Danmark taber på uforudsigelig skattepolitik

En stabil skattepolitik og forudsigelig skattepraksis er vigtigere end selve skattesatsen, når virksomheder vælger, hvilket land de skal lægge deres næste investeringer i. Det stiller Danmark dårligt i den internationale konkurrence – for vi er kendt som en dyr skattejungle, hvor nye regler og fortolkninger konstant skyder frem.

Efter en dårlig 1. halvleg i kampen om at tiltrække udenlandske virksomheder kan Danmark komme stærkt igen og vinde 2. halvleg. Det kræver dog, at den danske skattelovgivning og -praksis bliver langt mere forudsigelig end hidtil. Og samtidig skal den nuværende sats for selskabsskatten sænkes.

Sådan lyder vurderingen fra de skatteeksperter, der rådgiver virksomheder om, i hvilket land de bør lægge deres investeringer. Rådgiverne fra to af landets største revisionsfirmaer, PwC og Ernest & Young, er dermed helt på linje med økonomerne i Copenhagen Economics. I en ny analyse for Udenrigsministeriet peger Copenhagen Economics også på den manglende skattemæssige stabilitet som det ”overskyggende problem” for Danmarks evne til at tiltrække udenlandske investorer. Stabiliteten har ifølge rapporten større betydning end selskabsskattesatsen, der lige nu er på 25 pct.

”Det betyder utrolig meget, at et land har et stabilt skatteregime. Hvis ikke der er det, betegner virksomhederne muligheden for ændringer i skattelovgivning eller -praksis som en ekstra omkostning, og det trækker ned, når de skal beslutte, hvor de vil lægge deres investeringer,” siger Niels Josephsen, administrerende direktør i Ernest & Young og leder af afdelingen for skatteforhold i Norden.

Login