Mere end et almindeligt ungdomsoprør

Han er indbegrebet af et af Danmarks mest påtrængende samfundsproblemer: de unge utilpassede, dårligt uddannede og småkriminelle mænd. De har ofte indvandrerbaggrund, hashmisbrug og voldelige overgreb fra farens side med i bagagen, og de koster kommuner og statslige institutioner dyrt i anbringelse, resocialisering og ofte fængsel.

Men Yahya Hassan, 18-årig aarhusiansk digter og tidligere kriminel med flere anbringelser bag sig, er ikke desto mindre blevet et forbillede for sine jævnaldrende. Hassan står til en millionindtægt fra digtsamlingen, som med flere end 100.000 solgte eksemplarer siden midten af oktober er på vej til at blive den mest sælgende dansksprogede digtsamling i den nyere danmarkshistorie.

[graph title="Yahya Hassan" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/6bf99-hassan.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/d2ed4-hassan.jpg" text="Navn og stilling: Yahya Hassan, digter."] [/graph]

Hassan er født i Aarhus af palæstinensiske forældre, der kom til Danmark fra en flygtningelejr i Libanon. Et par uger før udgivelsen på forlaget Gyldendal gav den unge digter et opsigtsvækkende interview til dagbladet Politiken. I interviewet gjorde Hassan i voldsomme vendinger op med sine forældre, vold i hjemmet og socialt bedrageri og religiøst hykleri, som han havde oplevet i det indvandrermiljø i Aarhus Vest, hvor han voksede op. Digtenes skarpe budskaber og ikke mindst afsenderens identitet førte til massiv mediedækning, der kulminerede med to og en halv times direkte tv-transmission fra Hassans oplæsning i Odense-forstaden Vollsmose i slutningen af november. Forud for oplæsningen var digteren blevet overfaldet af en tidligere terrordømt islamist, og han har efterfølgende fået tilknyttet livvagter fra PET døgnet rundt.

James Dean-oprør med spids lyrik

Mehmet Ümit Necef, lektor, ph.d. ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, mener, at Hassans digtsamling allerede har fået en betydning, der rækker langt ud over lyrikkens verden.

”Han prikker hul på en byld hos den veluddannede og anstændige danske samfundselite, der har haft en forestilling om, at problemerne med integration af muslimske indvandrere skyldtes diskrimination og racisme. Hassan gør det klart, at mange af problemerne skyldes vold i hjemmet, dårlig opdragelse og religiøst hykleri,” siger Necef.

Den tyrkiskfødte kultur- og samfundsforsker siger, at mange af hans muslimske studerende efterfølgende har erklæret sig enige i en række af Hassans pointer, selv om de samtidig har været chokerede over voldsomheden i hans opgør med forældregenerationen.

”Yahya Hassan er et forunderligt fænomen. Hans fuck-you-all-attitude kan minde om James Dean helt tilbage i 1950’erne. Samtidig er historien om ham en formidabel reminder om, hvor stor betydning ord kan have,” siger Necef.

Han påpeger samtidig, at Yahya Hassan ganske rigtigt tilhører den kategori af unge mænd med indvandrerbaggrund, som har særligt svært ved at finde sig til rette i det danske samfund.

”Mens pigerne lærer sig standarddansk og lægger mangeårige planer for, hvordan uddannelse kan gøre dem frie af snærende familiebånd, fastholder drengene sig selv i opposition ved at tale perkerdansk. Men samtidig taler Hassans oprør mod farens vold til mange af de unge. De er ved at blive så danske, at de ikke længere vil finde sig i volden,” siger Necef.

Forandringsagent mod sin vilje

Mandag Morgen har forsøgt at få Yahya Hassan i tale i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. Men det ønsker han ikke, fremgår det af en mail fra forlaget Gyldendals presseafdeling.

”Han ser ikke sig selv som en forandringsagent, samfundsdebattør eller -ekspert, der kan komme med generelle løsningsmodeller. Han betragter sig selv som en debuterende forfatter, der har fortalt sin egen historie i en digtsamling. Og han ønsker at overlade til andre at diskutere, hvad hans digtsamling har forandret,” skriver forlaget.

Yahya Hassan har trods sin unge alder beskæftiget sig intensivt med lyrik og skrivning i mere end to år. I sommeren 2011 blev han optaget på Brønderslev Forfatterskole, og han er i dag en af kun otte elever på Forfatterskolen i København. Både hans digte og hans offentlige udtalelser dokumenterer, at han i høj grad er optaget af at diskutere de problemstillinger, som hans digte har kastet lys over. Under en debat med studerende på Syddansk Universitet sagde Hassan eksempelvis:

”Det kan godt være, at der er nogle unge med muslimsk baggrund, der ikke er blevet slået i hjemmet. Så handler det ikke om jer. Så handler det om et andet segment, et andet miljø, en anden slags muslimer.”

På samme måde viser Hassan i digtet LANGDIGT, at han i høj grad forholder sig til den forvandling, hans eget liv undergår lige nu. På samme tid understreger digtet, at Hassan kun vrangvilligt optræder i den rolle som mønsterbryder, som han – uanset om han bryder sig om det eller ej – er landet i:

”Mig jeg er perker/ mig jeg forstår ik en danskers idiomer / mig jeg har ikke jogget i nogen spinat (…)/ og dig du bliver en æsel/ en ægtevaske æsel/ dig du bliver hiphop og kriminel og muslim/ dig du taler en gebrokken dansk/ og en gebrokken arabisk (…)/ mig jeg kokser i min ordstilling/ og jeg siger wallah (…)/ ja mig jeg er på vej til solstrålehistorie!/ Og nu jeg har fået bevilliget en højskoleophold/ så jeg kan komme væk fra ghettoen!/ Så jeg kan lave min mor stolt!/ Mig jeg er færdig med kriminalitet/ mig jeg er ganske almindelig højskoleelev/ på forfatterlinje endda!/ En eks-anbragt/ en ekskriminel/ en ekshashoman/ en brydemønster(…)

Forrige artikel Vil plante Dannebrog i hele verden Næste artikel Mediernes kapløb mod bunden Mediernes kapløb mod bunden

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.