Aarhus giver borgerne kærlighed – og mere magt

Aarhus Kommune er i fuld gang med at gentænke velfærden. Ambitionerne er høje. Borgerne skal ”uddannes” til at klare sig selv bedst muligt. Fem provokerende ledetråde og en række konkrete mål skal guide ledere og medarbejdere til at skabe en mere ”kærlig” kommune, hvor borgerne har mere magt. Lederne skal gå forrest og turde prøve grænser af. Medarbejderne får større frihed til at løse opgaverne og bruge deres faglige kompetencer til at tænke i rehabilitering, medborgerskab og brug af ny velfærdsteknologi. Mandag Morgen har besøgt den østjyske frontløberkommune, som sætter nye standarder for den nyskabende velfærdsinnovation, som optager alle landets kommuner i disse år.

Leif Sørensen var lammet fra nakken og ned. Han kunne ikke bevæge armene og benene. Hans rygmarv var som et timeglas, der låste hans nerver. Han risikerede at være lænket til en seng resten af sit liv og dybt afhængig af hjælp fra andre.

Men siden han gennemgik en omfattende operation på Aarhus Universitetshospital i maj, har han været gennem en intensiv genoptræning på det tre år gamle sundheds- og omsorgshotel Vikærgården i Risskov ved Aarhus.  Det har ændret hans liv.

Som han kommer rullende hen ad gulvet langs de røde murstensvægge og parkerer sin specielle kørestol med særlige ergonomiske drivarme midt i pejsestuen, er han et levende vidnesbyrd om, at Aarhus Kommunes nye velfærdsstrategi bærer frugt.

Login