Offentlige og private kappes om at udvikle fusionsenergi

DIGITAL OMSTILLING Budgetterne til udvikling af fusionsenergi vokser. Flere lande bygger egne forsøgsreaktorer, og i Frankrig samarbejder 35 lande, inklusive Danmark, om at bygge en reaktor til 185 milliarder kroner. Samtidig vokser en underskov af private udviklere, som håber på at nå langt hurtigere på markedet – med opbakning fra investorer som Jeff Bezos og Bill Gates. 

Foto: General Fusion
Peter Hesseldahl

Der er to tidshorisonter for udviklingen og anvendelsen af fusionsenergi. Den statsstøttede, driftssikre, men frustrerende langsomme strategi – og så de små private, kommercielle startups. Det er ikke til at sige, hvem der er mest realistisk.

I dag udfører de fleste europæiske forskere forsøg på den fælles reaktor JET, der ligger i nærheden af Oxford. Reaktoren er 38 år gammel.

Efter planen åbner den langt større ITER-reaktor i slutningen af 2025 i Sydfrankrig, omkring 75 kilometer nord for Marseille. ITER opføres i fællesskab mellem 35 lande, heriblandt EU, USA, Kina, Rusland, Japan og Korea. Reaktoren skal kunne producere 500 MW elektricitet, og det er målet, at udbyttet skal være ti gange større end den energi, man tilfører for at få fusionen til at køre. 
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu