Big science rummer big business

DIGITAL OMSTILLING Big science er forskningens Formel 1. Grundforskning, der kræver kæmpestore anlæg og internationalt samarbejde gennem årtier. Det er en dyr sport, men udover at bringe videnskaben fremad, fører det til erfaringer og innovation, som Danmark sammen med andre deltagende lande høster langsigtede fordele af.

Danmark og Sverige skal i fællesskab drive ESS – European Spallation Source. Groft sagt er ESS et enormt mikroskop, der kan gøre det muligt se på atomart niveau. ESS er under opførsel lidt nord for Lund og skal efter planen åbne i 2023.
Danmark og Sverige skal i fællesskab drive ESS – European Spallation Source. Groft sagt er ESS et enormt mikroskop, der kan gøre det muligt se på atomart niveau. ESS er under opførsel lidt nord for Lund og skal efter planen åbne i 2023.Foto: ESS
Peter Hesseldahl

Der er en grund til, at det hedder big science. Det er stort, grejet koster milliarder og beskæftiger tusindvis af forskere og eksperter.

Der bruges ’synkrotroner’, ’spalliatorer’, ’neutronkilder’ og ’tokamakker’. Det er enorme anlæg med et virvar af kabler i mange etager, som strækker sig over flere kilometer – men det, de undersøger, er ofte så småt og opfører sig så mystisk, at vi dårligt kan forestille os det.

For de fleste kan det være uforståeligt, hvad det egentlig er, big science forsker i. ITER, den internationale forsøgsreaktor til fusionsenergi, er det måske mest konkrete og forståelige eksempel.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu