Kulturanbefaling af 
Hanne Sundin

Absurd teater, krigslyrik og litterær livsindsigt

Hanne Sundin, direktør i Grænseforeningen, har lyttet til en musikalsk fortolkning af breve fra Første Verdenskrig. Og så anbefaler hun stærke fortællinger fra teatermørket og litteraturen.

Foto: Thomas Tolstrup

Set

Om

Direktør i Grænseforeningen.

Jeg har teenagedrenge, så jeg ser mere Marvel og ‘The Office’ end de fleste. Hvis jeg selv skal slappe af, så vælger jeg også sofaen. TV 2 News, hvis jeg føler mig bagud på verden. Årets oplevelse i biografen var klart ’Barbie’. Jeg er bidt af teater og ser 12-14 forestillinger på et år. Jeg vil anbefale ’Mens vi venter på Godot’, som jeg så på Sorte Hest i 2022, og som har repremiere på teatret den 27. januar i år. Jeg er vild med det absurde, fordi det ofte siger mere om virkeligheden end det rationelle og realistiske. Stykket beskriver, at alt, hvad man gør, mens man venter, egentlig er betydningsløst, fordi det, man mest gør, er at vente.

Hørt

Mens jeg laver mad, skifter jeg for tiden mellem den nye udgivelse fra Rolling Stones og musik fra Taylor Swift. Jeg vender også altid tilbage til Sting, som jeg i år hørte på Heartland. Hverken Sting eller jeg er unge, som da jeg lyttede på barndomsværelset, men sommernatten smagte af ungdom. Jeg lytter også til MALMs ’Menneske igen’. Sønderjyden Kresten Andresen, der var i tysk tjeneste under Første Verdenskrig, skrev hjem, og det er der sat musik til: “Himlen er så klar og blå, som var der fred i hele verden nu. Før jeg ved, skal jeg afsted. Og fylde de huller ud. Der er slået”. Ordene er skrevet i ro inden udsendelsen, mens krigen raser i Europa. Tænk – det er skrevet i 1914 og alligevel lige så relevant i dag som dengang. MALM spiller en række koncerter rundt i landet hos Grænseforeningens lokalforeninger. De kan findes på Facebook.

Læst

Min yndlingsbog i hele verden er Søren Ulrik Thomsens ’En hårnål klemt inde bag panelet’. Jeg har givet den i gave mange gange, når jeg ikke ved, hvad folk ønsker sig, eller i stedet for vin til en reception. De små tekstbidder om hverdagen, almindeligheden, livet og døden og at erkende det hele slår jeg op i igen og igen. En forfatter, jeg også har tabt mit hjerte til, er Jens Christian Grøndahl. Over jul har jeg læst ’Fra i nat sover jeg på taget’. Grøndahl har en evne til at skrive om ‘rigtige’ mennesker. Om at være midt i livet. Om kærlighed, skilsmisse og kærlighed igen. Jeg har selv været der og selv fundet ‘kærligheden igen’. Det oplever jeg på én gang er det enkleste – og alligevel ikke bare let. Og det er stort og ikke noget, man må tage for givet. Det synes jeg, Grøndahl formidler meget smukt.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu