Danmark går glip af milliarder fra eksport af uddannelse

Trods gode muligheder og store ambitioner fra politikerne har Danmark endnu ikke formået at få del i det boomende globale marked for eksport af uddannelser. Uddannelsesinstitutionerne vil gerne, men holdes tilbage af et forældet syn på uddannelser og en utidssvarende lovgivning. Projekter strander på skrivebordet, eller skoler flytter udenlands for at få lov til at eksportere. Både eksperter og uddannelsessektoren efterlyser politisk handling. 

Det globale marked for uddannelser boomer, men boomet går uden om Danmark. Mens værdien af det internationale uddannelsesmarked er over 4.400 milliarder dollar om året, og ventes at stige til 6.300 milliarder dollar i 2017, så er danske uddannelsesinstitutioner helt sat af udviklingen. Se figur 1.

Historien om dansk uddannelseseksport er så langtfra historien om et nyt dansk eksporteventyr: Nogle få projekter er lykkedes, men rigid lovgivning, manglende kommerciel tænkning og for lidt politisk handling blokerer for regeringens erklærede drømme om nye milliardindtægter til staten.

Det er barrierer, som senest har fået den danske pioner inden for eksport af uddannelse, erhvervsskolen Niels Brock, til at flytte sine udenlandske aktiviteter til USA. Se tekstboks.

Login