Danmark er foran på reformer

Torben K. Andersen
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ’script’, ’facebook-jssdk’));

Dagens gode nyhed: Trods det indtryk man kan få ud fra den politiske debat, er dansk økonomi i ganske fin form. Er vi lidt nogle økonomiske hypokondere?

Posted by Mandag Morgen on Tuesday, January 19, 2016

Tjek, tjek og atter tjek.

Skiftende danske regeringer har gennemført en række barske reformer. Danmark står derfor godt rustet til at tackle fremtidens udfordringer, sammenlignet med mange andre lande. Samtidig har Danmark et af verdens bedste pensionssystemer, og danskernes opsparede pensionsformuer fortsætter med at svulme år efter år.

Det kan også aflæses i EU-Kommissionens årlige anbefalinger til de enkelte medlemslande. Kommissionen vurderer de enkelte landes økonomi og kommer med forslag til, hvor der bør sættes ind for at øge væksten og jobskabelsen, uden at det går ud over de offentlige budgetter.

”EU-Kommissionens anbefalinger er et både respekteret og solidt stykke arbejde, der giver et væsentligt perspektiv på sundhedstilstanden af de nationale økonomier,” siger professor i økonomi og tidligere overvismand Torben M. Andersen.

Betyder det så, at alt er perfekt?

Fra velfærdsstat til velstandsstat

I denne uge sætter Mandag Morgen fokus på behovet for at udvikle den danske velfærdsstat til en ”velstandsstat”. Denne samfundsmodel bygger videre på de vigtigste kvaliteter i velfærdsstaten, men den kan bedre imødegå de krav, der stilles til Danmark de næste årtier.

Det gør vi med en række artikler, som er en journalistisk behandling af centrale pointer fra rapporten ”Fra velfærdsstat til velstandsstat”:

Hvis Danmark var en racerbil

Danmark har brug for en ny samfundsmodel

Vejen til velstand

Danmark er foran på reformer

Velfærd – fra byrde til forudsætning

Seks mytedræbere om det danske samfund

Den amerikanske drøm – men den er dansk

Vision 2025 – Made in Denmark

”Nej, naturligvis ikke. Men det er værd at have i baghovedet, så vi husker proportionerne, inden vi på grund af øjebliksbilleder og enkeltstatistikker bilder os ind, at alle andre lande gør det langt bedre end os,” siger Torben M. Andersen.

EU-Kommissionen har ganske mange ønsker til, hvad medlemslandene burde få gjort noget ved. Der er dog nogle lande, der skiller sig ud.

Det ser man, hvis man tæller antallet af anbefalinger op for de enkelte lande, hvilket Mandag Morgen har gjort. Se figur 1.

Så ligger lande som Danmark og Sverige helt i top. Kommissionen har kun få anbefalinger til de to skandinaviske lande. Den opfordrer Danmark til at få bedre styr på den lave produktivitet i servicefagene og på de offentlige finanser, så Danmark ikke balancerer på kanten af det maksimalt tilladte underskud.

Vi er med andre ord duksene i Europa set i et langsigtet perspektiv. Det står helt anderledes til i lande som Tyskland, Italien og Kroatien. De lande mangler mange flere pitstop, før de er i mål.

[graph title="Danmark og Sverige har været i pit" caption="Figur 1 " align="center" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/3b71d-tka_fig01_danmark-og-sverige-har-vaeret-i-pit.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9153d-tka_fig01_danmark-og-sverige-har-vaeret-i-pit.png" text="Danmark og Sverige er klassens dukse, når det drejer sig om at ruste de offentlige pengekasser til det stigende antal ældre i fremtiden."]Kilde: EU-Kommissionens landespecifikke anbefalinger, maj 2015. [/graph]

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu