Mere end et almindeligt ungdomsoprør

Han er indbegrebet af et af Danmarks mest påtrængende samfundsproblemer: de unge utilpassede, dårligt uddannede og småkriminelle mænd. De har ofte indvandrerbaggrund, hashmisbrug og voldelige overgreb fra farens side med i bagagen, og de koster kommuner og statslige institutioner dyrt i anbringelse, resocialisering og ofte fængsel.

Men Yahya Hassan, 18-årig aarhusiansk digter og tidligere kriminel med flere anbringelser bag sig, er ikke desto mindre blevet et forbillede for sine jævnaldrende. Hassan står til en millionindtægt fra digtsamlingen, som med flere end 100.000 solgte eksemplarer siden midten af oktober er på vej til at blive den mest sælgende dansksprogede digtsamling i den nyere danmarkshistorie.

[graph title="Yahya Hassan" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/6bf99-hassan.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/d2ed4-hassan.jpg" text="Navn og stilling: Yahya Hassan, digter."] [/graph]

Hassan er født i Aarhus af palæstinensiske forældre, der kom til Danmark fra en flygtningelejr i Libanon. Et par uger før udgivelsen på forlaget Gyldendal gav den unge digter et opsigtsvækkende interview til dagbladet Politiken. I interviewet gjorde Hassan i voldsomme vendinger op med sine forældre, vold i hjemmet og socialt bedrageri og religiøst hykleri, som han havde oplevet i det indvandrermiljø i Aarhus Vest, hvor han voksede op. Digtenes skarpe budskaber og ikke mindst afsenderens identitet førte til massiv mediedækning, der kulminerede med to og en halv times direkte tv-transmission fra Hassans oplæsning i Odense-forstaden Vollsmose i slutningen af november. Forud for oplæsningen var digteren blevet overfaldet af en tidligere terrordømt islamist, og han har efterfølgende fået tilknyttet livvagter fra PET døgnet rundt.

James Dean-oprør med spids lyrik

Mehmet Ümit Necef, lektor, ph.d. ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, mener, at Hassans digtsamling allerede har fået en betydning, der rækker langt ud over lyrikkens verden.

”Han prikker hul på en byld hos den veluddannede og anstændige danske samfundselite, der har haft en forestilling om, at problemerne med integration af muslimske indvandrere skyldtes diskrimination og racisme. Hassan gør det klart, at mange af problemerne skyldes vold i hjemmet, dårlig opdragelse og religiøst hykleri,” siger Necef.

Den tyrkiskfødte kultur- og samfundsforsker siger, at mange af hans muslimske studerende efterfølgende har erklæret sig enige i en række af Hassans pointer, selv om de samtidig har været chokerede over voldsomheden i hans opgør med forældregenerationen.

”Yahya Hassan er et forunderligt fænomen. Hans fuck-you-all-attitude kan minde om James Dean helt tilbage i 1950’erne. Samtidig er historien om ham en formidabel reminder om, hvor stor betydning ord kan have,” siger Necef.

Han påpeger samtidig, at Yahya Hassan ganske rigtigt tilhører den kategori af unge mænd med indvandrerbaggrund, som har særligt svært ved at finde sig til rette i det danske samfund.

”Mens pigerne lærer sig standarddansk og lægger mangeårige planer for, hvordan uddannelse kan gøre dem frie af snærende familiebånd, fastholder drengene sig selv i opposition ved at tale perkerdansk. Men samtidig taler Hassans oprør mod farens vold til mange af de unge. De er ved at blive så danske, at de ikke længere vil finde sig i volden,” siger Necef.

Forandringsagent mod sin vilje

Mandag Morgen har forsøgt at få Yahya Hassan i tale i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. Men det ønsker han ikke, fremgår det af en mail fra forlaget Gyldendals presseafdeling.

”Han ser ikke sig selv som en forandringsagent, samfundsdebattør eller -ekspert, der kan komme med generelle løsningsmodeller. Han betragter sig selv som en debuterende forfatter, der har fortalt sin egen historie i en digtsamling. Og han ønsker at overlade til andre at diskutere, hvad hans digtsamling har forandret,” skriver forlaget.

Yahya Hassan har trods sin unge alder beskæftiget sig intensivt med lyrik og skrivning i mere end to år. I sommeren 2011 blev han optaget på Brønderslev Forfatterskole, og han er i dag en af kun otte elever på Forfatterskolen i København. Både hans digte og hans offentlige udtalelser dokumenterer, at han i høj grad er optaget af at diskutere de problemstillinger, som hans digte har kastet lys over. Under en debat med studerende på Syddansk Universitet sagde Hassan eksempelvis:

”Det kan godt være, at der er nogle unge med muslimsk baggrund, der ikke er blevet slået i hjemmet. Så handler det ikke om jer. Så handler det om et andet segment, et andet miljø, en anden slags muslimer.”

På samme måde viser Hassan i digtet LANGDIGT, at han i høj grad forholder sig til den forvandling, hans eget liv undergår lige nu. På samme tid understreger digtet, at Hassan kun vrangvilligt optræder i den rolle som mønsterbryder, som han – uanset om han bryder sig om det eller ej – er landet i:

”Mig jeg er perker/ mig jeg forstår ik en danskers idiomer / mig jeg har ikke jogget i nogen spinat (…)/ og dig du bliver en æsel/ en ægtevaske æsel/ dig du bliver hiphop og kriminel og muslim/ dig du taler en gebrokken dansk/ og en gebrokken arabisk (…)/ mig jeg kokser i min ordstilling/ og jeg siger wallah (…)/ ja mig jeg er på vej til solstrålehistorie!/ Og nu jeg har fået bevilliget en højskoleophold/ så jeg kan komme væk fra ghettoen!/ Så jeg kan lave min mor stolt!/ Mig jeg er færdig med kriminalitet/ mig jeg er ganske almindelig højskoleelev/ på forfatterlinje endda!/ En eks-anbragt/ en ekskriminel/ en ekshashoman/ en brydemønster(…)

Forrige artikel Vil plante Dannebrog i hele verden Næste artikel Mediernes kapløb mod bunden Mediernes kapløb mod bunden

Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

De seneste par uger har al snak om Kina fokuseret på udbruddet af coronavirus covid-19. Situationen minder på mange måder om udbruddet af sarsvirus tilbage i 2003. Derfor er det relevant at drage et par techrelaterede paralleller, idet sars faktisk spillede en stor rolle i udviklingen af Kinas techlandskab, som vi kender det i dag.

Kommunerne overhaler Frederiksens nærhedsreform

Kommunerne overhaler Frederiksens nærhedsreform

KOMMENTAR: Mange af landets kommuner er ved at finde vejen til stærkere lokalt engagement og mindre bureaukrati. Men hvis deres forehavende skal lykkes, har de brug for, at Christiansborgs politikere sætter en markant ny retning.

AI i det offentlige sætter borgernes tillid på spil

AI i det offentlige sætter borgernes tillid på spil

KOMMENTAR: Det er oplagt at også den offentlige sektor begynder at bruge avanceret dataanalyse til at levere mere effektiv og præcis service. Men det kræver, at vi som borgere forstår, hvad der foregår, og at vi kan nære tillid til, at teknologien bliver brugt til vores bedste.

Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

KOMMENTAR: Netavisen Pio overholdt ikke god presseskik, da den gik til angreb på Mandag Morgens journalistik. Sagen viser ifølge Mandag Morgens chefredaktør, at den socialdemokratiske avis er partiets – og regeringens – forlængede arm. 

Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

EU skal beholde sin førerposition, lød det fra kommissionsformand von der Leyen. Derfor lancerer Kommissionen nu en række strategier, der skal sætte turbo på den digitale vækst, uden at sætte borgernes rettigheder over styr.

Når medarbejderen bliver din mor

Når medarbejderen bliver din mor

KOMMENTAR: Lederfaget er fyldt med anvisninger til, hvordan ledere håndterer en udfordrende medarbejder. Men medarbejdere udvikler også strategier for, hvordan de håndterer en udfordrende chef. Nogle strategier er defensive og manipulerende. Andre er omsorgsfulde og udviklingsorienterede.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, er blevet mindet om næstekærligheden i uafrystelig dokumentarfilm og har lyttet til historier fra livet på dødsgangen.

Faldende renter er en historisk megatrend

Faldende renter er en historisk megatrend

NY VIDEN: Bank of England har gennemgået den globale renteudvikling gennem de sidste 700 år, og trenden er for nedadgående. Forskerne bag peger på, at renten sagtens kan fortsætte ind i det negative territorie.

Europas magthavere er historisk unge

Europas magthavere er historisk unge

Mens gennemsnitsalderen for politiske magthavere stiger globalt, bliver de i Europas bare yngre og yngre. Flere europæiske lande har sat historiske rekorder, senest i Østrig med valget af den 33-årige Sebastian Kurz som kansler. Det kan betyde, at Europa vil blive ledet mere visionært og mindre ud fra gamle ideologier.

Alderen er dalet på Slotsholmen

Alderen er dalet på Slotsholmen

Da Mette Frederiksen som 41-årig blev den yngste danske statsminister nogensinde, fulgte hun en alderskurve, der i forvejen var på vej nedad. Også ministre og folketingsmedlemmer bliver gennemsnitligt yngre. De dage, hvor politikere og partiledere døde med arbejdstøjet på, er forbi.

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

ANALYSE: EU-Kommissionen vil i denne uge forsøge at overbevise de europæiske regeringsledere om, at hver fjerde euro i det nye budget skal gå til grøn omstilling. 340 milliarder kroner om året fra EU skal trigge lokale, nationale og private investeringer i den grønne omstilling i 27 lande. Der er lagt op til et gigantisk partnerskab på tværs af den offentlige og private sektor som – hvis det lykkes – kan give et effektivt boost til den grønne økonomi.

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

KOMMENTAR: Glem Det Vilde Vesten. USA er ved at gro fast i gamle måder at tænke på og en insisterende modstand mod at tænke nyt. Det er en mulighed for Europa, hvis kontinentets unge ledere tør gribe den.

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØNT LANDBRUG:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ENERGI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ØKONOMI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN POLITIK:

Skal robotterne betale skat?

Skal robotterne betale skat?

Virksomheder skal punge ud, når de erstatter medarbejdere med maskiner, mener nogle forskere og politikere. Andre frygter, at det vil hæmme innovationen uden at have den ønskede effekt.

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

TECHTENDENSER: Udviklingen accelererer. Nye teknologier breder sig hurtigere, forholdene skifter, og det virker aldeles uforudsigeligt, hvad der sker om blot få år. Både professionelt og privat er vi nødt til at reagere hurtigere og hurtigere. Alligevel er der også hårdt brug for at lære at tænke mere langsigtet. Det kan scenarier og fortællinger om fremtiden hjælpe os med.

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

KOMMENTAR: Danmark har fået en statsminister, som har gjort det klart, at Danmark skal drejes i en ny retning. Forankret i Statsministeriet er regeringen lige nu i en proces med at fastlægge strategien. Det er en opgave, der indebærer en række velkendte udfordringer.

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Robert Olsen har oplevet dette århundredes måske bedste kunstværk og er kommet igennem vintermørket med hjælp fra den svenske rockgruppe Kent.

Mere fryns, mindre plads

Mere fryns, mindre plads

Udendørs wi-fi, ildsteder og varmestyrings-apps er nye tiltag på virksomheders hovedsæder: ”Det skal være rart at gå på arbejde”

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. ”Begynd med de unges behov og ønsker,” siger sociolog, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Udsatte unge har svært ved at holde fast i et job eller en uddannelse. Nu arbejder jobcentre og andre aktører over hele landet på at udvikle de unges sociale og menneskelige kompetencer lidt ad gangen. Fremskridtene bliver målt og sat i system.

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Motivationen hos udsatte unge stiger, når de selv får ansvar for deres praktik. Det er rationalet bag en ny indsats, der placerer de unge i netværk og lader dem træffe de afgørende beslutninger selv.

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. "Begynd med de unges behov og ønsker," siger adfærdsdesigner, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Robin Hood på overarbejde

Robin Hood på overarbejde

KOMMENTAR: Det kommunale udligningssystem skal gøres mere retfærdigt, mener regeringen. Men hvor ligger den højere retfærdighed mellem 98 kommuner med vidt forskellige grundvilkår og også forskellige politiske prioriteringer.

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

I Nairobi i Kenya er der utallige små startups og håbefulde iværksættere. Ligesom i Danmark eller USA er fokus på avancerede digitale løsninger. Men hverdagen for en almindelig kenyaner skaber andre behov – og løsninger, en dansker næppe ville forestille sig.

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

Når de europæiske regeringsledere gennem det næste halve år samles til EU-topmøder i Zagreb, står et nyt emne øverst på dagsordenen for værtslandet: affolkningen af økonomisk trængte lande i EU. Flere årtier med konstant udvandring fra Øst- og Sydeuropa mod Vest- og Nordeuropa tvinger flere af Unionens medlemslande til at genoverveje, om de kan overleve det grænseløse arbejdsmarked.

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

TECHTENDENSER: Takket være den mobile betalingsløsning M-pesa er Kenya blevet et samfund, hvor selv de mindste forretninger er trådt ind i den digitale økonomi. Spørgsmålet er nu, om Kenyas tech-startups formår at bygge videre på succesen. Desværre lader det meste af den digitale udvikling til at fokusere på kviklån og onlinespil. 

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

KOMMENTAR: Nogle af Silicon Valleys selskaber når dårligt nok at disrupte en branche, før de må i gang med at disrupte sig selv, hvis de skal holde sig på omgangshøjde. Når ledere i Silicon Valley taler om  digital omstilling er det i en ganske radikal udgave, sammenlignet med danske forhold.