#ClimateDiploDay: Klima er også udenrigspolitik

Der er mange mærkedage op til den internationale klimakonference COP21 i Paris om et halvt år. Der er selve de forberedende forhandlinger, der er de store internationale topmøder, der er fremlæggelsen af de nationale klimaforpligtigelser …

Blå bog

Vivien Frances Life har siden oktober 2012 været Storbritanniens ambassadør i Danmark. Hun kom til Danmark efter to år som chef for afdelingen for klima og energi i det britiske udenrigsministerium, hvor hun har haft en lang diplomatisk karriere siden 1988. Fra 2006-2009 havde hun bl.a. det overordnede ansvar for samarbejdet med de nordiske lande, herunder Danmark. Hun er uddannet i Engelsk på Oxford University. Privat er hun gift og har to døtre. 

 

Og så er der dagen i dag, den 17. juni, som vi i EU har udnævnt til Climate Diplomacy Day. EU’s delegationer og medlemsstaternes ambassader over hele verden bruger dagen til at sætte klima på dagsordenen gennem foredrag, quizzer, filmvisninger og indlæg. Det sker som opfølgning på den klimadiplomatiske handlingsplan, som EU’s udenrigsministre vedtog i januar. Men hvorfor beskæftiger udenrigsministre sig overhovedet med klimapolitik?

For mig er svaret helt oplagt. Som udenrigstjeneste arbejder vi hver dag for en mere sikker og velstående verden til gavn for borgerne. Klimaforandringerne er en alvorlig trussel mod dette og dermed en af de helt store strategiske udfordringer i det 21. århundrede. Forandringerne har allerede direkte konsekvenser for befolkninger og økonomier i store dele af verden, og uden politisk handling for at nedbringe udledningerne og tilpasse os nye vejrfænomener vil udfordringen kun blive meget større.

Fred og sikkerhed under pres

Alvoren understreges af, at FN’s Sikkerhedsråd, bl.a. på Storbritanniens initiativ, har taget emnet op og udtrykt bekymring for klimaforandringernes betydning for den internationale fred og sikkerhed. Samtidig er det økonomiske rationale klart. Rettidige investeringer i klimavenlige løsninger reducerer de uundgåelige omkostninger markant, og de skaber job og vækst, som man har set det i både Danmark og Storbritannien.

Derfor er det britiske udenrigsministerium (Foreign and Commonwealth Office, FCO) også blandt de ledende kræfter i den diplomatiske indsats for en ambitiøs international klimaaftale i tæt samarbejde med vores partnere, ikke mindst Danmark. Sammen med de franske og tyske udenrigstjenester lancerede vi sidste år den første ”Climate Diplomacy Day” med markeringer i over 30 lande – fra Argentina over Indien til Uganda. Desuden har den britiske udenrigsminister siden 2006 haft en særlig klimarepræsentant, som mødes med ledere over hele verden. Vi havde i november sidste år fornøjelsen af at byde den nuværende repræsentant, Sir David King, velkommen til København, hvor han bl.a. besøgte Christiansborg, Københavns Universitet og FN-byen i Nordhavnen.

Kræver bredt samarbejde

Jeg har været så heldig at være en del af denne indsats siden begyndelsen af 2010, hvor jeg som chef for Klima og Energi i FCO koordinerede vores globale netværk af klimadiplomater. I kraft af Danmarks høje profil på klimaområdet kunne jeg videreføre dette fokus, da jeg blev udpeget til ambassadør i 2012. Området ligger mig derfor meget på sinde, og jeg ved, at en effektiv indsats kræver et bredt samarbejde – på tværs af lande, offentlige myndigheder og med private aktører som virksomheder og ngo’er.

Det arbejde har Danmark og Storbritannien mange erfaringer med. Det er absolut nødvendigt, at vi fortsætter vores stærke samarbejde ved at dele vores erfaringer og opfordre andre lande til at tage klimaudfordringerne lige så alvorligt, som vi har gjort.

Jeg kan derfor af personlig erfaring sige, at klima i høj grad også er udenrigspolitik, og dette vil kun blive endnu tydeligere i de kommende år. Topmødet i Paris til december vil forhåbentlig sikre en stærk international aftale. Men uanset udfaldet vil aftalen kun være et skridt på vejen.

Så lad os derfor begynde med at markere #ClimateDiploDay i dag med en opfordring til at styrke den internationale indsats mod klimaforandringerne.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu