Dansk deltagelse i global skattejagt, tak!

Danmark bør melde sig helhjertet ind i den globale skatterevolution, der finder sted i disse år. Hidtil har SKAT fejlet monumentalt, når det gælder forsvaret af skatteyderes internationale interesser.

National selvovervurdering er et udbredt fænomen. Ikke mindst i Danmark. Helt barokt bliver det, når man hører skatteeksperter og skattepolitikere relativisere betydningen af de seneste års mange skandaler i SKAT og Skatteministeriet med henvisning til, at det står meget værre til i Sydeuropa.

Sandheden er, at både dansk skatteadministration og dansk skattepolitik i de seneste mange år har fungeret ualmindeligt dårligt, og at befolkningens altafgørende tillid til skattesystemet derfor er sat på en alvorlig prøve. Det indebærer en betydelig risiko for Danmarks muligheder for at forblive en konkurrencedygtig økonomi og en socialt afbalanceret velfærdsstat.

Danmark lider i skattemæssig henseende af den samme sygdom, som mange andre lande: Skattebasen skrumper, fordi virksomheder og borgere flytter overskud til skattely ude i verden. Denne tendens har været så udbredt, at det i dag i visse kredse i Danmark er almindeligt socialt accepteret, at succesrige virksomheder og enkeltpersoner flytter overskud og formuer til Luxembourg eller Monaco, når de rigtig for alvor begynder at profitere af de investeringer, det danske samfund har lagt i infrastruktur og uddannelser i verdensklasse.

Ifølge OECD’s skattechef, Pascal Saint-Amans, har toppolitikere siden finanskrisen konstateret, at denne udvikling ikke er bæredygtig. I sidste ende tvinger udviklingen politikerne til at skrue op for skatterne for almindelige lønmodtagere og små og mellemstore virksomheder, der ikke har råd til at hyre konsulentbistand til kreativ international skatteplanlægning, siger Saint-Amans i et interview med Mandag Morgen.

Derfor lancerede Saint-Amans lancerede i 2012 sit såkaldte BEPS-projekt, som i dag har udviklet sig til noget nær en global skatterevolution med deltagelse af USA, Europa, Kina, Indien og andre G20-lande. BEPS står for Base Erosion and Profit Shifting, og det er disse fænomener, verdens førende nationer i november 2015 vedtog at bekæmpe ved G20-topmødet i Tyrkiet. Kort fortalt handler det om at nedbryde bankhemmeligheden i de mest populære skattely og om at tvinge nationale myndigheder til at udveksle oplysninger om skattesubjekter med hinanden.

I to konkrete sager om international skat har den danske skatteadministration fejlet monumentalt. Det gælder først og fremmest skandalen fra efteråret 2015, hvor det i sidste ende stod klart, at svindlere i udlandet med hjælp fra danske advokater i København har plukket De Forenede Danske Skatteydere for ikke mindre end ni milliarder kroner i ’tilbagebetalt’ udbytteskat på baggrund af ikkeeksisterende aktiebeholdninger. ”Aldeles utilfredsstillende,” lød rigsrevisorernes dom over SKAT i den sag.

Et andet eksempel er sagen om, at SKAT i 2010 blev tilbudt hidtil ukendte oplysninger om danske indeståender for 4,6 milliarder kroner fordelt på godt 300 konti i storbanken HSBC i Schweiz. Mens skattemyndigheder i Storbritannien, Tyskland, Frankrig og andre lande benyttede disse oplysninger til at kradse anseelige milliardbeløb ind fra skatteunddragerne, gjorde SKAT ingenting.

Om den danske passivitet skyldtes bureaukrati, uformåen eller politisk modvilje er ikke klarlagt, men sagen førte til, at et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Socialdemokratiet, De Radikale og Konservative udtalte en skarp kritik af SKAT.

De to danske sager er illustrative eksempler på, at det kræver veludviklede administrative kompetencer hos nationale myndigheder, hvis man skal sikre sig, at skattebasen ikke smuldrer. Men samtidig viser BEPS-revolutionen, som nu ruller med afskaffelsen af mere end 200 års schweizisk bankhemmelighed som den første store landvinding, at det kræver stærk politisk vilje fra nationale politikeres side at sikre, at særligt privilegerede virksomheder og borgere ikke unddrager sig skattebetaling i en globaliseret verden.

Kun hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans regering viser den vilje og formår at udstyre SKAT med de fornødne kompetencer, vil man kunne sikre sig den brede skattebase, som er en forudsætning for, at man kan reducere udvalgte skattesatser i den skattereform, der foreløbig er udsat til efteråret.

Forrige artikel Løkkes 90 mandater fører klar borgerlig politik Løkkes 90 mandater fører klar borgerlig politik Næste artikel Velkommen til eliten - på alle niveauer Velkommen til eliten - på alle niveauer

Set, læst og hørt: Ellen Riis

Set, læst og hørt: Ellen Riis

Højskoleforstander og filmproducer Ellen Riis anbefaler islandsk litteratur om at genfinde livsglæden, en norsk tv-serie om en fodboldkvinde i en mandeverden og så skal du høre melodiske Barselona, hvis du vil smage på ungdommen. 

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.