist interesse for hænderne, som de håber kan bruges til at vurdere kvaliteten af fabriksproduceret tøj. Og kosmetikkæder har vist interesse, fordi hænderne måske kan bruges til at  vurdere oplevelsen af pudder og andre produkter, der skal smøres på huden.

LiveU Ltd.: Direkte transmissioner til operationsstuen

Når statsministeren indvier en ny havvindmøllepark, eller landsholdstræneren holder pressemøde før en vigtig kvalifikationskamp, sender fjernsynskanalerne deres journalister ud for at rapportere direkte fra stedet. I dag betyder det, at de skal af sted i en stor sendevogn, som kan sende billeder og lyd hjem til tv-stationen via satellit. Det er dyrt og besværligt. Derfor har LiveU Ltd. udviklet en minisender, som kan sende signalet fra en maskine, der kan være i en lille rygsæk, fordi den går via mobilsendemaster i stedet. Det er billigt og nemt. Så nemt, at teknologien er blevet adopteret af andre brancher. For eksempel af sundhedsvæsnet, der bruger teknologien til at sende billeder af en patient fra ambulancen til operationsstuen, så behandlingen kan komme i gang med det samme, når ambulancen og patienten når frem til hospitalet.

Kilde:

”Technology Pioneers 2014”, World Economic Forum.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu