Carlsberg: ”Vi bliver i Rusland”

”Rusland har sine udfordringer. Men det er stadig et interessant marked.” På trods af gedigne russiske lussinger er Carlsberg på ingen måde på vej ud af det problemfyldte vækstmarked, fastslår Carlsbergs adm. direktør, Cees ’t Hart. Den hollandske topchef har siddet ved bordenden i bryggeriet siden medio juni sidste år, og det står ikke på hans to-do-liste at drosle mere ned på bryggeriets russiske aktiviteter. For skærer Carlsberg mere ned, ryger konkurrencefordelen ved at være til stede i Rusland, siger han. ”Når du er på et marked som det russiske, så går det måske 10 pct. ned et år, og så håber man selvfølgelig, at det stabiliserer sig. Men så går det 10 pct. ned igen. Og igen. Hvis du vil være der, så må du tage det, som det er. Det kan vi ikke påvirke. Vi kan kun arbejde på at forbedre vores egen forretning, så vi hele tiden er blandt top to i de markeder, vi er i,” siger Cees ’t Hart i et interview med Mandag Morgen om, hvorfor Rusland er kampen værd for Carlsberg, og hvordan hver vækstøkonomi kræver sin egen tilgang og strategi.

Carlsbergs hollandske topchef Cees ’t Hart følger med ned i elevatoren fra 20. sal i bryggeriets hovedkvarter. Mens mødelokalerne på toppen af Valby Bakke nok byder på bygningens bedste udsigt, så ryddede Cees ’t Hart selv panoramaetagen, da han tiltrådte medio juni sidste år. Nu holder han til i stueetagen i et åbent kontorlandskab sammen med de øvrige medarbejdere på hovedkontoret.[graph title="Ølspild i Rusland" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/protected-files/2016/03/MAK_fig01_Russisk-nedtur.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/protected-files/2016/03/MAK_fig01_Russisk-nedtur.png" caption="Figur 1" text="Udfordringer på det russiske marked og en svag rubel får Carlsberg til at nedskrive værdien af de russiske aktiviteter med næsten 9 milliarder kr. " ]Kilde: Carlsberg Gruppens årsresultat, 2015.[/graph]

Han er hollænder med en fortid i mejeribranchen, og siden sin ankomst har han sat gang i en storstilet oprydning og trimning af det gamle danske bryggeri både på hovedkontoret og ude i verden. Ifølge bestyrelsesformand Flemming Besenbacher skal han sikre fremdrift, kontinuitet og ikke mindst vækst i Carlsberg. Foreløbig er det dog mest nedskrivninger og udgifter til omstrukturering og oprydning, der fylder. Poster relateret til nedskrivninger og restrukturering udgør udgifter på 8,7 milliarder kr., og de betyder, at bryggeriet kom ud af 2015 med et nettoresultat på minus 2,6 milliarder kr. Og det er især markederne i Rusland og Ukraine, der tynger. Se figur 1.

Login