Brasilien kan blive nyt dansk eksporteventyr

Brasilien er allerede verdens sjettestørste økonomi, og vil ifølge prognoser vokse hurtigere end Danmarks traditionelle eksportmarkeder. Det er dog intet udviklingsland. Brasiliens voksende middelklasse er motoren i den økonomisk vækst, der gør det brasilianske marked interessant for en række af de brancher, hvor dansk erhvervsliv står stærkt. Mandag Morgen har talt med en lang række af de virksomheder, der kender det brasilianske marked bedst. Konklusionen er entydig: Markedet er for stort og for lovende til ikke at satse på det. Det er dog ikke noget nemt marked, så derfor skal man grundigt overveje sin strategi og lære af andres erfaringer.

Brasilien kan blive rammen om et nyt dansk eksporteventyr. Om få dage pakker en stor dansk erhvervsdelegation kufferterne for at drage over Atlanten. Den får følgeskab af kronprinsparret, der skal hjælpe med at skabe opmærksomhed om Danmark og åbne de rigtige brasilianske døre for de danske virksomheder.

For størstedelen af dansk erhvervsliv er Brasilien stadig en hvid plet på verdenskortet. Landet er verdens sjettestørste økonomi, men tegner sig blot for 0,7 pct. af Danmarks eksport. Det er cirka samme niveau som eksporten til Færøerne. Hvis Brasiliens andel af eksporten var lige så høj som i Tyskland og Sverige, ville det løfte Danmarks eksport med 2,6 milliarder kr. årligt. Se figur 1.

Brasilien er sluppet nådigt ud af krisen. Og med en eksplosivt voksende middelklasse, et olieeventyr i støbeskeen og to kommende megabegivenheder på brasiliansk grund er grunden lagt for et nyt vækstboom. Prognoserne er forsigtige, men regeringen satser nu på at booste økonomien ved at stimulere den indenlandske efterspørgsel. Det skaber nye forretningsmuligheder også for danske virksomheder.

Login