Dansen om en farlig folkeafstemning

Dansk Folkeparti deltog ikke i sidste uges aftale om at sende det danske retsforbehold til folkeafstemning. Alligevel har partiet sat et tydeligt præg på aftalen. Ja-kampagnen kommer til at handle om tryghed, sikkerhed og kriminalitetsbekæmpelse, og forhåbningen er, at man kan lukke helt ned for den oplagte angrebsflanke for modstanderne: fælles asyl- og udlændingepolitik. Det er muligt, at den “omvendte skræmmekampagne” kan sikre et ja. Men på lang sigt kan den styrke befolkningens EU-skepsis på to måder. Den giver næring til billedet af EU som noget, der handler mere om bureaukrati og teknikaliteter end politiske visioner. Og den afslører, at det er DF, der sætter grænserne for, hvor langt det europapolitiske flertal på Christiansborg tillader sig selv at gå. 

Han famler med noterne foran sig, og tv-studiets projektørlys afslører en rødmen langt op ad halsen, som et synligt tegn på, at han er ved at miste grebet om debatten. Det er ellers ikke den mest frygtede debattør, Morten Messerschmidt (DF) står over for denne aften i Debatten på DR2.

Men forhenværende justitsminister Morten Bødskov (S), der nu er socialdemokraternes EU-ordfører, har forudset DF’erens væsentligste angreb: Bødskov holder selvsikkert fast i, at en ny tilvalgsordning, der skal erstatte Danmarks retsforbehold, ikke vil ændre et komma i den danske udlændingepolitik. Aldrig nogensinde. Og så kommer udbruddet.

”Hvordan kan vi have tillid til det fra en mand, som måtte træde tilbage som minister, fordi han løj for Folketinget? Helt ærligt!”

Login