Danmarkspremiere: Sociale obligationer skal hjælpe psykisk sårbare i job

I Aalborg skal forløb finansieret af private penge sende psykisk sårbare borgere i job eller uddannelse. Den Sociale Kapitalfond betaler via sociale obligationer både for forløb og indsats og får kun sin investering igen, hvis halvdelen af deltagerne kommer i arbejde eller uddannelse.

Den første gruppe af i alt 120 psykisk sårbare voksne fra Aalborg Kommune blev i sidste uge henvist til et forløb, der finansieret af private penge skal skaffe dem et arbejde, et fleks- eller skånejob eller ind på en uddannelse inden udgangen af 2019.

Arbejdet med at finde jobbene udføres af den socialøkonomiske virksomhed Fokus Folkeoplysning og finansieres 100 pct. med såkaldte sociale obligationer, der er en form for social investering. Den måde at finansiere sociale indsatser er en nyskabelse i Danmark. I dette tilfælde kommer pengene fra Den Sociale Kapitalfond og Den Obelske Familiefond.

Hvor målrettede indsatser over for psykisk sårbare borgere typisk lykkes for hver fjerde, er målet med det nye projekt, at halvdelen, dvs. 60 ud af de 120 deltagere, kommer i arbejde eller påbegynder en uddannelse. Det helt særlige er, at Aalborg Kommune over tre år betaler for hver uge en borger er i arbejde eller i gang med en uddannelse Når det lykkes for 50 pct. af deltagerne, begynder fondene at tjene penge. Se figur 1.

Login

 • Anmeld

  John Ebbestrup Hansen · Tidligere udviklingschef i KFUM's Sociale Arbejde

  Nyskabelse så som så

  At Den Sociale kapitalfond og den Obelske familiefond smider penge i finansiering af en arbejdsmarkedsrettet indsats for psykisk sårbare er vist ikke en nyskabelse i Danmark, som Mandag Morgen gerne vil gøre det til. Masser af private fonde har gennem årene spyttet masser af penge i sociale indsatser for socialt udsatte borgere, ofte i et samarbejde med NGO ér og kommuner.
  Så nyheden er måske snarere at store private fonde i højere og højere grad tegner socialpolitikken og definerer hvilke udsatte grupper, der skal støttes og hvilke der ikke kan betale sig at investere i.
  I øvrigt er der ikke evidens for at private investeringer nødvendigvis skabe bedrer resultater på det sociale og arbejdsmarkedsrettede områder end hvad NGO´er og kommuner kan præstere.