Mere end et almindeligt ungdomsoprør

Han er indbegrebet af et af Danmarks mest påtrængende samfundsproblemer: de unge utilpassede, dårligt uddannede og småkriminelle mænd. De har ofte indvandrerbaggrund, hashmisbrug og voldelige overgreb fra farens side med i bagagen, og de koster kommuner og statslige institutioner dyrt i anbringelse, resocialisering og ofte fængsel.

Men Yahya Hassan, 18-årig aarhusiansk digter og tidligere kriminel med flere anbringelser bag sig, er ikke desto mindre blevet et forbillede for sine jævnaldrende. Hassan står til en millionindtægt fra digtsamlingen, som med flere end 100.000 solgte eksemplarer siden midten af oktober er på vej til at blive den mest sælgende dansksprogede digtsamling i den nyere danmarkshistorie.

[graph title="Yahya Hassan" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/6bf99-hassan.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/d2ed4-hassan.jpg" text="Navn og stilling: Yahya Hassan, digter."] [/graph]

Hassan er født i Aarhus af palæstinensiske forældre, der kom til Danmark fra en flygtningelejr i Libanon. Et par uger før udgivelsen på forlaget Gyldendal gav den unge digter et opsigtsvækkende interview til dagbladet Politiken. I interviewet gjorde Hassan i voldsomme vendinger op med sine forældre, vold i hjemmet og socialt bedrageri og religiøst hykleri, som han havde oplevet i det indvandrermiljø i Aarhus Vest, hvor han voksede op. Digtenes skarpe budskaber og ikke mindst afsenderens identitet førte til massiv mediedækning, der kulminerede med to og en halv times direkte tv-transmission fra Hassans oplæsning i Odense-forstaden Vollsmose i slutningen af november. Forud for oplæsningen var digteren blevet overfaldet af en tidligere terrordømt islamist, og han har efterfølgende fået tilknyttet livvagter fra PET døgnet rundt.

James Dean-oprør med spids lyrik

Mehmet Ümit Necef, lektor, ph.d. ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, mener, at Hassans digtsamling allerede har fået en betydning, der rækker langt ud over lyrikkens verden.

”Han prikker hul på en byld hos den veluddannede og anstændige danske samfundselite, der har haft en forestilling om, at problemerne med integration af muslimske indvandrere skyldtes diskrimination og racisme. Hassan gør det klart, at mange af problemerne skyldes vold i hjemmet, dårlig opdragelse og religiøst hykleri,” siger Necef.

Den tyrkiskfødte kultur- og samfundsforsker siger, at mange af hans muslimske studerende efterfølgende har erklæret sig enige i en række af Hassans pointer, selv om de samtidig har været chokerede over voldsomheden i hans opgør med forældregenerationen.

”Yahya Hassan er et forunderligt fænomen. Hans fuck-you-all-attitude kan minde om James Dean helt tilbage i 1950’erne. Samtidig er historien om ham en formidabel reminder om, hvor stor betydning ord kan have,” siger Necef.

Han påpeger samtidig, at Yahya Hassan ganske rigtigt tilhører den kategori af unge mænd med indvandrerbaggrund, som har særligt svært ved at finde sig til rette i det danske samfund.

”Mens pigerne lærer sig standarddansk og lægger mangeårige planer for, hvordan uddannelse kan gøre dem frie af snærende familiebånd, fastholder drengene sig selv i opposition ved at tale perkerdansk. Men samtidig taler Hassans oprør mod farens vold til mange af de unge. De er ved at blive så danske, at de ikke længere vil finde sig i volden,” siger Necef.

Forandringsagent mod sin vilje

Mandag Morgen har forsøgt at få Yahya Hassan i tale i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. Men det ønsker han ikke, fremgår det af en mail fra forlaget Gyldendals presseafdeling.

”Han ser ikke sig selv som en forandringsagent, samfundsdebattør eller -ekspert, der kan komme med generelle løsningsmodeller. Han betragter sig selv som en debuterende forfatter, der har fortalt sin egen historie i en digtsamling. Og han ønsker at overlade til andre at diskutere, hvad hans digtsamling har forandret,” skriver forlaget.

Yahya Hassan har trods sin unge alder beskæftiget sig intensivt med lyrik og skrivning i mere end to år. I sommeren 2011 blev han optaget på Brønderslev Forfatterskole, og han er i dag en af kun otte elever på Forfatterskolen i København. Både hans digte og hans offentlige udtalelser dokumenterer, at han i høj grad er optaget af at diskutere de problemstillinger, som hans digte har kastet lys over. Under en debat med studerende på Syddansk Universitet sagde Hassan eksempelvis:

”Det kan godt være, at der er nogle unge med muslimsk baggrund, der ikke er blevet slået i hjemmet. Så handler det ikke om jer. Så handler det om et andet segment, et andet miljø, en anden slags muslimer.”

På samme måde viser Hassan i digtet LANGDIGT, at han i høj grad forholder sig til den forvandling, hans eget liv undergår lige nu. På samme tid understreger digtet, at Hassan kun vrangvilligt optræder i den rolle som mønsterbryder, som han – uanset om han bryder sig om det eller ej – er landet i:

”Mig jeg er perker/ mig jeg forstår ik en danskers idiomer / mig jeg har ikke jogget i nogen spinat (…)/ og dig du bliver en æsel/ en ægtevaske æsel/ dig du bliver hiphop og kriminel og muslim/ dig du taler en gebrokken dansk/ og en gebrokken arabisk (…)/ mig jeg kokser i min ordstilling/ og jeg siger wallah (…)/ ja mig jeg er på vej til solstrålehistorie!/ Og nu jeg har fået bevilliget en højskoleophold/ så jeg kan komme væk fra ghettoen!/ Så jeg kan lave min mor stolt!/ Mig jeg er færdig med kriminalitet/ mig jeg er ganske almindelig højskoleelev/ på forfatterlinje endda!/ En eks-anbragt/ en ekskriminel/ en ekshashoman/ en brydemønster(…)

Forrige artikel Vil plante Dannebrog i hele verden Næste artikel Mediernes kapløb mod bunden Mediernes kapløb mod bunden
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Selv klodens fattigste kan få gavn af digital teknologi. I afrikanske flygtningelejre udbetales nødhjælpen som elektroniske penge, og hjælpeorganisationerne deler mobiltelefoner ud. Fremover skal den danske udviklingsbistand have et klarere fokus på at udnytte teknologi. Det kaldes techvelopment.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.