Da krigen ramte Israels iværksættermiljø

For israels mange startups og tech-virksomheder kunne Hamas’ angreb på Israel egentlig ikke komme på et værre tidspunkt. Den israelske tech-sektor befandt sig i forvejen på et lavpunkt i kølvandet på Netanyahu-regeringens ønskede reformer af Israels retssystem – og nu er konflikten med Hamas blusset op.  

Foto: Ammar Awad/Reuters/Ritzau Scanpix

Tech-sektoren repræsenterer over halvdelen af Israels samlede eksport, og den er afgørende for Israels konkurrenceevne og vækst. Så hvad tech-sektoren gør, og hvordan den trives, betyder noget i Israel.

De økonomiske virkninger slog da også omgående ud, da Hamas' terrorangreb 7. oktober satte gang i en blodig krig. Den israelske valuta, shekelen, faldt, mens 350.000 reservister måtte forlade deres civile jobs med en skarp nedgang i produktivitet og skatteindtægter som følge. 

Et konkret eksempel på den nye virkelighed er startup-virksomheden Amai, der udvikler et proteinalternativ til sukker.

Virksomheden har 32 ansatte, og mange af dem er berørt af Hamas' angreb på Israel. Virksomhedens unge biotek-leder, en 38-årige kvinde, der er mor til to seks-årige drenge, blev dræbt under angrebet. Chefen for proteindesign har flere familiemedlemmer, der blev taget som gidsler af Hamas. En anden medarbejder har to familiemedlemmer, som blev dræbt. Hertil kommer, at seks af virksomhedens 32 medarbejdere er indkaldt til tjeneste i hæren, mens tre ansatte har børn, der er indkaldt.

Ilan Samish, direktøren for virksomheden, fortæller til det israelske erhvervsmagasin Calcalist, at ledelsen hurtigt besluttede, at det var vigtigt, at der hurtigt blev genetableret en rutine – både af hensyn til medarbejderne og for at nå virksomhedens hårde KPI’er. Amai har rejst 25 millioner dollar fra investorer, og der er store forventninger og pres for at nå resultater.

Halvdelen af de ansatte er dog forhindret i at komme ind på arbejde. De passer børn derhjemme, for skoler og børnehaver er stadig lukket mange steder i Israel.

Samish tager derfor en virtuel runde på fem minutter for at sige godmorgen til medarbejderne, men samtalerne løber let op i to timers varighed. Alle er stadig i chok og har brug for at dele deres følelser og ventilere sorgen og frygten. Samtidig er der en udbredt forståelse for, at samfundet, økonomien og Amais skal køre videre i så uforstyrret format som muligt.

I forvejen udfordret 

Tech-sektoren i Israel var allerede inde i en svær periode, da krigen brød ud. En retsreform, som mange ser som en indskrænkning af demokratiet i Israel, havde udløst store demonstrationer, og konsekvenserne for startup-miljøet blev blandt andet illustreret i en rundspørge blandt 734 C-suite-personer fra israelske startup/tech-virksomheder og venture-fonde.   

Innovations-NGO’en Start-Up Nation Central foretog undersøgelsen for at tage pulsen på Israels innovations- og investeringsklima.

Rapporten bragte, mildt sagt, ildevarslende data frem i lyset:

- 8 procent af virksomhederne svarede, at de allerede havde taget skridt til at flytte deres hovedkvarter ud af landet, mens 29 procent svarede, at de havde til hensigt at gøre det.

- 68 procent af de israelske startups var i gang med at flytte likviditetsreserver og medarbejdere ud af Israel. 

Samling i krise 

Ikke desto mindre har krigen mod Hamas tilsyneladende skabt større samling om at støtte det israelske techmiljø. 

Innovationsøkosystemet mobiliserede straks over 800 lokale og internationale venturekapitalfonde, der underskrev en erklæring, hvori de opfordrede det globale ’venturefællesskab’ til at støtte og engagere sig med israelske startups, iværksættere og investorer, når de i disse dage gennemlever krigens konsekvenser.

I erklæringen tilkendegiver de, at man fortsat vil samarbejde med iværksættere og investere i startups i Israel.

I de mange samtaler, vi har haft her i det danske innovationscenter i Tel Aviv, virker ledere og eksperter fra innovationsøkosystemet fortrøstningsfulde i forhold til tech-sektorens robusthed og evne til at komme styrket ud af kriser. 

Israels tech-miljø starter da også fra en solid position. Samlet set rangerer Israel på en flot tredjeplads for så vidt angår antallet af startups, kun overgået af henholdsvis New York og San Francisco, og de israelske startups er velsignet ved at have adgang til over 2.000 venturefonde i nærmiljøet.

Samtidigt hæfter markedsanalytikere og økonomer sig ved, at virksomhedernes kunder ikke er i Israel, men i USA og Europa. De har stadig de samme ønsker og behov – trods krigen. Derfor vil vi ikke se en større forstyrrelse af økosystemets evne til at erobre markedsandele på de internationale markeder. 

Når det er sagt, forbereder de israelske startups sig på tab i indeværende kvartal, men tilliden til økosystemet er stor, og der er en forventning om, at tabet kan være bremset og vendt allerede i næste kvartal. 

Den israelske valutas fald giver umiddelbart heller ikke anledning til synderlig bekymring, da sheklens fald faktisk hjælper mange nystartede virksomheder, hvis indtægter i høj grad er i USD eller EURO.

En forløsende krise?  

Den største udfordring netop nu er finansiering. De israelske startups evne til at rejse kapital er i forvejen ramt af den globale nedgang i private investeringer i startups, der blandt andet skyldes de stigende renter. Mange israelske startups befinder sig netop nu imellem finansieringsrunder, og de risikerer et hårdt fald ned i ’Valley of Death’ for startups. 

Israel Innovation Authority, der svarer til Innovationsfonden i Danmark, lancerede blot 10 dage efter angrebet på Israel et nyt finansieringsinitiativ på 25 millioner dollar (og mere på vej), der skal fylde hullet ud og sikre, at virksomhederne ikke bukker under.

Initiativet vil blive matchet 50/50 med private investeringer, og en række venturefonde har allerede tilkendegivet deres villighed til at medfinansiere.

Hos Startup Nation Central har man startet en kampagne for at understrege over for omverdenen, at Israeli Tech Delivers - No Matter What.

Efter et år med interne politiske spændinger virker israelerne – i hvert for en tid – samlet om vigtigheden i at støtte op om at få Israel styrket på alle parametre, herunder også tech-sektoren.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024