Bidens globale skat kan blive dyr for amerikanske virksomheder i udlandet

Biden-administrationen vil sætte en historisk stopper for amerikanske selskabers lukrative skatteaftaler rundt om i verden. Men ambitionen om en skatteprocent på 21 procent døde i fødslen. Et lavere niveau øger til gengæld sandsynligheden for, at en global minimumsskat bliver en realitet.

Foto: Evelyn Hockstein Reuters/Ritzau Scanpix

Global skatteaftale

De tektoniske plader i international politik har flyttet sig. Det åbner muligheder for en global skatteaftale, der sætter en minimumsgrænse under selskabsskatten.

Det amerikanske finansministerium vil indføre en global selskabsskat på 15 procent, hvilket er lavere end de 21 procent, som oprindeligt blev foreslået. Hvis forslaget nogensinde bliver vedtaget, vil det påvirke de internationale markeder betydeligt.

Alt andet lige vil en selskabsskat på 15 procent placere lande, som ikke traditionelt betragtes som skattelylande – Thailand, England og Vietnam for eksempel – på den rigtige side af skattegrænsen.

Både i Hong Kong og Singapore ligger selskabsskatten officielt mellem 15 procent og 21 procent, men som det er blevet påpeget af Asien-eksperter fra den amerikanske Citibank, så er det reelle skatteniveau væsentligt lavere på grund diverse skattefradrag og lempelser. Derfor vil også en minimumsskat på 15 procent give udfordringer der. Irland og Macau, der ligger på henholdsvis 12,5 og 12 procent i selskabsskat, vil også blive ramt, selv hvis man ser bort fra de fradrag, der udhuler den reelle skattebetaling der.  
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024