Byerne trækker Danmark skævere

Danmark bliver støt og roligt skævere. Tusinder af borgere flytter hver måned ind til landets største byer og tømmer langsomt, men sikkert de mindre kommuner for borgere. I udkanten står de med et faldende antal indbyggere, og ofte, hvad værre er, færre borgere i den erhvervsaktive alder.

”Vi får en opdeling af Danmark, hvor vinderne er de store byer med deres uddannelsesinstitutioner, gode jobmuligheder og attraktive kulturtilbud. Taberne kan se frem til lukninger af skoler og andre velfærdsinstitutioner. De får stadig færre ressourcer til at opretholde det serviceniveau, vi kender i dag. Der bliver flere huller i vejene, og der går længere tid, før de bliver lappet,” siger Lea Louise Holst Laursen, lektor ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi på Aalborg Universitet.

I løbet af de kommende godt 25 år, dvs. frem til 2040, vil befolkningen i Danmark stige med 8,5 pct. Men væksten er mere end skævt fordelt. Blot 25 kommuner, godt hver fjerde, trækker gennemsnittet opad. 36 kommuner oplever en svagere vækst end gennemsnittet, mens 37 kommuner kan se frem til faldende indbyggerantal. Se figur 1 nederst i artiklen.

Der er tale om en selvforstærkende udvikling. Afvandringen fra de mindre befolkede kommuner betyder, at man udhuler befolkningsgrundlaget for f.eks. uddannelsesinstitutioner eller sundhedstilbud. Både af hensyn til fagligheden og økonomien er tendensen de sidste årtier gået i retning af stadigt færre og mere centraliserede tilbud. Det er igen med til at gøre udkantsregionerne mindre attraktive.

”vi VIL som borgere gerne have mulighed for at skifte job flere gange i løbet af vores arbejdsliv, og det er nemmest for os, hvis vi bor i de store byer. Det kan ikke på samme måde lade sig gøre i mindre byer, eller i hvert fald kun, hvis man er villig til at køre meget langt efter et nyt job,” siger Lea Louise Holst Laursen.

Her strejFer hun et andet problem: Det er i vidt omfang de erhvervsaktive, der står for afvandringen mod byerne, mens udkantskommunerne dermed står tilbage med de mest ”omkostningskrævende” borgere.

Tendensen til, at borgerne flytter til de store byer, genfindes i langt de fleste europæiske lande. Det er også det samme sæt af attraktioner, der får folk til at flytte.

”Over hele Europa ser vi de samme forklaringer på, at borgerne flytter fra en del af landet til en anden,” siger Bjarne Madsen, professor i økonomi ved Center for Regional- og Turismeforskning, der fra dansk side har deltaget i undersøgelsen af de europæiske borgeres flyttemønstre.

Han forklarer, at der knytter sig meget tydelige flyttemønstre til forskellige livsfaser. Unge flytter hen mod byerne, hvor uddannelsestilbuddene – og de efterfølgende jobmuligheder – er bedst. Først ved pensionsalderen går flytningerne fra de store byer mod de mindre.

”Man kan godt rykke ved de motiver, der ligger bag borgernes flytninger. Men det kræver ofte meget dyre beslutninger. F.eks. vil det trække ned i BNP, hvis der igen skal placeres uddannelsesinstitutioner rundt omkring i landet,” siger han.

[graph title="Kommunale vindere – og tabere" caption="Figur 1  " align="center" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/ce995-jre_fig1_kommunenale_videre_og_tabere.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/04a93-jre_fig1_kommunenale_videre_og_tabere.png" text="De fire største byer og deres opland trækker borgere fra det øvrige land til sig. Det er særligt borgere i den erhvervsaktive alder, der flytter og tager deres skattebetalinger med sig."]Note: 1 Befolkningen vokser på landsplan med ca 8 pct. frem til 2040., Kilde: Befolkningsprognose, Danmarks Statistik. [/graph]


 

Forrige artikel Wall Street skal tjene på socialt arbejde Næste artikel Offentlige indkøb driver Ole Opfinder

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.