"Det har jeg aldrig sagt”

I månedsvis er uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) blevet kritiseret for noget, hun aldrig har sagt. Det var Politikens redaktion, der skrev udtrykket “stud.ubrugelig” ind i overskriften på en kronik af ministeren. Men i debatten lever det videre som et udtryk for ministerens holdning – selv om det er dementeret for længst. Og eksemplet er langtfra enestående. Ifølge Christian Kock, professor i retorik ved Københavns Universitet, bunder det bl.a. i journalisters og debattørers forkærlighed for slagfærdige oneliners. “Det betyder, at debatten kommer til at foregå på falske præmisser,” siger han til Mandag Morgen. Tidligere toppolitikere som Thor Pedersen og Uffe Ellemann-Jensen har oplevet, at fejlagtige citater klæber til deres eftermæle.

”Det har jeg aldrig sagt. Jeg har aldrig sagt det.”

Sofie Carsten Nielsen lægger tryk på ”aldrig” begge gange, og hvis jeg skulle være i tvivl, sætter hun streg under med et par pegefingerslag i skrivebordet.

Vi befinder os på hendes kontor, og aftalen er, at ministeren skal forklare, hvorfor regeringen vil nedlægge 4.000 studiepladser på landets videregående uddannelser. Men interviewet kommer knap nok i gang, før der brug for en korrektion.

Login