Besenbacher: Bæredygtighed er fremtidens forretningsmodel

Hvis man som leder ikke har indset, at bæredygtighedsledelse er den måde, som virksomheder skal ledes på for at overleve i det 21. århundrede, så eksisterer virksomheden ikke på længere sigt. Den erkendelse bør enhver leder have, mener Carlsbergs bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher.

Klaus Dalgas

Flemming Besenbacher er glad, begejstret og en smule træt.

Glad og begejstret for den seneste uges ophold i Singapore sammen med omkring 1.000 unge talenter i det internationale projekt UNLEASH, hvor de unge i samarbejde med virksomheder, universiteter, fonde og FN skaber innovative løsninger og ideer til at løse verdens udfordringer, som de er formuleret i FN’s 17 verdensmål, de såkaldte SDG’er.

Og træt efter den lange flyvetur fra Singapore og tilbage til kontoret i Carlsbergfondets kontor i København, hvor den 65-årige professor fra Aarhus Universitet og æresprofessor på 13 kinesiske universiteter er bestyrelsesformand.

”Det har været fantastisk. At være blandt 1.000 topengagerede og ekstremt talentfulde og innovative unge er næsten ubeskriveligt. Energien er utrolig. Her oplever jeg virkelig, hvad man sammen kan udvikle. Ligesom sidste år er jeg dybt imponeret over de unges kreative og innovative løsninger til udfordringerne på verdensmålene, som de har udviklet på under en uge,” siger Flemming Besenbacher.

Bæredygtighedsledelse er ifølge Besenbacher ikke længere bare vigtigt. Det er et grundvilkår, hvis man vil drive og skabe en succesfuld virksomhed. Fremtidens vigtigste ressource for virksomheder er talenter. Og hvis man vil tiltrække og fastholde talenterne, så kræver det, at virksomheden opererer bæredygtigt og opfører sig etisk korrekt. Virksomhederne er nødt til at have andre formål end blot profit for at kunne tiltrække talenterne.

”I Singapore kom en ung kvinde hen til mig og sagde, at den virksomhed, hun arbejde for, kun interesserede sig for profit. Det var hun ikke særlig glad for, og mit eneste råd til kvinden var, at hun skulle finde et andet arbejde, hvor virksomheden i højere grad matchede hendes værdier,” fortæller Flemming Besenbacher.

”Virksomhederne må og skal gøre bæredygtighed til en helt naturlig og integreret del af deres strategi, og det kræver, at ledelsen går foran. Det vil sige, at de udviser, hvad jeg vil kalde ’bæredygtighedsledelse’. De skal arbejde for et overordnet formål, som er mere end profit, og tage ansvar for vores samfund. For de unge går i dag ikke bare på arbejde. De vil være en del af noget, og de vil bidrage til noget større end simpel profitskabelse,” siger Flemming Besenbacher.

En anden vinkel på spørgsmålet om, hvorfor bæredygtighedsledelse er så vigtig, er ifølge Flemming Besenbacher, at vi står i en situation, hvor vores klode og samfund er massivt udfordret på en række parametre, som er godt opsummeret i FN’s 17 verdensmål.

Carlsberg og bæredygtighed

Sidste år lancerede Carlsberg det nye bæredygtighedsprogram ’Together Towards ZERO’. Programmet har fire ambitioner: nul CO2-udledning, nul vandspild, nul uansvarligt alkoholforbrug og nul arbejdsulykker. På alle fire områder har Carlsberg fastsat konkrete mål for 2030 samt målbare milepæle for 2022.

Milepælene er bl.a., at vandforbruget på bryggerierne skal reduceres med 25 pct., CO2-udledningen fra bryggerierne skal reduceres med 50 pct., der skal være 100 pct. udbud af alkoholfrit øl, og så skal der ske en reduktion i antallet af arbejdsulykker år for år.

”Der er ikke tvivl om, at virksomheder har et stort ansvar for at komme med løsninger på disse udfordringer på samme måde som regeringer, civilsamfund mv. Alle skal løfte. Men vi skal gøre det i flok, gennem partnerskaber, dvs. mål nr. 17. Det kræver, at vi tænker ud af boksen, udvikler nye forretningsmodeller, produkter osv., og at vi samarbejder på tværs af sektorer. Her vil jeg gerne understrege den pointe, som jeg ofte fremhæver, nemlig at det ikke skal ses som en belastning for erhvervslivet, men som en kæmpe mulighed!”

Ledelsen må gå forrest

Hvordan skal virksomhedsledere i praksis bedrive bæredygtighedsledelse?

”Lederne skal finde virksomhedens formål, et purpose, og opbygge en strategi derefter, hvor bæredygtighed er helt integreret. Og så skal medarbejderne inkluderes i implementeringsprocessen. De skal vide, hvorfor de går på arbejde, og hvad de bidrager med. Helt nede på gulvet skal alle vide, at deres handlinger betyder noget. De skal efterleve virksomhedens værdier og visioner, og i forhold til bæredygtighed skal de vide, at deres egne handlinger også kan gøre en forskel, selv om de måske kan virke små og måske endda ubetydelige.”

”I Carlsberg er det ikke så svært at finde vores formål, fordi vores grundlægger, J.C. Jacobsen, var ekstremt visionær, og han grundlagde Carlsberg på nogle værdier, som vi i den grad kan stå inde for i dag, og som vi med glæde forsøger at efterleve. Det er f.eks. stræben efter perfektion, kvalitet, passion, og ikke at forglemme: medansvar for udviklingen af det omgivende samfund. I Carlsberg er vores purpose “brewing for a better today and tomorrow”. For at det skal være troværdigt og kunne skabe reel værdi for virksomheden, medarbejdere og samfund skal ens purpose være ægte og komme indefra,” siger Flemming Besenbacher.

Hvad gør I konkret på Carlsberg, når det handler om bæredygtighedsledelse?

”Carlsberg har sidste år udarbejdet industriens mest ambitiøse bæredygtighedsprogram, ’Together Towards ZERO’, og det var en stor fornøjelse at følge tilblivelsen og se, hvordan ledelsen drev processen og fik det kommunikeret ud til alle 41.000 medarbejdere. Det var nyt for koncernen at gøre et bæredygtighedsprogram til en så central del af den overordnede strategi, men det er en investering i at brygge for et bedre ’today and tomorrow’. Det glæder mig især, at programmet er så populært blandt medarbejderne. Jeg tror ikke, du kan finde en medarbejder, der ikke har hørt om “Together Towards ZERO”. Det synes jeg, er en stor sejr for ledelsen, som har engageret sig i bæredygtighedsprogrammet ud over det sædvanlige. Det glæder mig personligt meget,” siger Flemming Besenbacher.

Hvordan motiverer man til bæredygtighedsledelse?

”Hvis man som leder ikke kan indse, at det er den måde, som virksomheder skal ledes på for at overleve i det 21. århundrede, så eksisterer virksomheden ikke på længere sigt. Den erkendelse bør en leder have. Energien blandt medarbejderne kommer ved, at ledelsen tager ansvaret i egne hænder og viser, at man ikke behøver være afhængige af politikere længere. Du kan ikke eksekvere det mest ambitiøse bæredygtighedsprogram i din industri, uden at den er drevet af ledelsen. Når ledelsen viser vejen frem, så følger medarbejderne efter,” siger Flemming Besenbacher.

Den vigtige klimadiskussion

Hvad med investorerne, er de villige til at lempe på indtjeningskravet for at investere i bæredygtighed?

”Bundlinjen og investeringer i fremtiden i form af eksempelvis nedbringelse af CO2 og halvering af vandspild er ikke hinandens modsætninger, og det ved investorerne i dag. Derudover kan man bestemt opnå gode afkast gennem bæredygtige investeringer. Det gør vi f.eks. i Carlsbergfondet, hvor vi har investeret 500 mio. kr. Investeringen forvaltes af Impax Asset Management med det formål at skabe finansielt afkast, samtidig med at der opnås konkrete bæredygtighedsresultater. Med investeringen ønsker vi i Carlsbergfondet yderligere at understøtte indsatsen for en bæredygtig udvikling og løse globale udfordringer med indsigt og viden.”

Carlsbergs bestyrelsesformand har netop haft et møde med den nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), for at diskutere muligheden for en større dansk satsning på cirkulær økonomi. Og Besenbacher medvirker gerne til en politisk diskussion om, hvordan vi alle i fællesskab kan være med til at skabe løsninger på de udfordringer, som kloden står over for i de kommende årtier.

”Lige nu skinner solen meget i Danmark, mens bønderne i Sydfrankrig er ved at drukne i regn. Det snakker vi naturligvis om. Men politikerne snakker i højere grad om flygtninge og indvandrere. Klimaet og den globale opvarmning har imidlertid på sigt langt større betydning for flygtningestrømme og antallet af udlændinge i den vestlige verden end mange af nutidens politiske tiltag. Når først klimaet forandres i Afrika, kan vi imødese enorme folkevandringer og flygtningestrømme med helt uoverskuelige konsekvenser for vores samfund og levevis. Derfor er det så bydende nødvendigt, at vi alle sammen tager klimadiskussionen langt mere alvorligt, end vi har gjort hidtil. Bæredygtighedsledelse er et af midlerne til at opnå dette mål,” siger Flemming Besenbacher.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu